Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kılıç’tan Enez’deki RES projesine tepki

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç, Enez ilçesine bağlı 4 köyün sınırları içinde planlanan RES ve EDT projesinin olumsuzluklarına dikkat çekerek; “Tarım arazisini kullanılamaz hale getiriyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2023 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 18:31
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Kılıç’tan Enez’deki RES projesine tepki

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve İl Genel Meclisi Enez Üyesi Şenol Kılıç, Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Yenice, Çavuşköy, Küçükevren ve Sultaniçe köylerinin sınırları içinde planlanan Küçükevren Rüzgâr Enerji Santrali (RES) (50 Mwm/50 Mwe) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) (50 Mwe/50 Mwh) projesi ile ilgili konuştu.

Kılıç, proje kapsamında 2 bin 485,52 hektarlık santral sahası içine 25 adet rüzgâr türbini ve EDT kurulacağına dikkat çekerek, proje alanındaki tarım arazilerinin ve üretimin olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.

“TARIM ARAZİSİNİ KULLANILAMAZ HALE GETİRİYOR”

Kılıç, konuşmasında proje ile bölgedeki köylerin sınırları içinde 25 adet rüzgâr türbini ve EDT kurulmak istendiğini belirterek; “Orada tarım arazisini kullanılamaz hale getiriyor. Diğer taraftan yine çiftçilerimizin, özellikle ayçiçeği üreticilerinin söylediği, döllenme zamanında yeterli döllenme olmadığı ve verim düşüklüğü olduğu yönünde. Göçmen kuşların geçiş yollarını değiştirdiği kanıtlanmıştı. Arıcılığa büyük zarar verdiği kanıtlanmıştı. Ondan dolayı tarım alanları ve yerleşim alanlarının dışında olmasını istiyoruz. Yoksa bizim bölgemizde, Hisartepe'de RES var. Yeri de uygun, bir sıkıntı yok. Şu anda bu tarım alanlarının içerisine sirayet etmeye başladı. Bu konuda şikâyetler var. Burasıyla ilgili Edirne'de Ağustos ayından beri bir sürü ÇED çalışması yapılıyor. İl Genel Meclis Üyesi olarak görev alanımın içerisi değil ama o yörenin bir insanı olarak, orada yaşayan bir vatandaş olarak söylüyorum” dedi.

PROJE NEREDE PLANLANIYOR?

Santral sahası içerisinde kurulması planlanan türbin yerlerinden 18 adet türbin yeri orman parselleri, 6 adet türbin yeri (T17, T19, T20, T21, T22 ve T23) tarla parselleri ve 1 adet türbin yeri (T24) ise tapulama harici alan üzerinde kalıyor. Korunan Alanlar Haritasına göre, Küçükevren RES ve EDT Santral Sahası içerisinde kurulması planlanan T1, T2, T6 ve T7 numaralı türbin yerleri, Meriç Deltası Sulak Alanı sınırlarında; Tabiat Varlıkları Haritasına göre ise T1 numaralı türbin yeri Çandır Köyü Doğal SİT Alanı sınırlarında kalıyor.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.