Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Keşan’da tarım ve orman alanlarına RES projesi

Keşan’a bağlı Çeltik ve Gökçetepe köylerindeki tarım arazisi ve orman alanlarına planlanan 11 adet türbinli RES ve EDT projesi için ÇED süreci başlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2023 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2023 15:02
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Keşan’da tarım ve orman alanlarına RES projesi

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çeltik ve Gökçetepe köyleri mevkiinde Gemer Proje, Mimarlık, Mühendislik, Müşavirlik, İnşaat Ticaret ve Limited Şirketi tarafından Gemer-1 Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, proje için Bakanlığa sunulan ÇED başvuru dosyasının incelendiği belirtilerek, proje ile ilgili ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, projenin ÇED başvuru dosyasına da yer verildi.

11 ADET RÜZGAR TÜRBİNİ KURULACAK

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; Gemer-1 RES ve EDT projesi kapsamında 11 adet rüzgâr türbini kurulması planlanıyor. Planlanan türbinler 5 x (3MWm/3 MWe) + 6 x (2,5 MWm/2,5 MWe) gücünde olacak. Tesisin toplam kapasitenin ise 30 MWm / 30 MWe olması hedefleniyor. Projenin 1307,01 hektarlık santral sahası içerisinde 11 adet rüzgâr türbininin yanı sıra 0,25 hektarlık kısmında 30 MWe / 30 MWh gücünde elektrik depolama tesisi kurulacak. Yıllık toplam 120 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanan projede üretilecek olan enerji, Enez TM’nin OG Barasına bağlanacak.

YÖRE HALKI BİRİNCİ DERECEDE ETKİLENECEK

Projenin ÇED başvuru dosyasında bölgede yaşayan ve geçimini sağlayan yöre halkının, faaliyetten birinci derecede etkileneceği belirtilirken; kurulması planlanan türbin noktalarına en yakın konutun, T3 türbin etki (süpürme) alanına 10 metre mesafede yer alan Çeltik köyüne bağlı bir konut olduğuna yer verildi.

TARIM VE ORMAN ALANINA PLANLANIYOR

Santral sahası içerisinde kurulacak 11 adet türbinin yeri ile idari bina, şalt merkezi ve elektrik depolama tesis alanının tarla vasıflı parseller üzerinde kaldığı belirtilen dosyada, proje alanının 1/100.000 ölçekli G17 paftası Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda kaldığı ifade edildi. 1/100.000 ölçekli G17 paftası Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’na göre; proje ile kurulacak T1, T2, T3, T4 ve T11 türbinleri tarım arazisinde, T5, T6, T7, T8 ve T9 türbinleri orman alanları ve T10 türbini ise hem tarım arazisi, hem de orman alanlarına planlanıyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.