Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EKK’den Toplu Ulaşımda Belediye Otobüsü Talebi

EKK Yürütme Kurulu, Edirne Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısında ETUS ücretlerine yapılan yüzde 37’lik zammın kaldırılmasını ve toplu ulaşım sistemine belediye otobüslerinin dahil edilmesini istedi. EKK Yürütme Kurulu Üyesi Mertcan Yalçın, toplu ulaşımın belediye tarafından acilen düzene sokulması ve ucuzlatılması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 14:22
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
EKK’den Toplu Ulaşımda Belediye Otobüsü Talebi

Edirne Kent Konseyi (EKK), Edirne Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısında alınan karar ile kentteki toplu ulaşım sistemi olan ETUS’ya yüzde 37’lik zam yapılmasına tepki gösterdi.

Selimiye Camii meydanındaki bir kafede düzenlenen basın açıklamasına, EKK Yürütme Kurulu Başkanı Özer Demir ve Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı. EKK Yürütme Kurulu Üyesi Av. Mertcan Yalçın tarafından EKK Yürütme Kurulu adına okunan açıklamada, EKK tarafından Edirne Belediye Meclisi’nin toplu taşıma ile ilgili kararına Edirne İdare Mahkemesi’nde 2011 yılında açılan ve 2012 yılında sonuçlanan davaya dikkat çekti. Yalçın, açıklamada ayrıca kentte toplu taşıma ile ilgili yapılması gerekenleri açıkladı.

“BELEDİYE OTOBÜSLERİMİZİ İSTİYORUZ”

Yalçın, Edirne Belediyesi’ne ait otobüslerin kent içi toplu taşımada çalışmasını istediklerini belirterek; “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun belediyenin görev ve sorumlulukları başlıklı 14’üncü maddesinde ulaşım, belediyenin temel görevleri arasında sayılmış, belediyenin yetki ve imtiyazları başlıklı 15’inci maddede de; ‘Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek’ denilerek toplu ulaşımı düzenlemek, belediyenin yetkileri arasında sayılmıştır. Edirne Belediyesi, ulaşım alanında uzun süredir kamu hizmetinden çekilerek, önce bir kooperatife, daha sonra ETUS olarak örgütlenen özel sektöre, kentin tüm ulaşım hizmetlerini tekel haline getirecek biçimde vermiştir” ifadelerini kullandı.

“MAHKEME KARARI BUGÜNE KADAR UYGULANMAMIŞ”

EKK’nin konuyla ilgili açtığı davayı hatırlatan Yalçın; “Bu konuya ilişkin; Edirne Kent Konseyi olarak açtığımız davada, Edirne İdare Mahkemesi 2011/1432 esas 2012/622 karar sayılı ve 15 Haziran 2012 tarihli kararında, Edirne Belediye Meclisi'nin 20 Eylül 2011 tarih ve 2011/316 sayılı kararı için; 'Belediyenin, toplu taşımada hizmet sunan araç sayısını kamu yararı gereğince müdahale etme imkânının ortadan kalkması sonucu doğurduğu, dolayısıyla sözleşmenin tarafı olan taşımacılar lehine bireysel yararın gözetildiği başka bir anlatımla kamu yararı gözetilmeden toplu taşıma hizmetinin bir kooperatif tarafından tekel oluşturacak şekilde işletilmesinin sözleşme ile sağlandığı anlaşılmıştır.  Davalı belediyece sözleşmenin feshi halinde fahiş miktarda bir tazminatın ödenmesinin öngörüldüğü, dolayısıyla kamu malını ve kamu menfaatini korumakla görevli olan idarenin, üzerine düşen görev ve sorumluluklarına aykırı davrandığı kararına varılmıştır’ diyerek Belediye Meclisi’nin kararının iptaline oybirliği ile karar vermiştir. Ne yazık ki mahkeme kararı bugüne kadar uygulanmamış, göreve gelen belediye başkanları ve meclisleri, belediye kanunu gereğince görev, sorumluluk, yetki ve imtiyazında olan ulaşım hizmetinde, imtiyazı halkın tüm şikâyetlerine rağmen kentimizin ulaşımını tekelci bir anlayışla ve ETUS'la sürdürmeye devam etmektedir” dedi.

“SEÇİM VAADİ İNDİRİM OLMASINA RAĞMEN ZAM YAPILDI”

Yalçın, ETUS araçlarının durumuna da dikkat çekerek; “Ulaşım tekel imtiyazı ile ulaşım hizmeti yapanların minibüslerinin bir kısmı eski, yazın havasız ve sıcak, bazı hatlar çok kalabalık, sefer saatleri düzensiz, engelli ve yaşlı bireylere uygun donanımdan yoksun olmasına rağmen son derece yüksek bir ücretle taşıma yapılmaya devam edilmektedir. Hal böyle iken, bu dönem ilk belediye meclisinde ETUS araçlarına, araç başına yapılan katkı arttırılmış, ikinci meclis toplantısında ise seçim vaadi indirim olmasına rağmen toplu ulaşıma zam yapılmıştır. Yoksulluğun giderek artığı bu dönemde temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan vatandaşlarımız, ailelerin bizlere emaneti olan öğrenciler için öncelikle yapılan zammın iptal edilmesini talep ediyoruz” sözlerine yer verdi.

EKK’NİN ULAŞIMA YÖNELİK TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Ulaşımın, belediyenin en temel görevlerinden olduğunu belirten Yalçın; “Belediye, ulaşımdan tamamen çekilemez ya da kendi işini başkasına devredemez. Bu yeni dönemde de Belediye Başkanımız Sayın Filiz Gencan Akın ile belediye meclis üyelerinin mahkeme kararının kazanımlarını Edirne halkı lehine kullanmasını bekliyoruz. Bu gerekçelerle belediye başkanı ile belediye meclisinden ulaşıma yönelik taleplerimizi şu şekilde sıralıyoruz; Edirne'de tek tip ve tekelci ulaşım anlayışına son verilmeli, belediyemiz otobüslerle fiyatları da dengeleyecek şekilde ucuz ve nitelikli taşımacılık yapmalıdır. Belediye meclisinde kabul edilen zam kararı geri alınmalı, daha sonrasında ise öğrenciler gibi dezavantajlı gruplara uygulanacak tarife ucuzlatılmalıdır. Belirli bir zaman aralığındaki birden fazla binişlere ayrıca ücret alınmamalı ve daha önce getirilen kısa mesafe ücret iade kioskları tekrar aktif hale getirilmelidir. Toplu ulaşımdaki araçlar nitelikli hale getirilmeli, engelli arkadaşlarımızın hiçbir engelle karşılaşmadan toplu ulaşım araçlarını kullanabilmesi için çalışmalar başlatılmalı ve araçların sefer saatlerine uyması sağlanmalıdır. ETUS şoförlerine iletişim konusunda eğitim verilmeli, yolcuların rahatsız olacağı davranışlar engellenmeli, düzenli olarak denetim yapılmalıdır. Sonuç olarak Edirne'de toplu ulaşım belediye tarafından acilen düzene sokulmalı ve ucuzlatılmalı, belediye toplu ulaşımda kendi otobüsleriyle sisteme dahil olarak ulaşım sistemine kamusal ve nitelikli bir seçenek sunmalıdır” dedi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.