Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘’KARPUZUN FAYDALARI NELER?’’

Diyetisyen Pınar Çalım, yaz meyvelerinden olan karpuzun insan vücuduna olan faydalarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2023 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2023 09:48
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
‘’KARPUZUN FAYDALARI NELER?’’

Karpuzun A, B1, B5, B6, C vitaminleri konusunda oldukça zengin bir meyve olduğunu belirten Diyetisyen Pınar Çalım, yaz meyvelerinden karpuzun faydalarıyla ilgili www.batiekspres.com haber sitesine konuştu.

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birinin de Karpuz olduğunu söyleyen Pınar Çalım konuşmasında şunlara yer verdi: “Örneğin; karpuzun faydaları nelerdir, ne kadar tüketilmelidir, kimler tercih etmelidir? Karpuz yüzde 92 oranında su içeren bir meyve olarak yaz aylarında sıvı ihtiyacının karşılanmasını sağlar ve sıcaklarda ferahlattığı için tercihe edilebilir. Aynı zamanda A, B1, B5, B6, C vitaminleri, potasyum açısından zengin zengin bir meyvedir.”

DOĞRU PORSİYON NEDİR?

Diyetisyen Çalım, doğru tüketim miktarıyla ilgili olarak da “Ama doğru porsiyonda tüketilmelidir. Ortalama 220-330 gr yani iki dilim karpuz 15 gr şeker içerir. Yani bir meyve porsiyonu yerine geçen karpuz porsiyonumuz 2 dilimdir. Şeker hastaları karpuzu, ana öğünde olmamak koşuluyla 2 dilim kadar ara öğünlerinde yanında bir protein kaynağı (peynir, ceviz, badem vb.) ile tüketebilir. Yaz aylarında günlük sıvı dengenizi sağlayan meyvelerden biridir. Karpuzda bulunan A ve C vitamini, magnezyum cildi güzelleştirir. Spor sonrasında kas ağrılarınız engeller. Kırmızı renginde olan karpuz likopen isimli antioksidanı içerir. Likopen kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Karpuz çekirdeği ise folat, demir, çinko, bakır, magnezyum, potasyum, amino asitler ve B vitamini kompleksi gibi besinler açısından zengindir. Sinir sistemini destekler, duygu -durum bozukluklarında için faydalıdır, erkeklerde sperm kalitesini arttırır, metabolizmayı hızlandırır. Güzel bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Yüksek tansiyon hastaları tercih edebilir. Postayum değeri sebebiyle eğer böbrek hastalığınız varsa bir uzmana danışmak gerekir” ifadelerini kullandı.

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.