Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ertürk; “Ekosisteme zarar verecek çalışmalar olmamalı”

Trakya Üniversitesi’nde Enerji Verimliliği Haftası’nda düzenlenen panele katılan Makina Mühendisi Mustafa Ertürk, yeşil enerji olarak adlandırılan enerji kaynaklarının doğru planlanması gerektiğini söyleyerek; “Alt yapısını oluştururken ekosisteme zarar verecek çalışmalar olmaması gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 16:18
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Ertürk; “Ekosisteme zarar verecek çalışmalar olmamalı”

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından Enerji Verimliliği Haftası kapsamında “Geleceğin mühendislier kendi üniversitesinden mezun profesyonellerle enerji verimliliği panelinde buluşuyor” etkinliği düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi Mimar Sinan Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, akademisyenlerin yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMO) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Edirne Şube Başkanı Ruhan Timur ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte Trakya Üniversitesi’nden mezun olarak Türkiye’den ve yurt dışından çeşitli firmalarda çalışan Makina Mühendisi İzzet Savaş, Makina Mühendisi Onur Ece ve Makina Mühendisi Mustafa Ertürk sunum yaptı.

“ÇEVREYE DUYARLI ENERJİ KAYNAKLARI KULLANILMALI”

Etkinlikle ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Makina Mühendisi Mustafa Ertürk, Trakya Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden 1994 yılında mezun olduğunu söyleyerek; “Enerji, uğruna savaşların yapıldığı çok önemli bir konu ve gelişen yeni çağda en temel ihtiyaçlardan birisi. Fakat enerji kaynakları kısıtlı. Çeşitlendirmek, çevreye duyarlı ve zarar vermeyecek enerji kaynaklarının kullanılması gerekiyor. Bunun en temelinde de enerjinin verimli kullanılması gerekiyor. Bizce en önemli enerji kaynağı, enerji verimliliği, mevcut enerjinin verimli kullanılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“FARKINDALIK OLUŞTURMANIZ GEREKİYOR”

Enerji verimliliği konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Ertürk; “Öncelikle farkındalık oluşturmanız gerekiyor. Daha sonra eğer kurumsal bir yapıysanız bir enerji yönetim sistemi kurmanız gerekiyor ve bununla ilgili de bu çalışmaları hayata geçirmeniz gerekiyor. Bizim, dünyamızın çocuklarımıza sağlıklı ve güzel kalabilmesi için enerjiyi doğru kullanmamız, sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor. Bu yüzden de enerji verimliliği çok önemli” dedi.

“DOĞRU PLANLAMA YAPILMAZSA EKOSİSTEME ZARAR VEREBİLİYOR”

Ertürk, yeşil enerji ile ilgili açıklama yaparken; “Yeşil enerji, tamamen doğadan elde edilen, fosil yakıtların kullanılmadığı ve çevreye zarar vermeyen enerjidir. Rüzgâr enerjisi, güneş enerjisinin temelini oluşturan kaynaklardır. Bunun içerisinde suyu kullandığımız hidroelektrik santralları da sayılabiliyor ama doğru planlama yapılmazsa bazı yerlerde ekosisteme zarar verebiliyor. Bu da aslında yeşil enerji diye başka sorunlar doğurabiliyor. Bunların planlama, uygulama ve daha sonraki işletme ve sürdürülebilirliğini sağlama aşamalarına dikkat edilmesi ve bunların titizlikle takip edilmesi gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE RES’LER DENİZİN ÜZERİNE KURULUYOR”

RES, HES, GES gibi projelerde doğru planlama yapmanın bütün alanlar için geçerli olduğunu söyleyen Ertürk; “Rüzgâr enerjisi, İskandinav ülkelerinde denizin üzerine rüzgâr santralları kurularak kullanılan bir enerji kaynağı. Fakat bunun alt yapısını oluştururken ekosisteme zarar verecek, habitata zarar verecek çalışmalar olmaması gerekiyor. Bunun için de temel şey, bütün paydaşların katılımının sağlanacağı, o planlamanın doğru olarak yapılmasını sağlamak. Burada da iletişim, iş birliği ve koordinasyon gerekiyor. Hem kurumsal, hem siyasal, hem de kişisel olarak egoların bir kenara bırakılıp bunların doğru bir çalışma ile yapılması gerekiyor” dedi.

“ÖĞRENCİLERLE DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ”

Makina Mühendisi Onur Ece ise 2010 yılında Trakya Üniversitesi’nden mezun olduğunu söyleyerek; “Küresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmemiz için enerji verimliliği en temel unsurdur. Enerjiyi nasıl ürettiğimiz ve nasıl tükettiğimiz önemli bir unsur. Bu hedeflere ulaşabilmemiz için de Enerji Verimliliği Haftası’nda tüm bilinçlenme ve hassaslığın artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Buradaki öğrencilerle de deneyimlerimizi paylaşıyoruz” ifadelerine yer yer verdi.

