Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KEŞAN’A JEOTERMAL SONDAJ PROJESİ

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Boztepe köyünde jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışmaları yapılması amacıyla ÇED süreci başlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2023 12:10
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
KEŞAN’A JEOTERMAL SONDAJ PROJESİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirilmesi, İzin ve Denetim (ÇED) Müdürlüğü, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Boztepe köyünde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışmaları projesi için Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyası ile ilgili ÇED sürecinin başladığını açıkladı.

ÇED Müdürlüğü’nden proje ile ilgili yapılan açıklamada; “Edirne İli Keşan, İlçesi Boztepe Köyü, 2023/1 (Er:3443468) ruhsat numaralı saha mevkiindeki Paşada Web Portal Hiz. ve Dij. Yay. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışmaları projesi ile ilgili olarak Edirne Valiliği’mize sunulan Proje Tanıtım Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

8 ADET SONDAJ YAPILACAK

Projenin tanıtım dosyasına göre; 585,46 hektarlık yüzölçümlü söz konusu arama ruhsatlı saha içerisinde, her bir sondaj lokasyonu 2 bin m2 olacak şekilde 8 adet arama amaçlı sondaj çalışmaları planlanıyor. Arama ruhsat alanı içerisinde belirlenen 16 bin m2’lik sondaj çalışma alanları içerisinde, çamur havuzları, konteyner tipi şantiye ile bitkisel toprak ve hafriyat stok alanı gibi kullanımlar yer alacak.  Jeotermal kaynak arama çalışmaları için proje alanında yüzeyden yeraltına doğru sondaj makinesi ile 1.000  ±  150 m derinliğinde olmak üzere 8 adet kuyu arama amaçlı açılacak.

16 AYDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Açılacak kuyular, tespit ve arama amaçlı olduğu belirtilen dosyada, arama sondajlarında karotlar alınacağı ve jeofizik kuyu logu ölçümü yapılacağı ifade edildi. Çalışmalar sonrasında ise elde edilen sondaj verileri ile jeotermal kaynağın özellik ve rezervine ilişkin durum tespiti yapılacağı vurgulandı. Sondaj arama faaliyetlerinin, 08.00-20.00 arasında 12 saat olarak planlandığı projede, jeotermal kaynak arama ve araştırma çalışmalarının, her bir sondaj kuyusu için ortalama 2 ay olduğu ve 8 adet sondaj lokasyonunun 16 ayda tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

TARIM VE MERA ALANI İÇİNDE YER ALIYOR

Proje bedelinin 9 milyon 890 bin TL olarak açıklandığı tanıtım dosyasında, jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışmalarının gerçekleştirileceği lokasyonların, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliğinde tarım arazisi kullanımlı alanlarda kaldığı ifade edildi. Projenin, Edirne İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda; Sondaj-1, Sondaj-2, Sondaj-3, Sondaj-4, Sondaj-5, Sondaj-6 lokasyonlarının da Tarımsal Açıdan Birinci Öncelikli (Mutlak) Niteliği Korunacak Alanlar; Sondaj-7 ve Sondaj-8 lokasyonlarının ise mera alanları içerisinde kaldığına yer verildi.

BİTKİSEL TOPRAK SIYRILACAK

Arazi hazırlık çalışmaları kapsamında ilk olarak yüzeydeki bitkisel toprak varlığının sıyrılacağı açıklanan projede, kazı çalışmaları yapılacağı ve oluşan bitkisel toprak ile hafriyat toprağının sondaj lokasyonlarında belirlenen stok alanlarında depolanacağını ifade edildi. Arama ruhsatlı alan içerisinde yapılacak çalışmalar kapsamında ise bölgeoe toz emisyonu oluşacağına dikkat çekildi.

BOZTEPE KÖYÜNE 350 METRE

Projede, jeotermal kaynak arama sondaj lokasyonlarına en yakın konutun, 7 nolu lokasyonun kuzeydoğu yönünde yaklaşık 350 metre uzaklıktaki Boztepe köyüne bağlı hane ile 1 nolu lokasyonun kuzeybatı yönünde yaklaşık 900 metre uzaklıktaki Akçeşme köyüne bağlı hane olduğuna da yer verildi. Boztepe Göleti’nin de 3 nolu sondaj lokasyonunun kuzeydoğu yönünde yaklaşık bin 600 metre mesafede yer aldığı belirtilen dosyada, sondaj çalışmalarının yapılacağı arama ruhsatlı sahada içerisinde mevsimsel akışlı dereler geçtiği de ifade edilerek; “Ayrıca; ruhsat alanı içerisinden sulama kanalı geçmektedir” denildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.