Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eczacılık Fakültesi’nde “Bağış” Şenliği

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde kan ve kök hücre bağışını arttırmak amacıyla Bahar Şenliği düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 17:41
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Eczacılık Fakültesi’nde “Bağış” Şenliği

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin Sosyal Projeler Komisyonu tarafından ülke genelinde azalan kan ve kök hücre bağışına dikkat çekmek amacıyla Bahar Şenliği etkinliği düzenlendi. Şenlikte Eczacılık Fakültesi öğrencileri tarafından oluşturulan grup tarafından konser verildi. Kermes alanının da bulunduğu şenlikte öğrenciler doyasıya eğlendi.

Alan içerisinde bulunan Kızılay kan bağış çadırına öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Çadıra giden öğrenciler görevlilerden kan bağışı ve kök hücre bağışı hakkında bilgi alarak bağışlarını gerçekleştirdiler. Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülay Şeren, gün boyunca 100 ünite kan bağışını hedeflediklerini söyledi.

“KAN VE KÖK HÜCRE BAĞIŞINA SESSİZ KALMADIK”

Etkinlik hakkında bilgi veren Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülay Şeren, “Fakültemiz Sosyal Projeler Komisyonu ülkemizde azalan Kan ve Kök Hücre bağışına sessiz kalamadı. Onların öncülüğünde Türk Kızılay Edirne Kan Bağış Merkezi tarafından Kan ve Kök Hücre Bağışı toplanıyor. Şartları sağlayan öğrencilerden isterlerse kan bağışı isterlerse kök hücre için örnek alınmaktadır. Ayrıca fakültemizin müzik grubu kendilerinin seslendirdiği şarkıları sergiliyor” dedi.

“AMACIMIZ LÖSEMİLİ HASTALARA UMUT OLABİLMEK”

Türk Kızılay’ı Avrupa Bölge Kök Hücre Hemşiresi Ömer Hira “Kök hücre bağışı 2014 yılında Sağlık Bakanlığı’nın kurmuş olduğu bir doku bankasıdır. Türk Kızılay’ı olarak da ülkemizde bulunan ve dünya üzerindeki bulunan lösemili hastalarımız için oluşturduğumuz doku bankasına bağışçı kazanmaktır. Kazandığımız bağışlarla birlikte lösemi olan kan kanseri olan insanların hayatlarını kurtarma noktasında yardımcı oluyoruz. Kök hücre bağışı sağlık olarak kişileri etkileyecek olumsuz bir durum barındırmamaktadır. Kişiler kök hücre bağışını iki yöntemin üzerinde gerçekleştirebilir. Bir tanesi kan verme şeklinde gerçekleşiyor. Bir cihaza bağlanır ve kanın arasını ayrıştırarak toplamasını yaparız. Diğer bir yöntemde kemik ikiliğinden toplama yöntemidir. Bunda da korkulacak herhangi bir durum yok. Aynı şekilde bir iğne giriş yapılarak kemik dokusuna, kemik dokusunun üzerinden toplaması gerçekleştiriliyor. Verdiğimiz kök hücreler ortalama olarak 1-2 ay kadar kısa bir süre içerisinde kendini yeniler. Sonrasında tekrardan başka insanlara yeniden kök hücre bağışında bulunabiliriz. Sağlıklı bir şekilde tüm süreci gerçekleştiriyoruz. Bugün burada olmamızın amacı ülkemize ve dünyada bulunan lösemili hastalarımıza bir umut olabilmek. Okulda bulunan öğrencilerden bu kampanyaya destek olarak ilerleyen yaşlarında belki farklı insanların hayatını kurtarma noktasında kaydını almış oluyoruz. Kendileri bizlere yardımcı oluyorlar” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.