Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne Mumcu’yu unutmadı

ADD Edirne Şubesi, 31 yıl önce suikaste kurban giden gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu düzenlediği tören ile andı. Katılımın yoğun olduğu törende Edirneliler, Mumcu anıtına akın ederek karanfillerle süsledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2024 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2024 13:15
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirne Mumcu’yu unutmadı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde bulunan arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikaste kurban giden gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu ölüm yıl dönümünde andı.

Edirne Belediye binası önünden başlayan kortej yürüyüşü ve Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başlayan anma töreni, Uğur Mumcu Parkı’nda basın açıklaması ve Uğur Mumcu anıtına karafil sunulması ile devam etti. Törene; Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan ve yönetim kurulu üyeleri, çok sayıda sivil toplum örgütü, siyasi parti, sendika ve oda temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

KORTEJ BELEDİYE BİNASINDAN ATATÜRK ANITINA YÜRÜDÜ

Edirne Belediye Bandosu eşliğinde belediye binası önünden pankart ve dövizlerle Atatürk anıtına yürüyen kortej, Atatürk anıtına geldi. ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan’ın anıta çelenk sunması ile devam eden törende Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören, Uğur Mumcu Parkı’nda devam etti.

“AYDINLANMA YOLUNCA MUMCU’YU YİTİRDİK”

Uğur Mumcu Parkı’nda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Şube Başkanı Özcan, Mumcu’nun 31 yıl önce suikaste kurban gittiğini hatırlatırken; “24 Ocak’ta aydınlanma ve demokrasi yolunda Uğur Mumcu’yu ve Gaffar Okkan’ı yitirdik. Ayrıca, hiç hak etmedikleri acı sonlarla aramızdan ayrılan, demokrasi, barış ve aydınlanma adına hayatlarını hiçe sayan, başta ilk aydınlanma şehidimiz Kubilay olmak üzere, Kurucu Genel Başkanımız Muammer Aksoy, Abdi İpekçi, Cavit Orhan Tütengil, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Çetin Emeç, Onat Kutlar, Necip Hablemitoğlu gibi bedenen aramızdan ayrılan tüm Devrim şehitlerimizi, rahmet, minnet ve özlemle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“EMPERYALİZMİN SERİ SİYASİ CİNAYETLER TUZAĞININ KİLOMETRE TAŞI”

Aksoy ve Mumcu’nun yok edilmelerinin, emperyalizmin seri siyasi cinayetler tuzağının kilometre taşları olduğunu belirten Özcan; “Emperyalistler siyasi cinayetlerle demokrasiyi katledip, özgürlükçü 1961 Anayasası yerine getirdiği yasakçı 1982 Anayasası ve antidemokratik darbe yasaları ile örgütlü toplumu, özerk üniversiteyi, özgür kültür ve sanat iklimini dinamitleyen, ABD'nin ‘Bizim oğlanlar yaptı’ dediği 12 Eylül 1980 Faşist Darbesi'ne zemin oluşturulup toplumsal meşruiyet sağlanmış, ikinci halka ile de ülkemiz 2000'li yılların emperyal güdümlü siyasal İslam çıkmazına sokulmuştur” dedi.

“UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Özcan, Mumcu ve aydınlanma şehitlerini unutmayacaklarını söyleyerek; “Biz, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’yu ve aydınlanma şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağımız. O’nların katline yol açan bu değerlerin savunucusuyuz ve savunucusu olmayı ilelebet sürdüreceğiz. Söz veriyoruz” sözlerine yer verdi.             

İLK KARANFİL BASIN MENSUPLARINDAN          

Özcan’ın konuşmasının ardından Uğur Mumcu anıtına ilk kırmızı karanfilleri Edirne’deki basın mensupları bıraktı. Basın mensuplarının ardından törene katılanlar, Mumcu anıtını kırmızı karanfillerle süsledi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tören, karanfillerin anıta bırakılmasını ardından sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ   

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.