Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’de Kaleiçi Konakları Toplantısı

Edirne’de 350’ye yakın konağın bulunduğu Kaleiçi semtindeki tescilli konakların turizme kazandırılması amacıyla toplantı gerçekleştirildi. Edirne Valisi Yunus Sezer, 18 konağın iş insanlarına ve turizm temsilcilerine tahsis etmek üzere olduklarını söyleyerek; “İkili olarak görüşmeler sona geldi” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 17:33
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirne’de Kaleiçi Konakları Toplantısı

Edirne’de tescilli konakların turizme kazandırılmasına yönelik istişare toplantısı, Edirne Valisi Yunus Sezer başkanlığında gerçekleştirildi.

Hilly Hotel toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Sezer’in yanı sıra Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Okan Gökerküçük, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta, TÜRSAB Trakya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Egemen Aydın ile iş insanları ve konak sahipleri katıldılar.

“ÖNEMLİ BİR YOL KATETTİK”

Toplantıda konuşan Vali Sezer, önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyerek; “Daha önce de bir araya geldik. Bizim tarihi kent alanımız olan Kaleiçi’ndeki konaklarımızın ve yapılarımızın restorasyonu ve buralara işlev kazandırmayla ilgili istişare toplantısını birkaç defa gerçekleştirdik ve önemli bir yol katettik. Bu toplantılar aynı zamanda bizim de yol haritamızı belirliyorlar. Bugün de hem buradaki konak sahiplerimiz, hem de belediyemiz, oda başkanlarımız ve turizm temsilcilerimizle bir aradayız. Yine bir değerlendirme toplantımız olacak” ifadelerini kullandı.

“18 KONAĞIMIZI TAHSİS ETMEK ÜZEREYİZ”

Kaleiçi’nde 350’ye yakın konağın bulunduğunu belirten Vali Sezer; “Bunların bir kısmı bizim İl Özel İdaresi, Çevre Koruma Vakfı'na ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mıza ait. Bu konakların şu anda birçoğuyla ilgili restorasyon projeleri hazırlanıyor. Projesi bitenlerin de restorasyonları devam ediyor. Kendimize ait olan konaklarla ilgili olarak; bu süreçte belli oda sayısının altındakileri gastronomi ve belli kurumlara tahsisini yaparak işlev kazanmasını arzu ettik. Bunun üzerindeki yerleri de yine konaklama ve gastronomi ağırlıklı olarak kullanalım diye düşünüyoruz. Bu çerçevede şu ana kadar 18 tane konağımızı bu şekilde buradaki iş adamlarımıza, turizm temsilcilerimize tahsis etmek üzereyiz. İkili olarak görüşmeler sona geldi. Burada belli konaklarımızı kendimiz restore ettik. Bu restore ettiklerimizi kira karşılığında vereceğiz. Restore etmediklerimiz, projesi bitenler var. Burada da restorasyon karşılığında kullanım için anlaşmalar sağlıyoruz” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN KONAĞA İŞLEVSELLİK KAZANDIRMAK”

Vali Sezer, önemli olanın restorasyon değil işlevsellik kazandırmak olduğunu söyleyerek; “Bir konağı ya da bir yapıyı restore etmek önemli değil. Önemli olan ona işlevsellik kazandırmak. Çünkü binalar da insanlar gibi böyle ilgiye muhtaç. Binalar da kullanılmadığı zaman, bir müddet sonra aynı haline geliyor. Kullanılmaz hale geliyor. Bir taraftan da yapalım çünkü Edirne olarak Kaleiçi, bizim en değerli yerimiz” sözlerine yer verdi.

“SARAÇLAR CADDESİ PROJESİ’NİN İHALE ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”

Saraçlar Caddesi Projesi’nin de tamamlandığını açıklayan Vali Sezer; “Burasıyla ilgili olarak biz ihale çalışmalarına başladık. Bir taraftan da kale içerisindeki alanların düzenlenmesiyle ilgili de yine ihale çalışmalarımız, ihale hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Burada Çilingirler Çarşısı, Balık Pazarı Caddesi, Orhaniye’yi içerisine alacak şekilde ilk etapta bir ‘U’ çizecek şekilde bir çalışmayı ortaya koyacağız. Onun için de daha önce hazırlanmış projeler var. O projeler üzerinden şu anda arkadaşlarımız çalışıyorlar. Eksikleri var, onları tamamlıyorlar. Burası da bittikten sonra burayı da biz işlevsel hale getirecek şekilde ihale işlemlerini yapacağız. Çok güzel sokaklarımız, caddelerimiz olacak. Sanat, gastronomi sokaklarımız olacak. Aslında tarihi bir şehir alanını canlı hale getireceğiz” sözlerine yer verdi.

