Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EŞİ, SADIK AHMET’İN HAYATINI ÖĞRENCİLERE ANLATTI

Edirne’de Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türk azınlığın demokratik hakları için mücadele veren Dr. Sadık Ahmet’in hayatını öğrencilere eşi Işık Ahmet anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 17:18
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
EŞİ, SADIK AHMET’İN HAYATINI ÖĞRENCİLERE ANLATTI

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türk azınlığın demokratik hakları için mücadele veren Dr. Sadık Ahmet’in film ekibi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle buluştu. Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Sadık Ahmet'in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Onursal Başkanı Işık Ahmet, Filmin Genel Koordinatörü Tan Doğan Muzır ve film ortak yapımcısı Muhammet Usta, Trakya Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

“ADININ BİR FİLME VERİLMESİ GURUR VERİCİ”

Sadık Ahmet’in adının bir filme verilmesinin heyecan verici olduğuna değinen Tabakoğlu “Sadık Ahmet'in hayatının bir filme dönüşmesi çok heyecan verici. İnsan unutuyor ama bir film hem anlatıyor hem öğretiyor hem de büyütüyor. Çok farklı bir şey. Türk sineması çok başka yerlere geldi. Oscara aday olabilecek bir filmin buralardan çıkacağını duymak gurur verici” dedi.

“BASKIDAN DOLAYI HERKES HUZURSUZDU”

Halkın Dr. Sadık Ahmet’i kahraman olarak gördüklerine değinen Ahmet “Yunanistan’ın yapmış olduğu baskılardan dolayı herkes huzursuzdu. Sürekli Yunan polisi peşimizdeydi. O bunları görünce çok rahatsız olmaya başladı. Köylere hastaları tedavi etmek için gidiyordu. Köylerde kahvelere gittiği zaman vatandaşların sıkıntılarını dinliyordu. Sorunlar kendisine anlatılmaya başlayınca Dr. Sadık Ahmet azınlığın sorunları daha ağır basınca bir imza kampanyası başlattı. Köylere gidip imza topluyordu. Yunan devleti tarafından baskılar yükseliyordu. Halk kendisini bir lider olarak görmeye başladı. Kendi davasına inanan bir liderdi ve kendi davaları vardı” diye konuştu.

“ÇOK ZOR BİR SÜREÇTİ”

Kaza anını anlatan Işık Ahmet, kazadan sonra eşini morga kızını ise yoğun bakıma verdiğini belirtti. Işık Ahmet “Biz bir sünnet cemiyetine katılacaktık. Dr. Sadık Ahmet hiçbir şeyden korkmuyordu. Yolda bir traktör vardı. Sadık Ahmet bana ‘o orada bekliyor bir şey olmaz’ dedi. Biz traktöre yaklaştığımız zaman traktör bize çarptı ve defalarca takla attık. Sadık Ahmet’i yanımda bulamadım. Önce inip baktım, ben de yaralanmıştım. O anda hiçbir şey anlamadım ve sadece onları kurtarmak istedim. Baktım çantası parçalanmıştı. Sünnete gidecek ya sanki biz oradan çıkıp oraya gideceğiz gibi küçük bir şey zannettim. Sadık Ahmet’in tarlada can çekiştiğini gördüm ve kızımın seslerini duydum. O da çok ağır yaralıydı. O sırada oğlum babasını kucağına aldı ve bir arabayla kızım ve Ahmet’i hastaneye yolladık. Oğlum, yarım saat ölmüş babasının kucağında taşımıştı. Eşimi morga kızımı yoğun bakıma verdim, çok zor bir zamandı. Daha sonra Türk devleti bizi alıp buraya getirdi” ifadelerine yer verdi

“İDDİALI BİR FİLM ÇEKİYORUZ”

İddialı bir film çektiklerine değinen Filmin Ortak Yapımcısı Muhammet Usta “Çok güzel bir film çekiyoruz. 2023-2024 sezonunun en iddialı bütçeli filmini yapıyoruz” dedi.

“ÇALIŞTIĞIM FİLMLER ARASINDA EN İYİSİ”

Şimdiye kadar çalıştığı filmlerin içerisinde en iyisi olduğuna değinen Filmin Genel Koordinatörü Tan Doğan Muzır şöyle konuştu: Ben uygulama kısmında olan kişiyim bana senaryoyu verdiğinizde onu hayata geçirme konusunda yeteneğim var. Gerekli ekip, mekân ve aksesuarları tamamlayıp film haline getirme kısmındayım. Bir biyografi çektiğimiz için gerçeğe sadık kalmak zorunda kalıyoruz. Bunun için her şeyi birebir benzetmek zorundayız. Bu gibi anekdotları bir araya getirdiğimiz zaman filmi çekmiş oluyoruz. Şu ana kadar birçok filmde çalıştım. Çalıştığım filmlerin arasında en iyisi bu diyebilirim.”

MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.