Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Kızkapan, Orhaniye, Suluca ve Yeşilköy sınırları içerisinde Windrogen Elektrik Üretim Depolama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapımı planlanan Arel Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali (RES) Projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verildi.
7 adet türbinin de bulunduğu proje ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, projenin ÇED raporunun incelendiği ve ÇED olumlu kararının verildiği açıklanırken; projenin nihai ÇED raporuna da yer verildi.
Projenin nihai ÇED raporuna göre; 4 köyün sınırları içerisinde, 5,7 MWm / 5,7 MWe gücünde toplam 7 adet rüzgâr türbini kullanılarak Arel Depolamalı (39,9 MWe / 39,9 MWh) Rüzgâr Enerji Santrali kurulacak. T1, T2 ve T4 numaralı türbinler Orhaniye köyü sınırları içerisinde, T3, T5, T6 ve T7 numaralı türbinler ise Suluca köyü sınırları içerisinde yer alacak. Elektrik Depolama Ünitesi ve şalt sahasının da Orhaniye Köyü sınırları içerisinde yer aldığı projede, ön lisans alınan santral sahası sınırları içinde bulunan Kızkapan ve Yeşilköy köyleri içinde herhangi bir türbin veya tesis bulunmayacak. 7 adet rüzgâr türbini ile yıllık toplam 159.600.000 kWh elektrik enerjisi üretimi planlanıyor. Üretilecek enerji 31,5 kV’lik İpsala trafo merkezinin orta gerilim barasına bağlanacak, gerektiğinde ise şebekeye geri verilmek üzere Elektrik Depolama Tesisine aktarılacak. 2 yılda tamamlanması planlanan projenin 49 yıl işletmede olacağı öngörülüyor.
ÇED sürecinde T1 ve T4 numaralı rüzgâr türbinleri için Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde 2 adet alternatif rüzgâr türbini lokasyonu belirlendiği açıklanan raporda, alternatif 2 türbinin de Orhaniye köyü sınırları içerisinde yer aldığı belirtildi. RES alanı sınırları içerisinden sürekli akar dere olarak Murat Deresi ve Nalbant Deresi’nin geçtiğine yer verilen raporda, Murat Dere’nin T2 nolu türbine 500 metre ve Nalbant Deresi’nin ise 750 metre yakınlıkta olduğu, Nalbant Dere’nin ayrıca T3 nolu türbine 500 metre mesafede yer aldığını ifade edildi.
Türbin noktalarına en yakın mesafedeki kaynağın ise T7 nolu türbinin kuş uçumu yaklaşık 410 metre kuzeybatısında yer alan içme suyu kaynağı olduğuna yer verilen raporda, T6 nolu türbinin kuş uçumu yaklaşık 230 metre kuzeybatısında da çeşme bulunduğu açıklandı. Raporda ayrıca T2 nolu türbinin kuş uçumu yaklaşık 630 metre kuzeybatısında Hacıçeşmedere (Orhaneli) göletinin yer aldığı belirtildi.
Rapora göre, proje alanında şahıs niteliğinde tarım arazileri ve orman arazileri bulunuyor. Proje alanı, 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım ve Orman Alanları” leke alanında kalıyor. Proje kapsamında türbin alanlarında ve servis yolu güzergâhlarında toplam 62 bin 550 m2 alanda ağaç kesimi olacağı belirtilen raporda, tahmini kesilecek ağaç sayısının ise 3 bin 434 adet olarak hesaplandığına yer verildi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