Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kaleiçi ve Saraçlar projesine ciddi ödenek ayrıldı”

Edirne Valisi Yunus Sezer Edirne’de yapılan projeler ve yatırlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Vali Sezer; Kaleiçi ve Saraçlar Caddesi projesinin, Kültür Bakanlığı tarafından yatırım programına alındığını, projeye önemli bir ödenek ayrıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2024 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2024 17:57
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
“Kaleiçi ve Saraçlar projesine ciddi ödenek ayrıldı”

Edirne Valisi Yunus Sezer Edirne’de gerçekleşecek projeler ve yatırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Edirne Merkezde, Kaleiçi ve Saraçlar Caddesi’ni de içine alan restorasyon ve yenileme projesinin Kültür Bakanlığı tarafından yatırım programına alındığını ve önemli miktarda ödenek ayrıldığını söyledi. Vali Sezer; “İlimiz açısından son derece önemli. Özellikle tarihi alan dediğimiz Kaleiçi'nin ve oradaki Saraçlar Caddesi'ni de içerisine alacak şekilde yatırım programına alınması. Kültür Bakanlığı tarafından yatırım programına alındı ve büyük bir ödenek ayrılmış durumda. Burada da Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

“KEŞAN ENEZ YOLU BU SENE YAPILACAK”

Keşan-Enez yoluyla ilgili Ulaştırma Bakanı’nın talimatıyla ihale sürecinin başladığını ve yolun bu yıl yapılacağını söyleyen Vali Sezer; “Bununla ilgili olarak Karayollarıyla ilgili çalışmalar tamamlandı ve Ulaştırma Bakanlığı’mızın talimatıyla bu sene yapılacak Enez-Keşan yoluyla ilgili ihale sürecini başlattık. Bu hafta ya da önümüzdeki hafta bu işlemler yapılacak. Diğer bir konu özellikle Hamzabeyli Gümrük Kapısı'na gidiş yoluyla ilgili programlama çalışmalarımız devam ediyor. Edirne-Lalapaşa-Süloğlu yolu üçüncü önceliğimizdi, bununla ilgili görüşmelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Enez-Keşan yoluyla ilgili somut adım atıldığını belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

“BURASI BİR TARIM ŞEHRİ”

Edirne’de barajlar ve sulama işleriyle ilgili olarak köylülerden yoğun talepler olduğunu söyleyen Sezer; “Özellikle DSİ'nin çalışmaları var. Burası tarım şehri. DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü'müzün çalışmalarıyla ilgili olarak ilçe ziyaretlerimizde de gördük, yoğun bir talep var köylülerimizden. Burada da birçok iş yapıldı aslında, bir çok ihale tamamlandı. Özellikle Hamzadere Barajı ikinci kısım yapım işi Şubat ayında ihalesi yapılacak. Çakmak Barajı sulaması birinci kısımla ilgili olarak boru hatlarında kullanılacak boru ve savakların ihalesi 17 - 18 Ocak tarihlerinde tamamlandı. Çakmak Barajı sulaması 2024 yılı yatırım programında yer almıştır, bunu özellikle belirtmek isterim. Diğer önemli proje Meriç-Edirne sulaması. 2024 yılı içerisinde 5 bin hektarın işletmeye alınması planlanmakta. Çömlekköy Barajı yapım ihalesi 2023 tarihinde yapılmış, bununla ilgili olarak proje 2024 yılı yatırım programı içerisinde yer almıştır. Barajın sözleşmesi gelecek hafta imzalanacak ve temelini hep beraber atacağız” ifadelerini kullandı.

Tarihi alanlarla ilgili de yapılanlara değinin Vali Sezer şu ifadeleri kullandı; “Bir diğer konu da Enez'deki cami alanı ve kale ile ilgili olarak çevre düzenlemesi çok elzemdi. Orada da 150 milyonluk ilk etap da yatırım programına alındı. Diğer bir çalışma da Balkan Asker Hastanesi dediğimiz yer. Orasını da Balon Binası ile beraber Milli Sarayların bünyesine geçti. Orada da inşallah bu yıl içerisinde hızlı çalışmalar yapılacaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'müz, dolayısıyla Kültür Bakanlığı'mız Evliya Kasım Paşa Camisi, Şeyh Şüceaddin Camii gibi yerlerle ilgili Şubat ayı içerisinde ihaleleri yapılacak. Mevlevihane ile ilgili olarak da çalışmaları tamamlandı ve temel kazı çalışmaları tamamlandı. Orada da hızlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Amacımız şu; bir taraftan tarım, bir taraftan ulaşım, bir taraftan da turizm olmak üzere bu alanlarda ilimizin eksik kalan işlerini hızlı şekilde yoluna koymak. En azından idarede eksik kalan, aksayan yerler varsa bunları koordine etmek. Güzel bir çalışma ortamımız oluştu, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ve kurumlarımız. Herkes elinden gelen gayreti ortaya koymaya çalışıyor.”

“SAHİL ŞERİDİNDEKİ DAĞINIKLIĞI BU SENE GİDERMİŞ OLACAĞIZ”

Sahil şeridinin çok kıymetli olduğunu ve buraya yakışır bir şekilde planlamayla bu sene harekete geçileceğini söyleyen Vali Yunus Sezer; “Enez'de sahil şeridindeki dağınıklığı inşallah bu sene gidermiş olacağız. Burada Saros Körfezi ile ilgili olarak bir yönetmelik çalışması yaptık. Bir kurul oluşturduk ve alanlar teker teker gezildi. Orada hangi noktada hangi işletmek yer alacak ve vatandaş nasıl hizmetler sunacağını, bütün alanlarda adım adım planlamasını yapıyoruz. Kurulda belediye başkanlarımız da, kaymakamlarımız da, ilgili işletmeci arkadaşlarımız da var. Burada inşallah önümüzdeki bu dağınıklıkla, çevre kirliliğiyle karşı karşıya kalmayacağımız şekilde bir düzenlemenin içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Yayla limanı ile ilgili olarak orada zamanla yapılan mendirek ve limandaki çalışmalar nedeniyle limanın sağ tarafındaki kumsal alan çoğalırken, sol tarafındaki yerleşim alanları dalgaların da vurmasıyla beraber binalar risk altına girmiş durumda. Onunla ilgili ulaştırma ve altyapı genel müdürlüğümüz bir ekip gönderdiler bir çalışma yaptık orada. Proje çalışmaları tamamlandı. O projelerin şimdi imar planlarına aktarılması devam ediyor ama onu beklemiyoruz, bir şekilde de burada ihalelere başlayacağız. Burada 7 tane dalga kıran inşallah kısa zamanda ihalelerini yapıp yapımına başlayacağız. Arkadaşlar teknik çalışmaları tamamlıyorlar. Biz de ödenekle ilgili çalışmalara başlayacağız. Limanların aktif kullanılması ilgili de geçen hafta teker teker tüm limanları gezdim ben. Bütün limanları en iyi şekilde kullanacağız. Özellikle İbrice dalış alanı açısından son derece önemli. Burada yeni tesisler yapılması için çalışmalar başlatacağız. Enez Limanı ile ilgili de orada daha önce konuşulanları artık ete kemiğe büründürdük, inşallah belki Yunanistan tarafıyla farklı bir uygulama yapabiliriz. Şu anda çalışmalar belli bir noktaya geldi ama neticelenmeden onu da açıklamak istemiyoruz. Sonuç olarak sahil şeridimiz çok kıymetli, burayı da bu kıymete yakışır şekilde planlamasını yapacağız ve uygulamaya geçiriyoruz” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.