Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emlak piyasasında iyiye gidiş gözükmüyor

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker emlak piyasasında 2023 yılını değerlendirerek, 2024 tahmininde bulundu. Çeker; “2023'te bir yıkım geldi. 2024'te de aynen bu sistem yaza kadar devam edecek diye düşünüyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2024 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2024 17:58
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Emlak piyasasında iyiye gidiş gözükmüyor

Yüksek enflasyon ve kredi faizlerinin çok yüksek olması sebebiyle 2023 yılında emlak piyasayı kötü bir sezon yaşadı. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker 2023 yılında yaşananları değerlendirirken, 2024 tahmininde bulundu. Seçim atmosferinden dolayı 2024 yılının bir önceki yıldan daha da kötüye gidebileceğini söyledi. Çeker; “2023'te bir yıkım geldi. 2024'te de aynen bu sistem yaza kadar devam edecek diye düşünüyorum. Baktığımızda daha yeni yıla girdiğimiz gibi zamlar başladı. İnsanımızın cebine giren belirli bir artış olmadı. Ne yaparsan yap her şeye zam geldi. Bir de seçim atmosferine de giriyoruz. Seçim Türkiye'nin belirli bir bütçesinin seçimde kullanılacağı demektir. Bu da bir sıkıntı yaratacak. 2024'te yine beklentilerimiz yüksek değil, 2023'te olandan daha kötüye bile gidebilir bu seçim atmosferinden dolayı. İnsanların rahatlaması için enflasyonu dur denilmesi lazım, her hafta marketlerde fiyat artışları olmaması lazım. Bu artışlara dur demeden hiçbir sektörde fiyat durmaz” dedi.

“BANKA KREDİSİNİN GERİ ÖDEMESİNDE KORKUNÇ RAKAMLAR ÇIKIYOR”

Bir evin maliyetinin 3-4 milyon lira olduğunu, bankaların kredi faizlerini 300 milyon ile sınırlandırdığını fakat banka kredisinin geri ödemesinin yüksek faizlerden dolayı korkunç rakamlara ulaştığını söyleyen Çeker; “Halkımızın maaşlarına oranla geçimleri de düşmeye başladı. Birikimleri de belirli oranda var. Bu birikimleriyle eskiden bankada kredi alıyordu, sonrasında daire alıyordu. Ama artık bankalar da kısıtlamaya gitti ve konut kredilerini 300 bin lira ile sınırladı. Bir evin fiyatı 3-4 milyon lira. Aile bütçesine bakıyor, aslında taksitini ödeyebilecek durumda ama banka krediyi sınırlıyor. Konut kredisinde faizler yüzde 4'lere çıktı. Hesapladığınızda geri ödemesi çok korkunç rakamlara çıkıyor. Böyle olunca kimse 2023'te doğru düzgün kredi kullanamadı. Son 3 ayda da faiz artırımına gidildi. Yüzde 50 gibi rakamlar konuşuldu. Bugün 1 milyonun varsa size 45-50 bin liranın üzerinde hoş geldin faizi olarak para veriyor. Böyle olunca da bankalar bütün paraları toplamaya başladı. Böyle olunca da satışlar da durdu. Eskiden insanlar gayrimenkul, arsa veya tarla alıyordu ve bir şekilde yatırım yapıyordu. Ama şimdi bankalar bu paraları toplamaya başlayınca çark daralmaya, dönmemeye başladı” şeklinde konuştu.

“2023’TE YÜZDE 70 ORANINDA AZALMA OLDU”

Bir önceki yıla baktığımızda 2023'te işlerimizde yüzde 70 oranında azalma olduğunu söyleyen Çeker; “Bunun ana nedeni enflasyon ve konut kredi faizlerinin çok yüksek olması. Zamanında 0.70'lerle kredi kullandırıyorduk. Böyle olduğundan insanlar gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak kullanıyordu. Oradan kira geliri alırım düşüncesiyle alıyordu, geçim kaynağı oluyordu. Şimdi geçim kaynağı bankalara yatırılan faizler olmaya başladı. Millet artık 'daire alayım da buradan gelirim olsun' düşüncesini bıraktı” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.