Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırbiç, Tarife Kontenjanını Anlattı

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, tarife kontenjanı hakkınca açıklamalarda bulundu. Kırbiç, “Bu uygulamayla sanayicimiz de tüccarımız da düşük vergiyle yurt dışından getirebilmek için piyasaya gelip ürün almak zorunda kalacaktır. Bu uygulama çiftçilerimiz için olumlu bir uygulamadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 17:07
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Kırbiç, Tarife Kontenjanını Anlattı

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, kamuoyunda tarife kontenjanı hakkında yanlış anlaşılmalara açıklık getirmek amacıyla Trakya Birlik Genel Müdürlüğü binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Kırbiç, tarife kontenjanına piyasaların olumlu yanıt vereceğini açıkladı

“SANAYİCİ VE TÜCCAR PİYASADAN ÜRÜN ALMAK ZORUNDA”

Kırbiç, “Dün itibariyle Cumhurbaşkanlığı kararı ile tarife kontenjanı uygulaması açıkladı devletimiz. Şimdi bunun açılımı şudur. Bu eski yıllarda uygulandı ama kaç yıldan beri uygulanmamıştı. Hasat sezonunda 1 Temmuz'dan 30 Kasım'a kadar ülke üretiminde üretilen ayçiçeğinden ürün alan sanayici, tüccar ve birlikler 1 Ocak 2025 tarihinden 30 Nisan 2025 tarihine kadar daha sonra uygulama tebliğinde devletimizin belirleyeceği miktar oranında. Şu anda getirilecek miktar belirlendi. 1 milyon ton ayçiçeği. Bunun eş değeri de ya çiçek olarak ya da 400 bin ton ham yağ olarak açıklandı. Ancak daha sonra kime ne hak verileceği uygulama tebliğinde belirlenecek. Şimdi bu karar tabii kamuoyunda yanlış birtakım anlaşılmalara sebep oldu. Bu uygulama çiftçilerimiz için olumlu bir uygulama. Yani bizim de desteklediğimiz, olması gereken bir uygulama. Bunun hasat süresi içerisinde birkaç yıldan beri sizlerin de takip ettiği gibi paranın faizlerin yüksek olduğu, finans maliyetinin yüksek olduğu yıllarda sanayicimiz ve üreticimiz piyasadan ürün almak yerine bekleyip işte daha sonra bir de bu gümrük vergilerinin çok sık değişmesi onların da alım refleksini engellemekteydi. Ancak bu uygulamayla yurt içinde üretilmiş çiftçinin ayçiçeğini bizler zaten alıyoruz, ancak bu uygulamayla sanayicimizde, tüccarımızda düşük vergiyle yurt dışından getirebilmek için piyasaya gelip ürün almak zorunda kalacaktır. Bu uygulama çiftçilerimiz için olumlu bir uygulamadır” dedi.

“VERGİLERDE DÜŞÜŞ VAR”

Vergilerde düşüş olduğunu aktaran Kırbiç, “Yani bunu böyle görmemiz gerekiyor. Şimdi burada bu tarife kontenjanları eski yıllarda sıfır gümrükle çıkmıştır ama burada ayçiçeğinde 27 olan vergi yüzde 8 olarak uygulanacak. Ham yağda yüzde 36 olan da yüzde 20 olarak uygulanacaktır. Tabii bunun diğer bir önemi bizler için özellikle birlikler için. Biz bir yıllık ürünümüzü stokla alıyoruz ve burada da bu ürün elimizde olduğunda gümrük vergileri düştüğü zaman bizleri çok sıkıntıya sokmakta. O yüzden böyle bir kalıcı uygulama bizi bir ziyadesiyle memnun etmiştir. Üretici de bundan memnun olacaktır. Piyasalar buna olumlu tepki verecektir. Ancak tabii diğer illerimizde Adana'da özellikle hasat bitti. Oralarda bu uygulama yetişmediği için oralarda fiyatlarda çok düşük seyretti. Bizim de tabii istediğimiz bir durum değil bu. Biz her yerde her zaman söyledik. Ayçiçeği fiyatı buğdayın iki katının üzerinde 2,2 bazı yıllar 2,5 katı olmuştur. Buraları yakalaması gerekmekte. Çünkü bunun devamlılığı için Ayçiçek üretiminin artması için biz bunları hep bakanlığımızda kendi bölgelerimizdeki yaptığımız çalışmalarda da hem dile getirdik. Çünkü ayçiçeği bizim ülkemizde bizim ihtiyacımızın yaklaşık yarısını karşılamaktayız. Fiyatlar aşağı düştüğünde insanımız da bu ekimden uzaklaşmakta. Trakya da buna çok şansımız yok bizim. Yani mecburen başta alternatif ürünümüz yok ama Anadolu'da insanlarımız bu yönden para kazanamadığı halde çıkış yapıp başka ürünlere yönelmekte. Bu uygulamayla bir nebze olsun rahatlama sağlanacağı kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.