Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın adaylar EKAMEDER’de buluştu

Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (EKAMEDER), kadın muhtar konusunda farkındalık oluşturma ve daha çok kadının seçilebilmesi için kadın adayları teşvik etmek amacıyla kadınlarla bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2023 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
Kadın adaylar EKAMEDER’de buluştu

Geçtiğimiz günlerde 26 Kasım 2023 tarihinde EKAMEDER’in çağrısıyla muhtar, muhtar adayı ve aza adayı olan ve olmak isteyen kadınlar buluştu.

EKAMEDER Başkanı Şahide Ağaoğlu; ilk buluşmanın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildiğini söyleyerek bu buluşmaların devam edeceğini ifade etti.

Ağaoğlu; ‘Toplumsal cinsiyet nedeniyle kadınlar hayatın her alanında eşitsizlikleri ve şiddeti yaşamakta. Toplumsal cinsiyet sebebiyle çeşitli engeller yüzünden ulusal ve yerelde siyasal hayata katılma noktasında da zorlanmaktalar. EKAMEDER olarak ‘Daha çok aday, daha çok kadın’ sloganıyla bir çalışma başlattık ve ‘Bir aday da sen ol’ çağrısıyla aday olan ve olmak isteyen kadınlarla buluşmak istedik. Biz; dernek çalışmalarımızı anlattık, onlar da kendilerini de tanıtarak nasıl aday olmaya karar verdiklerini anlattılar. Adaylık konusunda dernek olarak yürüttüğümüz bu çalışma, kadınlarla ilk buluşmamız ve tanışmamız oldu” dedi.

Başkan Ağaoğlu, muhtarlıkların yerel yönetimlere giriş kapısı olduğunu ve kadınların güçlenmesinin, güçlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek EKAMEDER olarak Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı ile, kadın muhtar ve aza adaylarının kapasite güçlendirilmesi için bir program ve ortak çalışma başlatıldığını, ilerleyen günlerde çalışmanın detaylarının paylaşılacağını söyledi. Dernek üyeleri, muhtar ve aza adaylarının katıldığı buluşmada 25 Kasım’ın simgesi haline gelen Mirabal Kardeşler de anıldı.

“YASALAR UYGULANMALI”

Ağaoğlu daha sonra şöyle devam etti: “Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde kadınların büyük çoğunluğu kocalarından, babalarından, sevgililerinden veya farklı erkek üyelerinden şiddet görmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan erkek şiddeti bunun politik bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Kadına yönelik erkek şiddetinin önlenebilmesi için yasalar uygulanmalı ve önleyici çalışmalar yapılmalıdır.  Sığınaksız bir dünya için çalışan kadın örgütleri, erkek şiddetinin kaynağı olarak bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmakta ve raporlar hazırlamaktadır. Bu yıl Mor Çatı bileşenleri tarafından İzmir Kadın Dayanışma Derneği ev sahipliğinde 4-5-6 Kasım tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilen kurultayın ana başlığı da ‘Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Mücadelede Önleyici Çalışmalar’ olmuştur. Kadın örgütleri, belediyeler, barolar ile kamu kurum temsilcileri olmak üzere 128 kurumdan 300’e yakın kadın katılmış ve Kurultay bitiminde sonuç bildirgesi raporu yayınlanmıştır. Rapor, bileşen örgütlerce kendi yerellerindeki ilgili kamu kuruluşlarına verilmektedir. Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği-EKAMEDER olarak önümüzdeki günlerde ilgili kamu kurumları ziyaret edilerek sonuç raporu iletilecektir.”

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ”

İstanbul Sözleşmesi’den vazgeçmeyeceklerini belirten Ağaoğlu “Öte yandan İstanbul Sözleşmesine yönelik saldırılara karşı, 300’den fazla kadın örgütü, 160’tan fazla karma örgüt ve gönüllülerden oluşan Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK da Mart 2021’de Türkiye’nin bir gecede hukuksuz, siyasi bir kararla çekilmesine karşı mücadelelerini sürdürmektedir. Hukuksuz çıkış kararının ardından; kadınlar, kadın örgütleri, barolar, meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler tarafından Danıştay’da 220’den fazla iptal davası açılmış, bu davaların 70’ten fazlası duruşmalı olarak görülmüştür. 28 Nisan-23 Haziran tarihleri arasında yapılan dört duruşmada görüşülen dosyalara EŞİK Platformunun çağrısıyla toplanan binin üzerinde kadın avukatın yetki belgesi sunulmuştur. Duruşmalara yüzlerce hukukçu kadın ve kadın hakları savunucuları katılmıştır. 28 Kasım tarihinde yapılan duruşmalar için Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce kadın ‘İstanbul Sözleşmesi Yürürlüktedir’, ‘İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz’ demek için Ankara’da buluşmuştur.

İstanbul Sözleşmesi, Anayasa’nın 90. Maddesi ve 6251 Sayılı Yasa gereğince yasa hükmündedir ve hala yürürlüktedir.

Temel insan hakları ile ilgili olan bu Sözleşme, kadınlar haklarına sahip çıktıkça yaşayacak ve yaşatacaktır.  ‘İstanbul Sözleşmesi bir slogandan daha fazlasıdır, kadınların şiddete boyun eğmeyeceklerinin ve eşitlikten vazgeçmeyeceklerinin ifadesidir” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.