Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türkiye Arnavutluk ilişkileri ve Arnavut Dili Yılı konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Arnavutluk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Blerta Kadzadej katıldı. Konferansa Trakya Üniversitesi Arnavutluk Dili ve Edebiyat Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Dillioğlu, Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Türk ve Arnavutların ortak bir geçmişi olduğunu söyledi. Bu iki milletin ortak aydınlara sahip olduğunu belirten Topaloğlu, en büyük örneklerinin ise Mehmet Akif Ersoy ve Şemsettin Sami olduğunu ifade etti.
Topaloğlu, Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümünün varlığından mutlu olduklarını söyleyerek iki ülke arasında akademik anlamda daha fazla iş birliği içerisinde olmaları gerektiğini ve bunun için de Büyükelçi Blerta Kadzadej’den yardımcı olmasını istediklerini ifade etti.
Büyükelçisi Blerta Kadzadej, ise iki ülke arasındaki ilişkinin eski bir tarihi olduğunu ve akademik alanında yapılacak değişimler en önemli değişim olduğuna dikkat çekti.
“DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİNİN YAPILMASINI ÖNEMSİYORUZ”
Türk ve Arnavutluk işbirliğinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Topaloğlu; “Türkler ve Arnavutlar öteden beri birlikte üretmişlerdir. Ortak geçmişimiz bunun tanığıdır. Bu iki millet ortak aydınlara sahip iki millettir. Bunun en büyük örneği Şemsettin Sami ve Mehmet Akif Ersoy’dur. Bu iki millet tarih boyunca birbirini güvenmiştir. Biri Türklerin İstiklal Marşını yazmıştır diğeri de Türk özelinde önemli eserler yazmıştır. Biz tabi bunları çok önemsiyoruz. Bizim fakültede başka bölümlerde var ama Arnavutçanın varlığı bizi ayrıca da sevindiriyor. Bunun dayanağı müşterek birlikteliktir, ortaklıktır. Daha fazla işbirliğinin yapılmasını önemsiyorum. Büyükelçimizin yardımlarını bekliyoruz. Özellikle öğrenci değişimi, öğretim eleman değişimi birlikte ortak projeler, sempozyumlar yapılması konusunda işbirliği yapmalıyız” dedi.
“ARNAVUTLUK’TA YER ALAN 750 TANE TÜRK ŞİRKETİ BULUNMAKTADIR”
Kadzadej, Arnavutluk’ta 750 tane Türk şirketi bulunduğunu ve orada iş bulma imkanının sonsuz olduğunu belirterek “İki ülke arasındaki ilişkiler yüz yılla sınırlandırılmamalıdır. Bu ilişkiler çok daha eskiye dayanmaktadır. Ortak tarih, aynı zamanda çok ortak gelenek paylaşmaktadır. Tarih paylaşmaktayız, müzik, edebiyat, insan ilişkileri, aile ilişkileri, evlilikler gibi. Türkiye gibi dost bir ülkede görevde bulunmak benim için büyük şereftir. Arnavutça Ana Bilim Dalı olarak yaptığınız iş büyük bir iştir ve bizim için çok önemlidir. İki ülke arasında değişim yapılacak birçok alan var ancak akademi alanında yapılacak değişimler en önemlisidir. Bu dili devam ettirmek, bu kontenjanı devam ettirmek büyük bir iştir. Üstümüze düşen görev çoktur, büyüktür. Şu anda Arnavutluk’ta yer alan 750 tane Türk şirketi bulunmaktadır. Bu şirketlerin bazıları uluslararası Türk şirketleridir. Bu bölümde okuyanlar, aynı zamanda Arnavutluk’ta bulunan 750 şirket içerisinde iş bulma imkanına da sahip olmaktadır. İmkanlar sonsuzdur. Eğitim alanındaki işbirliğimiz çok önemli. Türkiye’de okuyan Arnavutluk öğrencilerimiz sayısı bin 200’ü geçmektedir” diye konuştu.
HİLAL PEKER
Kaynak: HİLAL PEKER