Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırkpınar’ı öğrencilere anlatacaklar

1971 yılından itibaren Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin fotoğraflarını çeken Edirneli Altın Kemerli Fotoğraf Sanatçısı İlyas Göçmen, Kırkpınar Yağlı Güreşler Müzesi açmak için Edirne’de girişiminin olduğunu söyledi. Göçmen, “Bana oyuncak müzesi açacaklarını söylediler” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 18:41
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Kırkpınar’ı öğrencilere anlatacaklar

Edirneli Altın Kemerli Fotoğraf Sanatçısı İlyas Göçmen, Edirne’de Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin müzesinin olması gerektiğini söyledi. Göçmen, Müze açılması için elinde yeterli materyalin olduğunu belirtti. Göçmen, birçok üniversiteye giderek Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde çektiği fotoğraflarla güreşi sevdirmeye ve anlatmaya çalışıyor.

Göçmen, Kırklareli Üniversitesi tarafından düzenlenecek olan bir programda fotoğraf sanatçısı, oyuncu, Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü Kurucusu Barış Kerim Cesur ile 26-28 Aralık tarihlerinde bir araya gelerek şehri fotoğraflayacaklarını ve aynı zamanda bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini ifade etti.

“ETKİNLİĞE HERKES KATILABİLECEK”

Etkinlik hakkında bilgi veren fotoğraf sanatçısı, oyuncu, Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü Kurucusu Barış Kerim Cesur, İlyas Göçmen, 26-28 Aralık tarihlerinde Kırklareli Üniversitesi’nin Fotoğraf Kulübü’ne konuk olacağız. Ve bizim duayen hocamız Fotoğraf Sanatçısı İlyas Göçmen ile birlikte Kırklareli’ne gideceğiz. 26 ve 28’inde söyleşi ve panel etkinliğimiz olacak. Ayın 28’inde ise bir foto saferi düzenleyeceğiz. Düzenleyeceğimiz safariyi gerçekleştirmek için Şevket Dingiloğlu Parkı’nda buluşacağız. Buna üniversite kulüpleri, gençlik merkezleri katılacak. Bizler Edirne’deki gençlik merkezlerini de davet ettik. Etkinliğimize fotoğraf makinesi olan veya olmayan herkes katılabilecek” dedi.

“ASIL HEDEFİM KIRKPINAR’I ANLATMAK”

Gençlere Kırkpınar’ı anlatmak için üniversitelere gittiğini belirten Edirneli Altın Kemerli fotoğraf sanatçısı İlyas Göçmen, “Gerçekleştirilecek olan programda klasiklerimi öğrenciler ile buluşturacağım. Ben 1971’den beri Kırkpınar’ın fotoğraflarını çekiyorum. Edirne’de yapılan yağlı güreşlerinde pehlivan olunduğu zaman bütün Türkiye’nin başpehlivanı oluyorsun. Orasının atmosferi çok güzel. Benim asıl hedefim gençlere Kırkpınar’ı anlatmak. Bu yüzden birçok üniversiteye gidiyorum. Neredeyse gitmediğim yer kalmadı. Türkiye’nin birçok yerinde yağlı güreşi tanıtıyorum. Söyleşiler, konuşmalar ve sergiler yapıyorum. Bizim kültürümüzü tanıtmak çok önemli. Çünkü gençler bunu bilmiyorlar. Gençlerimize bilgileri aktarmak, eski Kırkpınar fotoğraflarını göstermek çok güzel bir his” diye konuştu.

“BAKMAKLA GÖRMEK ARASINDA FARK VAR”

Etkinlikte fotoğraf çekmeyi aşılamak istediklerini belirten Göçmen, “Etkinliğe fotoğraf makinesi olan veya olmayan herkes katılabilecek. Fotoğrafa merakı bizi gördükten sonra olabilir. Şu anda herkesin elinde bir fotoğraf makinesi var. Cep telefonları müthiş bir olay. Önemli olan bunu aşılamak. Bakmakla görmek arasında bir fark var. Herkes bakıyor ama göremiyor. Fotoğrafla ilgilenildiği zaman bakmayı değil görmeyi öğreniyor insanlar” ifadelerine yer verdi.

“MÜZE AÇMAK İSTEDİM”

Edirne’ye yağlı güreş müzesi açmak istediğini söyleyen Göçmen, “Ben bir ara Edirne’ye ‘Yağlı Güreş’ müzesi açılması için yetkililer ile görüştüm, bana ‘oyuncak müzesi’ açacaklarını söylediler. Baktım ki bana Edirne’den bir fayda olmayacak ben de vazgeçtim. Edirne’de bir müze açmak isterdim ama maalesef nasip olmadı. Benim elimde müze açmak için her şey var ve aynı zamanda, bin 400’e yakın fotoğraf makinesi ile birlikte aksesuarlar da var” dedi.

“BÜTÜN ANSİKLOPEDİLERDE BEN VARIM”

Sanatla uğraşmanın güzel olduğunu belirten Göçmen şöyle konuştu: “Ben fotoğraf sanatıyla ilgilenmeseydim ne olurdu? Bütün ansiklopedilerde ben varım. Fotoğraf olmasaydı benim burada ne işim vardı? Orada olamazdım. Altın kemer benim için Oscar kadar önemlidir. Dünyada altın kemerli tek fotoğrafçı benim. Bu benim için çok gurur verici. Dünyada kitabına şiirler yazılan tek insanım. Benim kitabımda 40 fotoğraf var ve 40 fotoğrafıma da 41 şiir yazıldı. O şiirler de 20 ülkede 20 dile çevrildi.”

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.