Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnceoğlu; “Köylüye Hiçbir Yararı Yok”

Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Seçkin İnceoğlu, Meriç nehrinin suyunu Çorlu ve Çerkezköy OSB’lerine aktarması planlanan proje ile ilgili konuştu. İnceoğlu, projenin Yeniköy’de düzenlenen halkın katılımı toplantısının ardından yaptığı açıklamada; “Köylüye hiçbir yararı yok” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2024 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2024 15:00
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
İnceoğlu; “Köylüye Hiçbir Yararı Yok”

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çakmak Köyü ve Yeniköy köyleri, Tekirdağ’ın Haybolu ilçesine bağlı Kadriye mahallesi ve Kırklareli’nin merkez ilçe ve Babaeski ilçesine bağlı Nadırlı köyü sınırlarında planlanan “Meriç Nehri Tekirdağ Çorlu ve Çerkezköy Endüstri Kullanma Suyu Temini (Yeniköy, Nadırlı Ondönüm ve Kadriye Göleti), Malzeme Ocakları, Kırma Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesi için Yeniköy’de halkın katılımı toplantısı düzenlendi.

Toplantının ardından Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Seçkin İnceoğlu, proje ve toplantıda konuşulanlarla ilgili Batı Ekspres’e açıklama yaptı. İnceoğlu, projenin Meriç nehri ve Çakmak Barajı projesine etkilerine dikkat çekti.

“KÖYÜN BİN DÖNÜM ARAZİSİNİ ALACAK”

İnceoğlu, projenin ÇED sürecinin bu yıl başlatılmış olsa da yıllar önce planlandığını söyleyen; “Bu proje çok önceden planlanmış. Kendileri de itiraf ederek, ‘6 yıldır planlıyoruz’ dediler. Çerkezköy’deki kontrolsüz büyüme, yeraltı sularının çekilmesinin ileride su ihtiyacını doğuracağını ve bunu da Meriç nehrinden karşılamayı düşünmüşler. Ama halkın katılımı toplantısı, saçma bir toplantıydı. Çünkü köyde hiç kimsenin haberi yoktu. Köyde bir baraj yapılacak ve köylüye hiçbir yararı yok. Köyün bin dönüm arazisini alacak” ifadelerini kullandı.

“ÇAKMAK BARAJI’NDAN ÖNCE BİTECEK”

Bölgede yıllardır yapımı süren Çakmak Barajı projesine dikkat çeken İnceoğlu; “Uzunköprü ve Meriç’in sulama için beklediği Çakmak Barajı, 2008 yılında başlamış, 16 yıl sürmüş ve şu anda yüzde 20’si bitmiş durumda. Bu dururken yeni bir projeye başlamak istiyorlar. Ben bu projenin finansmanını merak ediyordum ve toplantıda sordum. Finansmanını tamamen oradaki organize sanayi bölgeleri karşılıyormuş. Bu projeye 2 yıl süre tanımışlar. Bu demektir ki bu proje kabul edilirse Çakmak Barajı’ndan çok önce bitecek” dedi.

“BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİNİN GASP EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

İnceoğlu, Meriç nehrindeki su miktarını da hatırlatırken; “Projede ayrı pompa ve ayrı boru hattı döşüyorlar. Hem Çakmak’a, hem Çerkezköy’de su basılacak ama Meriç nehrinde artık bu kadar debi yok. Çakmak’ı düşünen yok. Tamamen OSB’ler düşünülüyor. Bu proje çok hızlı bir şekilde işleyecektir çünkü para var. Çakmak Barajı’na şu anda para yok. İhaleler yapılıyor ama müteahhitler bırakıp gidiyorlar. OSB’lerde para var ve burasını yaparlar. Biz de toplantıda Yeniköy halkı ile beraber, ‘Yeniköy’e bizim kullanmayacağımız bir barajı istemiyoruz’ dedik. Bin dönüm tarım arazimizin gasp edilmesini istemiyoruz” sözlerine yer verdi.

