Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Lalacık köyünde Ahmet Yıldız tarafından planlanan IV. Grup Maden (Kömür) Ocağı” projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından 6 Mayıs 2024 tarihinde ÇED sürecinin başlatıldığı duyurulan proje ile ilgili İl Müdürlüğü duyuru yaptı. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasının incelenip değerlendirildiği ve “ÇED gerekli değildir” kararı verildiği belirtildi.
Projenin nihai tanıtım dosyasına göre; proje sahasında üretim yüzde 6 kömür, yüzde 94 pasa olarak gerçekleştirilecek. Yıllık 25 bin ton üretimin yapılması tahmin edilen dosyada, yıllık 25 bin ton kömür üretimi için 391.666,666 ton pasa malzeme çıkarılmasının planlandığına ve faaliyetin açık ocak şeklinde yapılacağına yer verildi. Pasa malzemenin tamamının stok alanına nakledileceği belirtilen dosyada, çıkarılacak kömürün ise ÇED alanındaki stok alanında satışa kadar depolanacağını ifade edildi.
Projeye ait izni istenen 18 bin 308 hektarlık ÇED1 ve 2 bin 628 hektarlık ÇED2 alanlarının içerisinde 10 bin 671 hektarlık açık işletme alanı, 2 bin 628 hektarlık Pasa1 stok alanı, 5 bin 951 hektarlık Pasa2 stok alanı, 0,939 hektarlık bitkisel toprak depolama alanı, 0,128 hektarlık şantiye alanı ve 0,619 hektarlık stok alanı yer alacak. Proje kapsamında kullanılacak ÇED1 ve ÇED2 alanlarının, tarımsal niteliği sınırlı alanlar ve mera hâkim fonksiyonuna tekabül ettiği belirtilen dosyada, ocakta ayda 4 kez patlatma yapılacağı ifade edildi.
Projenin ÇED alanı, Lalacık köyüne 450 metre, köye bağlı olan en yakın meskene ise 140 metre mesafede bulunuyor. Alana 50 metre mesafede de samanlık yer alıyor. ÇED alanı içerisinde ayrıca sürekli akış gösteren Sığıryatağı deresi de bulunuyor.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