Edirne Barosu ve Türkiye Barolar Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği, meslek içi eğitim semineri Edirne Barosu hizmet binasında gerçekleşti.
Edirne Barosu Staj ve Meslek İçi Eğitim Komisyonu işbirliği ile düzenlenen meslek içi eğitim seminerleri kapsamında “Ceza Muhakemesi Hukuku’nda arama, yakalama, el koyma, ifade işlemleri” konulu eğitim semineri gerçekleştirildi. Seminere Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Baro önceki dönem Başkanı Av. Rıfat Çulha, jandarma, emniyet ve gümrük teşkilatı mensupları, hakim, savcı, avukat ve stajer avukatlar katıldı.
Prof. Dr. Feridun Yenisey, Prof. Dr. Durmuş Tezcan, emekli Hâkim Tuğgeneral Fahrettin Demirağ, Dr. Öğr. Üyesi Salih Oktar’ın katılımıyla gerçekleşen seminerde, soruşturmaların usule uygun yürütülmediği takdirde insanların yaşarken ölmelerine denk düşecek sonuçlara mahal verebildiğine değinildi. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Feridun Yenisey, Türk kolluklarının durdurma yetkisini kullandıktan sonra üst arama yetkisinin olmadığını, verilmesi gerektiğini belirtti.
“TÜRKİYE’DE DURDURMA SEBEBİ SÖYLENMİYOR”
Durdurma yetkisini kullanan kolluk görevlisinin, durdurma sebebini söylemek mecburiyetinde olduğunu belirten Yenisey; “Durdurma yetkisini kullanan kolluk görevlisi, durdurma sebebini söylemek mecburiyetindedir. ‘Ben sizi durdurdum, çünkü…’ Sebep ne? Eşgal mi uyuyor, kaçan birisi mi aranıyor? Sebep söyleyecek. Maalesef Türkiye’mizde bu sebep söylenmiyor. Bunu temin edelim. Çünkü insanlarla konuşmak polisin, jandarmanın iletişim etiğini içerir. İnsanlarla polisin konuşması gerekir, durumu anlatması gerekir ve o zaman bir güven durumu oluşur. Lütfen personelimizden durdurma sebebini söylemeyi hassasiyetle rica edelim ki muhtemelen yapıyorlardır. Bir de yakalamada, yakalama sebebini söylenmesi konusunda da hassasiyet gösterelim” dedi.
“AİHM’E GİDEN DAVALAR BU KAVGALARDAN ÖTÜRÜ ÇIKIYOR”
Yenisey, Amerika’da başından geçen bir olaya değinerek “Benim başıma Amerika’da geldi. Çok karlı bir havaydı, yerler buzluydu. Yavaş yavaş araç sürüyorum, arkadan bir polis ışığı geldi ve beni durdurdu. Yanıma gelip; ‘Yavaş gittiğiniz için durdurdum, sizi sarhoş zannettim’ dedi. Bana sebep söyledi. Ama sebep söylemezseniz; ‘Onu durdurmadın, beni niye durdurdun?’ kavgası başlıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) giden birçok dava, bu kavgalardan ötürü çıkıyor” diye konuştu.
Seminerin sonunda Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, etkinliğe katılan Prof. Dr. Feridun Yenisey, Prof. Dr. Durmuş Tezcan, emekli Hakim Tuğgeneral Fahrettin Demirağ ve Dr. Öğr. Üyesi Salih Oktar’a sunumları için teşekkür etti.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN