Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ilgın: “Lavanta Edirne’ye Değer Katıyor”

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın Lavanta’nın hem tarım hem de turizm açısından Edirne’ye değer katan bir ürün olunduğunu belirterek Lavanta ekiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2024 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2024 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
Ilgın: “Lavanta Edirne’ye Değer Katıyor”

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, Büyükdöllük Köyü’nde hasat öncesinde Nilay Dağdevir isimli üreticinin lavanta tarlasını ziyaret etti. Lavanta fidesi temininde, fide yetiştiriciliğinde, çapalama ekipmanlarının temini ile distilasyon-damıtma-işlemlerinde üreticilere destek olunması gerektiğini vurgulayan Ilgın, yeni dönemlerde yapılacak tarımsal eylem planlarında lavantaya muhakkak bir başlık açılması gerektiğini hatta Lavanta Üretiminde kooperatifleşmenin oldukça yararlı olduğunu söyledi.

Lavanta yetiştiriciliğinde üçüncü yılın sonunda bakımları tam ve zamanında yapılmış bir tarladan dekar başına 300 ile 500 kilogram yaş lavanta elde edilebileceğini elde edilen 500 kg’lık yaş lavantadan ise 8 ile 12 kilogram arasında uçucu yağ elde edilebileceğini belirten Ilgın; “Bu konuda Tarımsal Araştırma Enstitümüz ve Ziraat Odalarımızın çok kıymetli çalışmaları var, inanıyorum ki Edirneli üreticilerimiz emekleri ile Lavanta ‘ya ayrı bir değer katacaklar ve Türkiye’de önemli bir marka haline geleceklerdir. Edirne’mizin mor bereketi; lavanta hasadını gerçekleştiren tüm üreticilerimize hayırlı olsun diyorum” Dedi.

“LAVANTA ARILARIN EN FAZLA ÇİÇEK TOZU ALDIĞI BİTKİDİR”

Ilgın; “Kalklerli ve kumlu yapıdaki marjinal toprakları sevmesi ve suya ihtiyaç duymaması dolayısıyla eğimli arazilerde çok rahat yetiştirilebilen Lavanta artık bölgemizin alternatif ürünü haline gelmiştir. İlaç, kozmetik ve turizm sektörü açısından oldukça önemli bir ürün olan lavanta üretimi özellikle buğday ve ayçiçeğinden düşük verim alınan alanlar açısından çok önemlidir. Özellikle kadın ve genç üreticilerimizin lavanta ekimine ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Bu sebeple lavanta üreticilerimiz yalnız bırakılmamalı ve motive edilmelidir. Arıların en fazla çiçek tozu aldığı bitkidir. Düşük verimli kıraç arazilerde yaygınlaştırılmalı. Lavanta yetiştiriciliği, aynı zamanda kırsal turizm açısından yetiştiriciliğin yapıldığı yer için bir marka değer yaratmakta yatırımcılar için hem tarım hem de turizm faaliyetlerinin bir arada ele alınabileceği yatırım fırsatları sunmaktadır” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.