“ÇAKMAK BARAJI BİTMEDEN YAPILMASI DOĞRU DEĞİL”

Toplantıdaki yetkililerin, katılımcıları itirazlarını kayıt altına aldığını belirten İnceoğlu; “Ne kadarını iletirler bilmiyorum. Birer nüsha istedik, vermediler. Biz de, onlar da görüşleri kayıt altına aldık. Toplantıda herkesin tek sözü vardı, ‘Çakmak Barajı bitmeden hiçbir şeyin yapılması doğru değildir. Çakmak göletinin, Çerkezköy’e su taşınması için yapılması doğru değildir. Bin dönüm arazisinin buraya tahsis edilmesi doğru değildir’ denildi. Eğer OSB’ler su istiyorsa paralarını Çakmak Barajı’na aktarsınlar. Önce sulama yapılsın, bu insanların su ihtiyacı karşılansın. Ondan sonra kalan fazla su varsa OSB’ye aktarılsın” diye konuştu.

NE OLACAK?

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; Projenin üniteleri, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı F17, F18, E18 paftalarında yer alıyor. Proje alanları, Çevre Düzeni Planı’nda ağırlıklı olarak tarım arazisi ve yeraltı suları besleme alanları içerisinde yer alıyor. Proje kapsamında Çorlu ve Çerkezköy civarında bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) ihtiyaç duyduğu sanayi kullanma suyunun, Meriç Nehri’nden alınarak Çorlu yakınlarında yapılacak bir arıtma tesisine kadar iletilmesi hedefleniyor. Proje, Çakmak Köyü yakınlarında Meriç Nehri’nden alınacak suyun basılacağı pompa istasyonu ile başlayıp Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden geçerek Vakıflar ile Ahimehmet köyleri arasında yapılacak arıtma tesisinde son bulacak. Proje kapsamında Yeniköy, Kadriye ve Nadırlı On Dönüm Göletleri de yapılacak. Meriç Nehri’nden sulama mevsimi dışında kış aylarında alınacak sular, önerilen göletlerde depolanarak Temmuz ve Ağustos aylarında Çorlu ve Çerkezköy’ün sanayi kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.

OCAKLAR İŞLETİLECEK

Proje kapsamında ihtiyaç duyulan malzemelerin temini amacıyla 3 adet kil malzeme sahası, 1 adet kum-çakıl malzeme sahası, 2 adet kaya malzeme sahası kullanılacak. Temin edilen malzemelerin kırılıp elenmesi ve işlenmesi için Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali Tesisi de işletilecek. Proje kapsamında toplam 22,1 ha kaya ocağı, toplam 342,13 ha Yeniköy kil ocağı, toplam 45,73 ha Kadriye kil ocağı, toplam 80 ha Nadırlı On Dönüm kil ocağı ve 39,47 ha kum-çakıl ocağının işletilmesi planlanıyor.

3 ADET HAZIR BETON SANTRALİ TESİSİ KURULACAK

Ünitelerinin inşasının 2 yılda tamamlanması planlanan projede Yeniköy göletinde yıllık 18 bin 94 hm3, Kadriye göletinde yıllık 6 bin 32 hm3, Nadırlı On Dönüm göletinde ise yıllık 15 bin 727 hm3 su depolanarak proje kapsamında belirlenen OSB’lere su temininde kullanılacak. Proje kapsamında her bir gölet alanında olmak üzere toplam 3 adet Kırma-Yıkama-Eleme tesisi kurulacak. Her Kırma-Yıkama-Eleme tesisinin saatlik 500 ton kapasitesi olacak. Kırma-Eleme-Yıkama Tesislerinin kapasitesi yıllık 1 milyon 500 bin ton olarak planlanıyor. Proje kapsamında ayrıca her bir gölet alanında olmak üzere toplam 3 adet hazır beton santrali tesisi kurulacak. Her hazır beton santrali tesisinin kapasitesi saatlik 100 m3 olarak planlanıyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.