Edirne’nin Saraçlar Caddesi’nde uzun yıllardır kuruyemiş dükkânı işletmeciliği yapan Hakan Çakıcı, bu yıl Ramazan ayında işlerin düştüğünü, gün boyunca 1-2 kişiye hurma satabildiklerini söyledi. 40 çeşit hurmadan sadece 2 çeşit hurma getirdiğini belirten Çakıcı, 3-4 yıldan beri hurmaya yerli vatandaşın talebinin olmadığını, talebin yabancı turistlerde olduğu ifade etti.
“FİYATI SÜREKLİ BİR YÜKSELİYOR”
Hurma fiyatında yaşanan artışlara değinen Çakıcı, “Fiyat geçen yıla göre yüzde 300 oranında arttı. Sadece hurmada değil tüm ürünlerde Türkiye genelinde çok fazla bir artış var. Hala da devam etmekte. Geçen sene 230 TL’ye sattığımız hurma şu anda 550 TL. Geçen sene 80 TL’ye sattığımız ceza vurması da 200 TL. Bu ürünler yurt dışından dolar bazında geliyor. Bu yüzden doların, euronun, dövizin yükselmesiyle beraber tamamen ürünlerin hepsine yansıyor. Genel olarak zaten hurma Türkiye'de yetişmeyen bir ürün. Ama fiyatlarda yükselme var. Dolar yükselmese mazot yükseliyor. Bu sefer mazota gelen zamlar da sevkiyatın fiyatlarını yükseltiyor. Sürekli bir yükselme var” dedi.
“VATANDAŞ HURMAYI DEĞİL TEMEL GIDAYI DÜŞÜNÜYOR ”
Hurmaya talebin giderek azaldığını vurgulayan Çakıcı, “Vatandaş şu anda hurma alamıyor. Bugün Ramazan'ın 3’üncü günü. Bugün 1-2 kişiye ancak hurma sattık. Başka da hiç kimseye satmadık. Eskiden bu saate herkes hurma alırdı. Ramazan'ın rahmeti de yok. Kimse oruçlu da değil. Kimse de kale almıyor. Herkes geçim derine düşmüş. Hurma Ramazan'ın eğlencesi gibidir ama yani insanlar hurmayı şu an düşünmeyip temel gıdaları düşünüyor. Hurma temel gıda olarak geçmiyor. Suyla da orucumu açarım, bir çorba içerim, yemeğimi yerim diyor. Son 3-4 seneden beri hurmaya hiçbir şekilde talep yok” ifadelerine yer verdi.
“TANESİ 15 TL’YE GELİYOR”
Vatandaşın hurma alırken vazgeçebildiğini belirten Çakıcı, “40 çeşit hurma var. Biz 3 çeşit hurma getiriyoruz. Hurmanın en iyisi Tunus. Orta hallisi Cezayir. Kutu hurmalar var. İran hurmaları var. İnsanlar tercih ediyor ama ekonomik krizden dolayı kimse bir şey aldığı yok. Şu anda 250 gram yarım kilo olayı da bitti artık. İnsanlar ‘50 TL'lik ver’ talebiyle geliyor. 550 TL’lik bir hurmanın tanesi 15 TL’ye geliyor. 50 TL isteyen bir vatandaşa 3 tane geldiğini söylediğimizde alırken ‘kalsın’ diyor. Poşete koymuşken geri döküyoruz. En fazla Cezayir hurmadan 250 gram veya yarım kilo ver diyor. O da yılda bir kere 100 kişi içinden bir kişi alıyor” şeklinde konuşu.
“YERLİ VATANDAŞ HURMA YİYEMİYOR”
Hurmayı en çok turistlerin aldığını söyleyen Çakıcı, “Biz hurmayı şu anda yabancıya satıyoruz. Ben 12 ay bu hurmayı elimde bulunduruyorum. Yılın 12 ayı satıyorum ama dışarıdan gelen turistlere satıyorum. Bizim yerli müşterimiz hurma alamıyor şu anda” dedi.
“İNSANLAR FİYATA BAKIYOR”
Vatandaşların kalite yerine fiyata baktığını belirten Çakıcı, “Hurmayı alırken nelere dikkat etmeliyiz diyecek olursan çok çeşit duruma var. Hepsinin lezzeti, tadı, farklı, yemesi farklı. Eskiden insanlar evet iyisine bakardı, tadına bakardı. Şu anda insanlar sadece fiyata bakıyor. En ucuz hangisiyse ona yönleniyor” diye konuştu.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN