Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eczacılık Öğrencilerinden “Doğaya İlaç Ol” Projesi

Trakya Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği “Doğaya İlaç Ol” projesini hayata geçirmeye devam ediyor. ETUPSA ‘Doğaya İlaç Ol’ proje yürütücüsü Yağmur Melis Çetin, amaçlarının atık ilaçların doğru şekilde toparlanarak imha edilmesi ve halkı bilinçlendirmek olduğunu belirterek; “2025 yılı için hedefimiz Edirne genelinde bu projeyi aktif bir şekilde uygulamaya koymak” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2024 14:06
Kaynak: HİLAL PEKER
Eczacılık Öğrencilerinden “Doğaya İlaç Ol” Projesi

Trakya Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği (ETUPSA), çevre bilincini artırmayı ve doğayı korumayı hedefleyen “Doğaya İlaç Ol” projesini hayata geçirmeye devam ediyor. Proje kapsamında, atık ilaçların doğru şekilde toplanarak imha edilmesi ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Projenin yürütücüsü Yağmur Melis Çetin, çalışmalar hakkında bilgi verirken; 2025 yılı için büyük hedeflerinin olduğunu belirtti. Atık ilaçlarının çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten Çetin, projenin sürdürülebilirliği için çalıştıklarını ifade etti.

2025 yılı için hedeflerinin arasında Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile  bu projeyi aktif bir şekilde uygulamaya koymak olduğunu ifade eden Çetin, il ve ilçe sağlık müdürlükleri ile iş birliği içerisinde olduklarını söyledi.

“ECZACILARIN YAPABİLECEĞİ EN İYİ PROJELERDEN BİR TANESİ”

Proje hakkında bilgi veren Çetin; “2021 yılında ETUPSA olarak kendimizi geliştirmek adına BP nin gelişim seninle adlı eğitim programına katılıp ve bu program kapsamında sürdürülebilirlik, liderlik, ekip yönetimi gibi alanlarda bir eğitim sürecinden gectikten sonra eğitim katılan kulüpler arasında proje yarışması düzenleniyor ve bunun sonucunda hibe almaya hak kazanıyoruz. Daha sonra bizim ekibimiz meslekteki sorunları değerlendirip aslında çok göz ardı edilen bir sorunu buluyorlar. Bu proje teorikte sadece bir yarışma ile ortaya çıktı. Fakat biz bunu pratikte de hayatımıza dökmek ve bizden sonra gelecek arkadaşlarımıza da aktarıp devam ettirilmesini istiyoruz. Gönüllü bir şekilde yapıyoruz, emek veriyoruz. Hepimizin farkındalık oluşturması gerekiyor. Biz eczacıyız ve bu konuda bir şeyler yapmak istiyoruz. Bence bizim yapabileceğimiz en iyi projelerden bir tanesi böyle bir şeydi. Başta bize en başından beri destek olan eski dekanımız Prof Dr. Gülay Şeren’in büyük bir emeği var. Yeni dekanımız Prof. Dr. Elvan Bakar hocamız ve ETUPSA akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Serap Yılmaz Özgüven hocamıza da yanımızda oldukları ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca geçmiş dönem Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Burak İşçimen'e de teşekkür ediyoruz. Ekip arkadaşlarım İrem Gürsoy, Sultan Mislina Öztürk, Doğa Uygunoğlu, Hilal Arıkoğlu, Pelin Su Yıldırır, Yaren Balaban, Betül Arslan, Buse Başyiğit, Zeynep Öztaşkın, Ege Eren Avcı ile çalışmalarımızı gönüllü bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.

“ÇEVRE SAĞLIĞI VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURUYOR”

Çetin, atık ilaçların çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğunu belirterek; “İlaçları kullanıyoruz fakat atık ilaç olduktan sonra bunların imhasında birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Bu da çevre sağlığı ve insan sağlığı için çok büyük tehlike oluşturuyor. Aslında bizim projemizin çıkış noktası bu. Bu atık ilaçları, belli atık ilaç kutularında toplayıp belli iş birlikleri ile imha edilebilmesini sağlamak. Çünkü ilaçlar geri dönüştürülebilir bir şey değil. Aynı zamanda çöp de değil. Doğru ve uygun bir şekilde imha edilmesi gerekiyor. Daha sonra 2021 yılındaki yarışmaya katılan üst dönem arkadaşlarımız şu an mezun oldular. Onlar öncelikle Keşan Belediyesi ile bir iş birliği yapıyor. Bu iş birliği kapsamında 2 tane ilkokul belirleniyor. O okullara gidilip projemizi anlatıyorlar. Bizim asıl amacımız; bu atık ilaçları toplatabilmek fakat bunu yetişkinlere ulaştırmadan önce çocuklara anlatarak onların ailelerine ulaştırabilmesini sağlamak. Geçen sene de Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir iş birliği yaptık. Çorlu’da da 2 okul belirledik. Ekip arkadaşlarımızla birlikte bu okullara gittik. Yine aynı şekilde görsel materyallerimizi kullanarak bilinçlendirme çalışmamızı yaptık. Aslında çocuklarla birebir iletişime geçmek daha keyifli oluyor. Çok farklı bakış açılarını da öğrenmiş olduk. Çocuklardan ‘Projenin adı neden doğaya ilaç ol?’ diye ilginç bir soru geldi. Çünkü atık ilaçlar diyorsunuz, doğaya atılmamalı diyorsunuz ama ‘Neden doğaya ilaç ol?’ diyorsunuz diye sordular. Bu tarz bakış açılarını öğrenmiş olduk. İlaçların toplanması ve imha edilmesi çok maliyetli geliyor ama ilerisi için daha da ekstra bir maliyet oluşturabilecek durumlara yol açacak. Şu anda bir şeyler yapabilirsek ilerisi için çok daha iyi bir şey yapacağız” diye konuştu.

“KISA VADEDE AMACIMIZ; HALKTA BİLİNÇLENDİRMEYİ OLUŞTURABİLMEK”

Halkı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Çetin; “Bizim kısa vadede amacımız; halkta biraz daha bilinçlendirmeyi oluşturabilmek. Her eczanede, her ilde maalesef böyle bir uygulama yok. Belli başlı belediyelerin eczanelere verdiği atık ilaç kutuları var ve ne yazık ki fazla bilinmiyor. Biz bunu yaymak istiyoruz ki herkes kendi il ve ilçesinde bir uygulama var mı bilsin. Varsa da buraya ilaçlarını götürsün, imha edilsin. Asıl amacımız bu. Yakın vadedeki hedefimiz bu. Uzun vadedeki hedefimiz de yine bu uygulamanın olmadığı il ve ilçelere gidip bunu halka anlatabilmek” şeklinde konuştu.

“EDİRNE’DEKİ ECZANELERİMİZDE HENÜZ BÖYLE BİR UYGULAMA YOK”

Çetin, Edirne’de projeyi yaygınlaştırmak istediklerini ifade ederek şöyle konuştu; “Bu sene ki amacımız Edirne’de bu projeyi harekete geçirmekti. Çünkü eczanelerimizde henüz böyle bir uygulama yok. Fakat bazı toplum sağlığı merkezlerinde bulunabiliyor. Ancak birçok kişinin bundan haberi yok. Bunu yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bu konuda belediyemiz, il ve ilçe sağlık müdürlükleri ile iş birliği yapmak istiyoruz. 2025 yılı için hedefimiz bu. Bunun dışında da hem Türkiye’ye yayılmak, hem de yurtdışında da belli Erasmus projelerine başvurmak istiyoruz.”

HİLAL PEKER

Kaynak: HİLAL PEKER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.