Ilgın, veriye dayalı karar almayı kolaylaştıran bu teknolojilerin üretim maliyetlerini düşürdüğünü ve su ile gübre kullanımında önemli tasarruf sağladığını ifade etti. Ayrıca, akıllı tarım teknolojilerinin iş gücü maliyetlerini azalttığını ve verimlilikte yüzde 25'e varan artışlar sağladığını dile getirdi.
Ilgın, hava durumu tahmin sistemleri, otomatik dümenleme, dronlarla bitki sağlığı takibi, sulama otomasyonu ve hassas gübreleme gibi birçok uygulamanın akıllı tarımın önemli bileşenleri olduğunu söyledi. Ancak, küçük ve orta ölçekli çiftçilerin bu teknolojilere erişiminin zor olduğunu vurgulayarak, “Çiftçilerimizin ürettikleri ürünlerden elde ettikleri kazanç, maliyetleri karşılamakta zorlanıyor. Bu nedenle çiftçilerimize akıllı tarım teknolojilerinin kullanımını destekleyecek politikalar uygulanmalı; modern tarım ekipmanlarının alımında hibe ve faizsiz kredi imkanları artırılmalıdır” dedi.
Tarım-sanayi entegrasyonunda yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Ilgın, bu durumun özellikle bu yıl kendini daha fazla hissettirdiğini belirtti. "Dünyada hızla değişen teknoloji ile birlikte tarımda eski ve klasik yaklaşımları bir kenara bırakmanın vakti geldi. Artık tarımda yeni bir yol açmanın ve modern yaklaşımlarla ilerlemenin zamanı” diyerek çağrıda bulundu.
HABER MERKEZİ
Kaynak: Haber Merkezi