“SELİMİYE’DEN MURADİYE’YE CADDEMİZİ KAZANDIRACAĞIZ”

Vali Sezer, Edirne Mevlevihanesi’nin çalışmaları ile ilgili de konuşurken; “Şu anda Muradiye Camii’nin olduğu yerde Mevlevihane yapımı ilgili olarak proje çalışmalarımız devam ediyor. Orada kazı çalışmaları tamamlandı. Kısa zamanda bu Mevlevihane’yi inşa edeceğiz. Fakat Selimiye'nin arkasından Muradiye Camii'ne kadar giden, içerisinde Yeniçeri Hamamı'nın, çeşmelerin, Sarı Cami’nin de olduğu bir sokağımız var. Burası çok güzel bir sokak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın destekleriyle orada da bir proje çalışması başlattık. Projesi bittikten sonra Muradiye Camii'ne kadar bağlayacak şekilde orayı da biz bir şekilde caddeyi ilimize kazandıracağız. Güzel bir hale getireceğiz. Önemli bir turizm lokasyonu haline getireceğiz” dedi.

“GAZİ MİHAL HAMAMI GÜZERGAHINDA DÜZENLEME YAPACAĞIZ”

Edirne’nin bir diğer önemli turizm lokasyonunun da restorasyonu devam eden Gazi Mihal Hamamı olduğunu belirten Vali Sezer; “Gazi Mihal Hamamı’mızın üstündeki gidiş güzergahında da bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Orada da Gazi Mihal Hamamı’nı içine alacak şekilde Pazarkule'ye kadar olan kısım çevre ve yol kenarlarının düzenlenmesiyle beraber ülkemize giren insanların güzel bir şekilde şehrimizi temsil edecek şekilde karşılayacağı bir alana dönüşecek. Yol çalışmasının da şu anda asfaltı bitmiş durumda. Çizgi çalışmaları ve belli alanlarda koruma asfaltlarının yapım çalışmaları devam ediyor. Orayı da köprüleriyle, kavşaklarıyla beraber 1-1,5 içerisinde ulaşıma açacağız. Daha da güzel olacak” ifadelerine yer verdi.

“ÇOK GÜZEL BİR LOKASYON OLACAK”

Vali Sezer, Söğütlük Kent Ormanı’nda yapımı devam eden Millet Bahçesi Projesi’nin de hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek; “Orada da proje revizesiyle beraber çok güzel kademe şeklinde yürüme alanları ve bank alanları olacak şekilde, hem nehrin karşı tarafında, hem de Karaağaç tarafında şu anda hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Ben iddia ediyorum; belki Türkiye'deki ender yerlerden, hatta dünyadaki ender yerlerden birisi olacak. Çok güzel bir lokasyon olacak. Bizim hedefimiz; bu lokasyonla beraber Karaağaç, yıkılacak olan stadyumun kent meydanına dönüştürülmesi ve onun da kale içerisiyle, Alipaşa Çarşısı'yla bütünlük arz edecek şekilde şehrin çok güzel bir turizm, gezi, gastronomi ve konaklama lokasyonuna kavuşmasıdır. Burada biz bunu tek başımıza çalışmıyoruz tabii. Kurumlarımızla beraber çalışıyoruz. Daha da önemlisi burada biz sektör temsilcileri, bu işlere yıllarını vermiş turizmci arkadaşlarımızla beraber hareket ediyoruz. Bunlar Edirne'nin gerçekten turizm noktasında, kültürel yapılar noktasında bir yere gelmesini isteyen, potansiyelinin çok iyi noktalara gelmesini isteyen sektör temsilcilerimiz, arkadaşlarımız. Bunlarla beraber hareket ediyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mız her konuda destek veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızla beraber hareket ediyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’müz özellikle Evliya Kasımpaşa Camii'nin, Şeyh Şücaettin Camii ile beraber yatırım programına alınması ve şu anda ihale aşamasındalar. İhale işlemleri devam edecek. Bu dönemde yapabildiğimiz kadarıyla tarihi yapıyı yapıp, ayağa kaldıralım ve ayağa kaldırmaktan da öte buralara belli işlevler yükleyelim” dedi. Vali Sezer’in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.