Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enez’in Köylerindeki İçme Sularının Durumunu Açıkladı

Edirne İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, Enez’e bağlı köylerdeki içme sularının tahlil sonuçlarını açıkladı. Çığla, köylerde bulunan 18 izleme noktasından, 2024 yılı Ocak-Temmuz aylarında 48 adet kimyasal ve bakteriyolojik numune alındığını belirterek; “Alınan numunelerde olumsuz bir sonuca rastlanmamıştır. Bölgedeki içme suları sağlıklıdır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2024 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 16:38
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Enez’in Köylerindeki İçme Sularının Durumunu Açıkladı

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun Edirne’nin Enez ilçesine bağlı köylerdeki içme sularında periyodik yapılan tahlil sonuçları hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, Enez’e bağlı köylerde içme sularında periyodik yapılan tahlil sonuçlarında komisyon tarafından yapılan araştırma ve incelemeler açıklandı.

“AYDA 1 BAKTERİYOLOJİK, 6 AYDA BİR DE KİMYASAL ANALİZ YAPTIRILIR”

Çığla, içme ve kullanma suyunun kalitesinin tespitinde mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizlerin gerçekleştirildiğini söyleyerek; “İçme kullanma suyu analizi, insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı yetkisindedir. Numuneler, belirlenen noktalardan halk sağlığı yetkililerince alınır, tahliller halk sağlığı laboratuvarlarında yapılır. Saha büyüklüğüne göre belirlenen yerlerden alınan su numuneleri, ayda 1 bakteriyolojik, 6 ayda bir de kimyasal analiz yaptırılır. Su analizleri yapılırken fiziksel özellikleri açısından incelenir. Kimyasal analiz, PH, amonyak, nitrat, nitrit, sertlik, klor, florür, arsenik, civa, kurşun, bakır ve çinko gibi birçok madde ölçülür” ifadelerini kullandı.

“TDS 180-300 DEĞERLİ İÇİLMEZ SUDUR”

Sağlıklı içme sularında PH değerinin 6,5 ile 8,5 arasında olması gerektiğini belirten Çığla; “İçme suyu sertliğinde 120 PPM idealdir. PH, bir çözeltide asitlik ve bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. Suda organik ve inorganik maddeler kloru bağlar. Her suyun özelliği farklı olduğundan klor düzeyi 0,6 ile 0,8 arasında olmalıdır. TDS, suda çözülmüş katı maddeler, su içinde çözülmüş görülmeyen mineral, metal, tuz ve benzeri maddelerdir. Birinci sınıf sularda TDS 60-120, ikinci sınıf sularda TDS 120-180, üçüncü sınıf sularda TDS 180-300 değerli içilmez sudur” dedi.

“EDİRNE VE İSTANBUL’DAKİ LABORATUVARLARDA YAPILIYOR”

Çığla, Edirne genelinde yıllık olarak hazırlanan numune takvimi doğrultusunda ve kontrol izlemesi kapsamında alınan su numunelerinin analizinin, Edirne Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapıldığını söyleyerek; “Denetim izlemesi kapsamında alınan su numunelerinin analizleri, İstanbul Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapılmaktadır. Analiz sonuçlarında uygunsuzluk tespit edildiği durumlarda, numunenin alınmış olduğu izleme notası hangi kurumun sorumluluk bölgesinde ise belediyeler veya özel idarenin yetkilileri ile irtibata geçilerek, olumsuz analizler bildirilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Numune alınan noktalardaki olumsuz tahlil sonuçları sürekli incelenir ve sonuçlar birimlere iletilir. Çözümler, halkın sağlıklı su içmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır” sözlerine yer verdi.

“48 ADET KİMYASAL VE BAKTERİYOLOJİK NUMUNE ALINMIŞTIR”

İl Özel İdaresi, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve Muhtarlıkların içme suyu kuyularına klor, temizlik ve tahlil sonuçlarını izleyerek, içme sularının sağlıklı olmasını sağlama ile görevli olduğunu söyleyen Çığla; “Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Enez bölgesi köylerinde bulunan 18 izleme noktasından, 2024 yılı Ocak-Temmuz aylarında 48 adet kimyasal ve bakteriyolojik numune alınmıştır. Alınan numunelerde olumsuz bir sonuca rastlanmamıştır. Bölgedeki içme suları sağlıklıdır. İl Özel İdaresi, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve Muhtarlıklar olumlu çalışmalar yapmaktadır. Halkımızın sağlıklı su içmesi ve olası bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için su depoları, isale hatları ve su kaynaklarının periyodik olarak denetlenmesi görüşündeyiz” dedi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.