Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ekmeğe en son zam gelir, o da insanların gözüne batar”

Edirne’de fırın işleten Tuncay Yılmaz, asgari ücretteki artıştan dolayı ekmeğe gelecek zammı değerlendirerek “Her şeye zam gelir, ekmeğe en son zam gelir. Bu da insanların gözüne batar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2023 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2023 18:04
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Ekmeğe en son zam gelir, o da insanların gözüne batar”

Edirne’de fırıncılık yapan Tuncay Yılmaz, 2024 asgari ücret zammıyla beraber ekmeğe de en az yüzde 60 civarında zam beklediklerini söyledi. Yılmaz, esnaf olarak zor durumda olduklarını belirterek, 200 gram ekmeğin 7 buçuk lira olduğu zaman unun çuval fiyatının 380-400 lira aralığında olduğunu şu anda ise zam almadıkları halde unun çuval fiyatının 600- 650 liraya kadar çıktığını söyledi. 5 yıl öncesine kadar kazandığı paraları artık kazanmadıklarını ifade eden Yılmaz, giderlerin gelirden daha fazla olduğunu belirtti.

“EN AZ YÜZDE 60 ZAM GELMESİ LAZIM”

Yıl başında asgari ücrete yapılacak zammın en az yüzde 60 civarında olmasını beklediklerini belirten Yılmaz; “Asgari ücret açıklanmadan tahmini bir şey söylemek anlamsız. Çünkü her şey oraya bağlı. Zam aldıktan sonra unlara ve diğer ürünlere yaklaşık yüzde 50, yüzde 60 civarı zamlar geldi. 6 ayda bir zamlar geldi. Esnaf olarak biz mağduruz. Bizi destekleyen odalar, dernekler var onun kararını onlar verecekler. 200 gram ekmek 7 buçuk lira olduğu zaman unun çuval fiyatı 380-400 lira aralığındaydı. Daha zam almadan unun çuvalı 600- 650 lira aralığına çıktı. Ki yıl başında yine zam yapacaklar. Matematik ortada, en az yüzde 60 zam gelmesi lazım. Bizim beklentimiz o yönde. Her şeye zam gelir ekmeğe en son zam gelir, bu da insanların gözüne batar. Gönül ister ki hiç zam yapmayalım ama ham madde zamlanınca biz de zam yapmak durumunda kalıyoruz” dedi.

“KREDİYE ERİŞİM ZORLUĞU SÖZ KONUSU”

Yılmaz, esnafın krediye ulaşımının zorlaştığını ifade ederek şöyle konuştu: “Hangi fırıncıya sorarsanız sorun benim kanaatimce 5 yıl öncesine kadar ki kazandığımız paraları kesinlikle kazanmıyoruz, kazanamıyoruz. Dönem dönem sıkıştığımız yerde bankalardan krediler çekiyorduk. Zamlardan etkilenmeyelim diye un satan yerlerle diyalog haline geçiyorduk, yatırımlarımızı bin çuval 2 bin çuval şeklinde bağlantı yapıyorduk. Şu anda o kısıtlama da geldi. Kimse kredi alamıyor, krediye erişim zorluğu söz konusu.”

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.