Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Hastalarımıza kanları yetiştirmekte zorlanıyoruz”

Türk Kızılay Edirne Kan Bağış Merkezi tarafından kurulan kan bağış çadırında görevli Doktor Erhan Aksoy, havaların soğumasıyla kan bağışında azalma olduğunu dile getirerek; “Hastalarımıza kanları yetiştirmekte zorlanıyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2023 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2023 13:50
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Hastalarımıza kanları yetiştirmekte zorlanıyoruz”

Türk Kızılay Edirne Kan Bağış Merkezi tarafından Saraçlar Caddesi’ne kan bağış çadırı kuruldu. Edirne Kan Bağışı Merkezi Doktoru Erhan Aksoy, kan bağışının önemine değindi. Aksoy, bir kan bağışının üç hayat kurtardığını söyleyerek herkesi kan bağışına davet etti.

Kan stoğunda problem olduğunu belirten Aksoy; “Kan acil bir ihtiyaç değildir. Sürekli olması, sürekli yapılması gereken bir bağış türüdür be bugün ülkemizde 10 saniyede birinin kana ihtiyacı oluyor. Maalesef havaların soğuduğu bu dönemlerde çok ciddi bir kan stoğu problemimiz var. Lütfen sağlıklıyken kan bağışı yapın ki ihtiyacınız olduğunda aramak zorunda kalmayın. Bir kan üç can demektir” dedi.

“AMELİYATLAR, TEDAVİLER ERTELENMEK ZORUNDA KALIYOR”

Ameliyat ve tedavilerin ertelenmek zorunda kaldığını belirten Aksoy; “Bizler bütün kurumlarla birlikte çalışıyoruz. Ancak şu sıralarda almak istediğimiz rakamlar istediğimiz düzeyde değil. Hastalarımıza kanları yetiştirmekte zorlanıyoruz. O yüzden vatandaşlarımızı hastanede yatan hastalarımız adına duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bizim için bir kan bile çok değerli. Bir kan ile üç insanın hayatına dokunmuş oluyoruz. Vatandaşlarımızın, ‘O bir kişi de ben olmalıyım’ diye düşünmesini bekliyorum. Çünkü ben gitmezsem, sen de gitmezsen maalesef hastanede insanlar mağdur durumda kalıyor. Ameliyatlar, tedaviler ertelenmek zorunda kalıyor. O yüzden herkesi, ‘O bir kişi benim’ düşüncesiyle yola çıkmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“ÇOK DEĞERLİ BİR KAN TÜRÜ”

Aferez kan ihtiyacı hakkında da bilgi veren Aksoy; “Tıpta aferez, halk arasında da sarı kan veya beyaz kan olarak adlandırılan bağış türünü de alıyoruz. Bu kan türü özellikle çocuklar, kanser hastaları, yoğun bakım hastaları için çok değerli bir kan. İnsanları bu bağış türüne de davet ediyoruz. Bu kanın alınması için öncelikle kollarınızdan bir tüp kan alarak tetkikler yapıyoruz. O tetkikler değerlendirilerek hekimler tarafından uygun olup olmadığınıza yerinde karar veriliyor. Edirne geneline baktığımız zaman şu anda hastalara kanları yetiştiremiyoruz” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.