Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne Kırmızısı şalda hayat buluyor

Alipaşa Çarşısı esnafı Erdal Tüzün, Edirne Kırmızısının şallarda da hayat bulduğunu söyleyerek “Edirne’nin badem ezmesi ve ciğeri ne ise Edirne Kırmızısı da odur” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 17:26
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Edirne Kırmızısı şalda hayat buluyor

Edirne'nin tarih kokan Alipaşa Çarşısı'nda faaliyet gösteren esnaf Erdal Tüzün, Edirne Kırmızısının, şehrin simgelerinden olan badem ezmesi ve ciğer gibi özel bir yerde olduğunu söyledi. Dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan Edirne kırmızısının, 15'inci yüzyılda şehirde kök boya olarak üretildiğini belirten Tüzün, Edirne Kırmızısının şallarda da hayat bulduğunu bilen kesimin az olduğunu ifade etti.

Edirne Kırmızısını modern moda anlayışıyla birleştirerek ortaya çıkan bu özel şal tasarımının, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgisini çektiğine değinen Tüzün, Edirne Kırmızısı ile dokunmuş şallarını görmek isteyenleri dükkanına davet etti. Tüzün, şalın fiyatının şu an için 250 lira olduğunu, fiyatının artabileceğini söyledi.

“EDİRNE KIRMIZISI’NIN EDİRNE İÇİN ÖZEL BİR YERİ VAR”

Tüzün, Edirne Kırmızısı şalın dikkat çektiğini belirterek: “Alipaşa Çarşısı’nda bir tek bizde var. Edirnelilerin bazılarının haberi var, bazılarının yok. Geliyorlar ‘Burada Edirne Kırmızısı ne demek?’ diye soruyorlar. Yaklaşık 3-4 yıldan beridir var bizde, satıyoruz. Lakin pek bilinmediği ve duyulmadığı için dükkanın camına da yazı astık. İstanbul’dan gelen ziyaretçiler rica ettiler ‘Biz bulamıyoruz lütfen var olduğuna dair yazı asın’ dediler.  Bizde dükkanın camına ‘Edirne Kırmızısı şal bulunur’ diye yazı astık. Vatandaşların dikkatini çekiyor tabi, soruyorlar ilgi güzel” dedi.

“EDİRNE KIRMIZISI ŞAL SATEN İPEKTEN”

Şal’ı İstanbul’dan getirip sattıklarını söyleyen Tüzün; “Bize İstanbul’dan geliyor. Edirne Kırmızısı tekstil dünyasında da özel bir yere sahip. Şal saten ipekten. Kalıp olarak hazırlıyorlar 10-20 tane yapmıyorlar. Binlerce yapılıyor. Edirne’nin badem ezmesi, ciğeri ve bir de Edirne Kırmızısı. Buraya gelen yerli turistin alacağı 3 şeyden birisi Edirne Kırmızısı şaldır” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.