Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu’nun (MYO), 2023-2024 akademik yılı öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımıyla düzenlediği karma sergi açıldı.
Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergiye, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kenan Koçak, MYO öğretim elemanları, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
Serginin açılışında konuşan Öğr. Gör. Gürkan Uzunköprü, katılımcılara teşekkür ederken; “Sergide 11 öğretim elemanı ve 44 öğrenci olmak üzere toplam 55 katılımcı bulunmaktadır. Sergide yaklaşık 120 iş bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımızın kendi kariyerleri çerçevesinde yaptığı çalışmalar var. Öğrencilerimizin de çoğunlukla bahar dönemine ait çalışmaları sergilenmektedir. 2 yıl boyunca eğitim gördükleri okullarından mezun oluyorlar. 28 Haziran’da da mezuniyet töreni yapılacak. Eğitim hayatlarını belki devam ettirecekler, belki de sonlandıracaklar. Kendilerine bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Uzunköprü’nün ardından açılış töreninde konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kenan Koçak da katılımcılara teşekkür ederken; “Bilimin, kültürün, sanatın, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan bir şehirde, bilimin, kültürün, sanatın yer aldığı tarihi bir mekandasınız. Bizler bu tarihi mekanın kapılarını özellikle bilim ve sanat anlamında sonuna kadar açıyoruz. Gerek Bakanlığımız, gerek Valiliğimiz, gerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz nezdinde, İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Kemal Soytürk’ün destekleriyle kapılarımızı sonuna kadar bilim ve sanata açmış durumdayız. Bu sergide emek veren tüm öğrencilere, tüm öğretim görevlilerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergide özellikle Edirne’nin 1740 yılındaki halini gösteren ve orijinali Fransız seyyahlar Philipp Franz von Gudenus ile Christoph Andreas Pfautz tarafından çizilen eserin günümüze güncellenen hali ile orijinali İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan II. Bayezid Külliyesi’nin 19’uncu yüzyıldaki halini gösteren eserin çiniye aktarılmış halini gösteren eser dikkat çekti.
“II. BAYEZİD KÜLLİYESİ’NİN 19’UNCU YÜZYIL GÖRÜNTÜSÜ”
Öğr. Gör. Altay Bayatlı, eserlerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bayatlı, Öğr. Gör. Nergis Çanak tarafından çini üzerine çizilen ve II. Bayezid Külliyesi’ni gösteren eserle ilgili yaptığı açıklamada; “Bu tabak, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nin Edirne albümündeki II. Bayezid Külliyesi’nin bir kartpostalı baz alınarak resmedildi ve çiniye aktarıldı. 19’uncu yüzyılda II. Bayezid Külliyesi’nin görüntüsü çini üzerinde görülüyor. Nergis Çanak’ın bir eseridir” sözlerine yer verdi.
“EDİRNE’NİN 1740 YILINDAKİ HALİNİ GÖSTERİYOR”
Bayatlı, MYO öğrencisi Füsun Yılmaz tarafından günümüze güncellenen eserin orijinalinin Zürih arşivinde bulunduğunu belirtirken; “Görsel Edirne’yi gösteriyor. Bugün Eski TOKİ’ye giden yolun olduğu bölgeyi gösteriyor. Acı Çeşme Mezarlığı’nın açık halini gösteriyor. Bu görsel arşivden yeni çıktı. Burada Edirne Sarayı’nın Cihannüması görünüyor. Bu gravürün en önemli noktası, Osmanlı ordusunun konuşlandığı yeri göstermesidir. Eserde görseli çizenler de var. Hangi noktadan bakarak gravürü yaptıklarını gösteriyorlar. Öğrencimiz, gravürü güncelleyerek düzgün bir hale getirdi. Sarayı koruyan bostancılar, bu alanda konuşlanıyorlarmış. Şu anda eserde payitahtın burada olduğu ve askerlerin korumaya aldığı belli oluyor. Muhteşem bir sahne. Şu anda ayçiçeği tarlalarının bulunduğu alan, o dönemde bostancıbaşıların konuşlandığı, sarayı korudukları alanmış. Mezarlığın da orijinal hali ortaya çıktı. Ayrıca yapılarda Selimiye Camii de var. Günümüze güncellenen eseri öğrencimiz Füsun Yılmaz yaptı. Eserin orijinali, Edirne’nin 1740 yılındaki halini gösteriyor” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