Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne Çıkışlı Yapay Zeka, Tüm Türkiye’ye Yayılıyor

Teknolojik gelişmelerin gündem olduğu son günlerde, Edirne çıkışlı yapay zeka çalışmaları kullanıma hazır. Tapu ve Kadastro 14’üncü Edirne Bölge Müdürlüğü bünyesinde geliştirilen 30 adet robot, Mayıs ayı itibari Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde geliştirme süreci tamamlanarak çoklu çalışmaya hazır hale getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 12:28
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Edirne Çıkışlı Yapay Zeka, Tüm Türkiye’ye Yayılıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu yıl 177'inci yıl dönümünü kutlarken teknolojik ataklarına da devam ediyor. Tapu ve Kadastro 14’üncü Edirne Bölge Müdürlüğü bünyesinde geliştirilen yapay zeka teknolojisi, 2021 yılının ortalarından itibaren tapu müdürlükleri bünyesinde kullanılmak üzere gündeme alındı. Bu sürecin başlangıç aşaması için ilk olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 30 adet robot temin edilerek yaklaşık 1,5 yıllık bir test aşaması süreci başladı. 2024 yılının başında da tapu müdürlüklerinde teknik çalışmalar devam etti. 2024 yılının Mayıs ayı itibari ile alınan 30 adet robotun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde geliştirme süreci tamamlanarak çoklu çalışmaya hazır hale getirildi.

Yapay zekanın bir çok iş kolunda devreye alınmaya başlaması ve doğru yönetilebildiği takdirde gerek yöneticilerin gerekse personelin iş yükünü azaltmasının yanında; sunulan hizmetin daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasıyla talep sahiplerinin de zamanından tasarruf sağladığı biliniyor.

Planlanan ve hayata geçirilen bu sisteme kurumsal bazda "24 Saat Tapu" adı verilmekte ve bu tabir alelade bir tabir olmaktan çıkıp gerçek anlamda 24 saat çalışan bir tapu dairesi oluşturmakta. Öngörülen bu projenin hayat bulması ile birlikte tapu müdürlükleri üzerinde bulunan ağır iş yükü baskısı bertaraf edilerek, teknoloji alanında aldığı ödülleri bir adım daha ileriye götürebilme yetisini ortaya koydu. Bu proje yalnızca salt bir kamu kurumunun çalışma şartlarını geliştirmesinin yanında diğer kurumlara da örnek olarak, hantal görülen kamu yapısının çağa uyması yönünde gelişmelere vesile olması amaçlanmakta.

“BU İŞİN TEMELİNİ EDİRNEDE ATTIK”

Tapuda yapay zeka hakkında www.batiekspres.com internet haber sitesine açıklamalarda bulunan Tapu Kadastro Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Cevdet Ekmel Hatipoğlu, bu işin temelinin ilk defa Edirne’de atıldığını belirterek; “Yapay zekayla alakalı ben bir kez daha Edirne Bölge Müdürü Hayrullah (Akdemir) Bey'e özellikle teşekkürlerimizi iletiyorum. Çünkü bu işin temelini ilk defa Edirne bölgede attık biz. Edirne bölgede ilk bir yapay zekanın, robotik bir yazılımın nasıl kullanılacağı ile ilgili bir çalışma başladı. Her sıkıntı bir çözüm noktasına götürüyor bizi. Tabii buradaki bizim de kamudaki personel sorunu her konuda olduğu gibi muhakkak ki bizlerde de var. Bu çok büyük bir teknoloji. Ama hepsinin özüne geldiğimizde bir yapay zeka ve yazılımlar var. Burada ilk olarak Edirne bölgemizde pilot olarak başladık. Bu yapay zeka robotik yazılımla birlikte bir tapu işleminin başlangıcında vatandaşın müracaatından imza aşamasına gelecek sürece kadar hiçbir şekilde bizim memurumuzun müdahalesi olmadan ve bizim kendi ekranlarımızda, memurlarımızın kullandığı ekranlarda 7/24 çalışma esasında işlemlerin hazırlanmasını sağladı. Bu çalışmamızın temeli 3 yıl önce atıldı ama onu da aktif halde şu anda elli dört tapu müdürlüğümüzde kullanıyoruz. Burada yaygınlaştırmamız devam ediyor. 3 Yılın sonunda ete kemiğe bürünür hale geldi. Son bir yıl içerisinde çok aktif olarak kullanmaya başladık. Yaygınlaştırma devam ediyor” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZA KURUMUMUZUN BİR PROJESİ OLARAK SUNDUK”

Cumhurbaşkanlığı’nın yapay zeka çalışmalarına altlık teşkil etmesi için bir altlık olarak projenin sunulduğunu aktaran Hatipoğlu; “Yaygınlaştırmayla birlikte bununla ilgili çalışmaları da hatta son Cumhurbaşkanlığımızın bu anlamdaki yapay zeka çalışmalarıyla ilgili altlık teşkil etmek üzere kurumumuzun bir projesi olarak da oraya sunduk. Vatandaş şu anda ıslak imzaya geliyor ama bizim buradaki özellikle bu projedeki asıl amacımız vatandaşın müracaatından sonra ön işlemlerin yani bizim memurumuzun normal, manuel yapabileceği işlemlerin bir yapay zekayla veya robotik yazılımla yaparak, memurumuzun da önüne hazır gelmesini sağlamak. Çünkü gece gündüz çalışıyor. Yani yükledikçe çalışıyor. Bir mesai saati kavramı olmadığı için gelen talep gece de gelse aynı süreçlerden, gün içerisinde de gelse aynı süreçlerden geçerek imza safhasına kadar getiriliyor. Tabii bizim teknik içerideki hukuksal kontrollerimiz muhakkak ki oluyor ama amacımız bu anlamda iş yükümüzün, çalışanımızın iş yükünün amacımız hafifletilmesi” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.