Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırbiç; “Hasat Edilemeyecek Ayçiçekleri Mevcut”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, kış mevsiminde yaşanan kuraklık ve yaz mevsiminde ortaya çıkan yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle ayçiçeği veriminde düşüş yaşanacağını söyleyerek; “Edirne’de şu anda hasat edilemeyecek derecede ayçiçekleri mevcut” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2024 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2024 14:23
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Kırbiç; “Hasat Edilemeyecek Ayçiçekleri Mevcut”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, kış ve yaz mevsimlerinde Edirne ve Trakya bölgesinde meydana gelen kuraklığın tarım üretimine yansımaları ile ilgili açıklama yaptı.

Kırbiç, Edirne’nin ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerken; özellikle ayçiçek üretiğimde çiftçinin yaşayacağı sorunları açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılında ayçiçeği prim desteğini Trakya bölgesinde artırdığını hatırlatan Kırbiç, üreticinin de ayçiçeği desteklerinin yanı sıra kuraklık nedeniyle de destek beklediğini söyledi.

“ÜLKE ÜRETİMİNDE CİDDİ BİR DÜŞÜŞ YAŞANACAĞI KANAATİNDEYİZ”

Kırbiç, Edirne’de ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olduğunu belirterek; “Geçtiğimiz yıl Tekirdağ, Çorlu bölgesinde böyle sert bir kuraklık vardı ancak bu yıl tüm Trakya’yı etkiledi. Edirne’de bazı bölgeleri ise çok fazla etkiledi. Edirne’de şu anda hasat edilemeyecek derecede ayçiçekleri mevcut. Hasat edilecek olan bölgelerde de verimin çok düşük olacağını tahmin ediyoruz. Ülke üretiminde ciddi bir düşüş yaşanacağı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

“KURAKLIK AYÇİÇEĞİ VERİMİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEDİ”

Türkiye’deki üretim alanlarında bu yıl daralma olduğunu söyleyen Kırbiç; “Trakya’da bu daralma olmamıştı çünkü bizim coğrafyamızdan dolayı çok fazla alternatif ürün ekme şansımız yok. Çeltik alanlarında çeltik ekimi, diğer alanlarda buğday ve ayçiçeği ekimi oluyor. Anadolu’da çiftçiler fiyatı ve kazancı beğenmediğinde başka ürünlere kayıyor. Ancak bizim bölgemizde farklı bir ürüne geçme şansımız çok fazla yok. Ayçiçeği de yazlık bir ürün. Burada hem kıştan bir kuraklığımız var, hem de yazın çok yüksek bir ısı yaşıyoruz. Bu da ayçiçeği bitkisinin verimini önemli ölçüde etkiledi” dedi.

“ÜMİDİMİZ, BAKANLIĞIMIZIN ÇİFTÇİNİN YANINDA OLMASI”

Kırbiç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılında yaşanan kuraklığa karşı artırdığı prim desteğini hatırlatırken; “Geçtiğimiz yıl bölgemizde yaşanan kuraklıktan dolayı Bakanlığımız bin TL olan ayçiçeği prim desteğini; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da bin 500 TL olarak ödemişti. Tabii ki bu yıl da Bakanlığımızdan bu yönde bir talebimiz olacak. Bakanlığımız da bölgemizdeki kuraklığı takip ediyor. Bizim ümidimiz; Bakanlığımızın tekrar çiftçinin yanında olması. Desteklemelerde artış zaten bekleniyor ancak kuraklıktan dolayı daha farklı bir artışın olması çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatır” sözlerine yer verdi.

“ÇİFTÇİNİN UZAKLAŞMAMASI İÇİN GELİR KAYBI TELAFİ EDİLMELİ”

Kuraklık nedeniyle çiftçinin gelirinde ciddi bir kayıp oluşacağını belirten Kırbiç; “Bahsettiğimiz bazı bölgelerde buğdayda da verim açısından düşük bir sezon geçirdik. Ayçiçeğinde de böyle bir düşük verim oluştuğunda çiftçimizim geliri ciddi oranda düşecek. İnşallah devletimiz bunları göz önünde bulundurup kuraklıktan dolayı ekstra bir destek artışı sağlar. Girdilerde çok ciddi bir artış var. Çiftçinin hayatını idame ettirebilmesi ve bu mesleği devam ettirebilmesi için iyi bir para kazanması lazım. Ayçiçeğinde ülke ihtiyacımızın ancak yarısını üretebiliyoruz. O yüzden çiftçimizin bu üründen uzaklaşmaması için gelir kaybının telafi edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.