Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Edirne’de 1+1 Daire 25 Bin TL’ye Dayanacak”

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TEFE-TÜFE oranları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çeker, kira artışlarının artık yüzde 25 yerine TEFE-TÜFE oranına göre yapılacağını belirtti. Çeker, “Edirne’de 1+1 daire kirasının 25 bin TL’ye dayandığını görmek mümkün olacak” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 15:07
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Edirne’de 1+1 Daire 25 Bin TL’ye Dayanacak”

Edirne’de Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TEFE-TÜFE oranı hakkında konuştu. Çeker, hükümetin enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedefinin tutmaması ve enflasyonun yükselmesi nedeniyle kira artışlarının yüzde 25'ten TEFE-TÜFE oranına çekildiğini ifade etti.

“YÜZDE 25’LİK ARTIŞ İPTAL OLDU”

Çeker, "Uzun zamandan beri kira artışlarımız yüzde 25 olarak hesaplanıyordu. Bu yüzde 25 olmasının nedeni hükümet kendisine çok güveniyordu. Neye güveniyordu? Biz enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz diyordu. Öyle olsaydı yüzde 25 bütün ev sahiplerinin işlediği bir rakam olarak kalmış olacaktı. Ama devletin baktığı şeyler tutmadı. Enflasyon oranları tutmadı. Faizler yüksek seyirde gitmeye başladı. Bırakın tek haneye inmeyi, sürekli yukarıya doğru çıkmaya başladı. Böyle olunca tabii her şeye zam geldi. Her şeye zam gelmesiyle birlikte ev sahibi ve kiracı karşı karşıya gelmeye başladı. Ben yüzde 25’e uymam. Yüzde 50 istiyorum gibi tartışmalar çıkmaya başladı. Tartışmaların artmasıyla birlikte mahkemeye başvurular da arttı. Böylece mahkemeler tıkanma noktasına geldi. Mahkemeler çözüm olmayınca arabulucuları çektiler. Arabulucu da bunları anlaştıramıyor. Anlaşma sağlanamayınca da bu sefer ev sahibi başka yöntemlere başvurmaya başladı. Ne yaptı? Gidiyor elektriği kapatıyor. Gidiyor saati söküyor. Birçok değişik kaba kuvvete başvuruyor. Hükümet de bunu görünce geri adımı attı. Geri adımı atınca zaten geçen yıl iptal olacaktı. Bir yıl uzatma yapılmıştı. Temmuz’un başında da yüzde 25’lik artış artık iptal oldu” ifadelerine yer verdi.

“EDİRNE’DE KİRALAR ÇOK YÜKSEK”

Artık kira artışlarının TEFE-TÜFE oranına göre yapılacağını belirten Çeker, "Temmuz’da kontrat yenileyecek olanlar, yüzde 25 yerine bugün açıklanan TEFE-TÜFE oranı olan yüzde 67.73’lük artışla kontratlarını yapacaklar. Edirne'de kiralar çok yüksek. Bir 1+1 dairenin fiyatı 10 bin TL. Artık Edirne’de 15-25 bin TL arasında kira fiyatları görmek mümkün olacak" şeklinde konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.