“TÜRKİYE, DÜNYA İLE PARALEL DOĞRULTUDA İLERLİYOR”

Ece, Trakya Üniversitesi’nden mezun olana kadar tüm çalışmalarını enerji verimliliği üzerine yaptığını belirterek; “Daha sonra iklimlendirme sektöründe enerji verimliliği konusunu seçerek bu doğrultuda çalıştım. Okul da bizi bu konuda destekleyici olmuştu. Enerjinin tanımı değişti. Enerji artık inovatizm ve gelişimin temel unsuru. Enerjinin kullanılabilirliği konusunda sürdürülebilirlik, insanoğlunun devamlılığını sağlayabilecek. Günümüzde hem sektörlerdeki firmaların, hem de insanların yaşamı için enerjinin kullanımı ve bu kullanımın doğruluğu tüm yaşamı etkiliyor. Bu doğrultuda da hassasiyet gösterilmesi ve düzeltilmesi gereken belirli noktalar bulunmakta. Buna dikkat çekmek gerekiyor. Türkiye olarak bu konuda dünya ile paralel doğrultuda ilerliyoruz. Oradaki tüm gelişmeleri takip ediyor, burada da buna bağlı olarak gelişimleri ilerletmeye çalışıyoruz. Eş zamanlı ilerlediğimizi düşünüyorum” dedi.

“ENERJİ TÜKETİMİNDE EN ÖNEMLİSİ BİLİNÇ”

Makina Mühendisi İzzet Savaş ise Trakya Üniversitesi’nden 1994 yılında mezun olduğunu söyleyerek; “Biz enerjiyi tüketen taraftayız, makina üretiyoruz. Makinalarımızdaki enerji verimliliğini anlatıyoruz, onlardaki enerji verimliliğini anlatıyoruz. Enerji tüketiminde en önemlisi bilinç sağlamaktır. İnsanların tükettiği şeyin sonucunun nereye gideceğini anlatabilmek önemlidir. Bu konuda biraz bilinçsiziz. Gündüz saatlerinde birçok yerde elektrik lambaları açık kalabiliyor. Otomasyon çok önemli. Buna benzer birçok şeyin yapılması gerekiyor. Bunların hepsi eğitimle oluyor ve dolayısıyla ilkokul çağından başlaması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“MAALESEF DOĞAYI KATLEDEN BİZİZ”

Türkiye’de son dönemlerde yeşil enerji ve GES ile ilgili atılımların sevindirici olduğunu belirten Savaş; “Çünkü biz doğal kaynakları olan bir ülkeyiz. Burada en önemli şey, insanların tükettiği şeyin sonuçlarının ne olduğunu bilmesidir. Maalesef doğayı katleden biziz. Dünyadan insanı çektiğiniz zaman dünyanın kendini yenilemesi çok kolay. Bizim tükettiğimiz her şey dünyaya zarar veriyor. Mümkün olduğunca bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

“DAHA ÇEVRECİ MAKİNALAR GELİŞTİRİLİYOR”

Savaş, Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği’nde yönetim kurulu üyesi olduğunu açıklarken; “Bu bölgede çok ciddi müşterilerimiz var. Herkes şu an yaptığı makinaların daha çevreci, daha az su tüketen, daha az çevreyi kirleten ürünler olarak makinalarını geliştiriyorlar. Ama çevre kirliliği maalesef bundan önce başlayan bir kirlilik. Çünkü fabrikalar kurulduğunda arıtma tesisleri yeterli değildi. Ama son dönemlerde artık bu bölgeye boyahane açtığınız zaman önce çok ciddi bir altyapı ruhsatını almanız gerekiyor ve bunun için arıtma tesisi kurmanız gerekiyor. Umarım ilk fırsatta, bundan sonraki süreçte burası daha temiz hale gelecek. Ama bu sadece artık insanların değil; belediyelerin ve devletin bir sorunu haline geldi. Çünkü uzun yıllardır bu bölgede ciddi su tüketimi de var. En son 200-300 metrelerden su çekiliyordu. Bu gerçekten çevresel faktörler için sıkıntılı bir süreç. Dünyanın farklı ülkelerinde bu farklı üretilmeye başlandı. Kumaş yıkama ve boyama ile ilgili karbonla çalışmalar var. Umarım teknoloji geliştikçe çevreye daha az zarar verecek ürünler ortaya çıkacak” ifadelerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.