Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gala Gölü Milli Parkı’na türbin planlayan proje

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Yazır, Hisarlı, Çandır ve Işıklı köyleri mevkiinde 10 türbinli DRES projesinin ÇED süreci başladı. Projede 2 türbinin ise Gala Gölü Milli Parkı sınırları içerisinde yer alması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2023 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2023 14:01
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Gala Gölü Milli Parkı’na türbin planlayan proje

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Yenice, Çavuş, Küçükevren ve Sultaniçe köylerinin sınırları içinde bulunan orman ve tarla alanlarına planlanan 25 adet türbinli Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) projesinin ardından ilçede yeni bir proje daha açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, Enez ilçesine bağlı Yazır, Hisarlı, Çandır, Işıklı köyleri mevkiinde Daven Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yazır Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali (DRES) (10 Türbin 50 MWm/50 MWe - 50 MWe/50 MWh EDT) projesinin ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı.

ORMAN ALANLARI, TARIM ARAZİSİ VE KIRSAL YERLEŞİM ALANI ÜZERİNDE

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; proje alanı, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı paftasına göre orman alanları, tarım arazisi ve kırsal yerleşim alanı gösterimi üzerinde yer alıyor.

10 ADET TÜRBİN, ŞALT MERKEZİ VE EDT ÜNİTESİ KURULACAK

10 adet türbin ve 50 MWm/50 MWe kurulu güçte Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali’nin (DRES) planladığı projenin T1, T2 ve T5 nolu türbinleri tarla; T3, T4, T6, T7, T8, T9, T10, Alt_T1 ve Alt_T2 nolu türbinlerin orman vasıflı alanlar üzerinde yer alıyor. Ayrıca projenin şalt merkezi orman, EDT ünitesi ise tarla vasıflı arazi üzerinde bulunuyor.

2 TÜRBİN GALA BÖLÜ MİLLİ PARKI SINIRLARI İÇİNDE

Proje kapsamında açık kaynaklardan elde edilen verilere göre,  T6 ve T7 nolu türbinler Gala Gölü Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Proje kapsamında santral sahasının bir kısmı, T6 ve T7 Meriç Deltası Sulak Alan Tescil Sınırları içerisinde bulunuyor.

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI DÜZENLENECEK

Duyuruda ayrıca proje için 18 Aralık 2023 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenleneceği belirtildi. Halkın katılımı toplantısının yeri ve saati ile ilgili ise ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden bilgi alınabilecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.