Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EÇGD’nin 12 sorusuna Üzmen’den cevap

EÇGD’nin Edirne Belediye Başkanlığı’na aday veya aday adayı olan isimlere sorduğu 12 soruya, CHP Edirne Belediye Başkan Aday Adayı Seyfi Alp Üzmen cevap verdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
EÇGD’nin 12 sorusuna Üzmen’den cevap

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin (EÇGD), 31 Mart 2024 tarihinde düzenlenecek Mahalli İdareler Seçimleri’nde Edirne Belediye Başkanlığı’na aday veya aday adayı olan isimlere sorduğu 12 soruya, CHP Edirne Belediye Başkan Aday Adayı Seyfi Alp Üzmen’den cevap geldi.

Üzmen, EÇGD’nin sorduğu 12 soruya da tek tek cevap verirken; EÇGD Başkanı Ayten Eren, soruları cevaplandırması nedeniyle Üzmen’e teşekkür etti.

“SARAY İÇİ BELEDİYE YETKİLERİ DAHİLİNDE ISLAH EDİLECEK”

Üzmen, EÇGD’nin sorduğu “Edirne’mizin önemli doğal ve kültürel miraslarından, Osmanlı’nın Topkapı’dan sonra ikinci büyük sarayının has bahçesi (bilinen adıyla Tavuk Ormanı) hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda projeleriniz var mı?” sorusunu şu ifadelerle yanıtladı; “Yalnızca Tavuk ormanı olarak adlandırılan Has Bahçe değil; tüm saray içinin Belediye yetkileri dâhilinde ıslah edilerek, bakımsız gezi yolları, aydınlatması yapılarak gerçek bir Has Bahçe konumuna döndürülmesi kaçınılmazdır. Ayrıca Saray içine bu sarayda yaşamış padişahların büstleri ve öz geçmişlerini içeren bir anıt yapılmalı, beraberinde Mustafa Kemal Atatürk heykeli ile beraber büyük bir bayrak alanı yapılmalıdır. Kırkpınar Er meydanımız önemli bir turizm alanımız. Buranın yerinde yenilenmesi ve yılda bir etkinlik dışında da kullanımı sağlanmalı.”

“SÖĞÜTLÜKTE MAHKEME KARARINA UYMALARI SAĞLANACAK”

Üzmen, EÇGD’nin sorduğu “Kentimizin içinden geçen Meriç Nehri’nin taşkınlarıyla oluşmuş Söğütlük Kent Ormanı, Millet Bahçesi yapılmak amaçlı halkımıza kapatılmış durumda. STÖ’lerinin, meslek odalarının “buraya uygun değildir” itirazları hukuken de haklı bulunmuş olmasına rağmen hala halka açılmamıştır. Siz belediye başkanı olursanız bu konuda neler yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu da şu ifadelerle yanıtladı; “Edirne Belediye Başkanlığı tarafıma nasip olursa öncelikle iktidardan ve belediyeden nemalananlardan korkmadan kararlar alacağız. Söğütlüğün tekrar halkımızca ve turistlerimizce kullanımı için her eylem ve güçümüzü birlikte kullanarak mahkeme kararını tanımayanlara bu karara uymaları sağlanacaktır. Ayrıca söğütlükte aydınlatma, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılmalı. Ayrıca piknik alanları ve WC’ler düzenlenmeli, arttırılmalı. Meriç nehir kenarı da DSİ ve Valilikle ortak çalışmalar yapılarak mesire yeri haline getirilmeli. Bu kararları alırken tüm STK ve STÖ ile birlikte çalışacağız. STK ve STÖ ziyaretlerimde söylediğim gibi her kuruluşun yönetim kurulundan bir yöneticiyi danışma kurulu olarak oluşturacağımız heyette görev almasını isteyeceğiz. Bu danışma kurulu gayri resmi olduğu için yöneticiler kendi yönetiminde oldukları kuruluşlarda devam ederken yönetiminde oldukları kuruluşların sorunlarını her onbeş günde bir toplanacak danışma kurulumuzda dile getirecek ve bu sorunları çözebileceği belediye birimi ile bire bir çalışabilecek. Çalışmanın aksadığı yerde ben gerekli tıkanmaları gidermek için elimden geleni yapacağım. Gerçek olan Edirne’ye hizmet olduğuna göre zaten bu konu benim görevim.”

“YEŞİL ALAN YERLERİ RANT KAPISI HALİNE GETİRİLMİŞ”

Üzmen, EÇGD’nin sorduğu “Vatandaşın en temel ihtiyaçlarından olan ama yapılan incelemede kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarının birçok mahallede 1-2 m’yi geçmediği Edirne’mizde, var olanların da ticari işletmeler tarafından yasa dışı ihlallere uğradığını görüyoruz. Her mahallede insanlara yürüyüş mesafesinde dinlenme ve sportif amaçlı ücretsiz kullanımlı yeşil alanlar oluşturma konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu da cevaplarken; “Mevcut şehir planlamamızda aslında yeşil alan olarak bırakılan yerler rant kapısı haline getirilmiş. Bunları düzenlerken atıl durumda olan birçok alanda yeşillendirilip hem çocuklarımız için hem halkımız için kullanılabilir yeşil alanlar haline getirilmeli” ifadelerini kullandı.

“TOPLU TAŞIMAYI ELEKTRİKLİ RAYLI SİSTEMLE DESTEKLEYECEĞİZ”

Üzmen, “Edirne’nin hava kalitesini iyileştirmek ve arttırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi; “Aslında ilk ve üçüncü sorularınız verdiğim cevaplar ile bu sorunuzun bir kısmına cevap vermişken ilave olarak şehrimize yeni akciğerler olacak ağaçlandırma bölgeleri yapılmalı. Edirne beton şehri değil yeşil bir şehir olmalı sloganımızla tarlalarımızı, yeşil alanlarımızı imara açmak yerine kentsel dönüşüm önceliğimiz olacak. Böylece eski binalarımız yenilenirken yeşil alanlarımızda yok olmayacak. Ayrıca şehrimizin sanayi değil turizm şehri olduğu inancı ile bacasız sanayi olan turizm ve turiste yatırımları arttıracağız. Toplu taşıma elektrikli hafif raylı sistem ile destekleyeceğiz böylece karbon salınımını da azaltmayı amaçlıyoruz. Şehrimiz de elektrikli araç kullanımını özendirecek çok düşük ücretli şarj noktaları yapacağız ve yeni araç alacak olanları eski aracını değiştireceklerin elektrikli araçlara yönelmeleri için ücretsiz otopark imkânı ayda bir ücretsiz araç yıkama kuponu ve 10.000 km ücretsiz elektrik şarjı ile beraber evlerinin su faturalarında da ekstra indirim yapılacak.”

“BİSİKLETLER İÇİN YOL AYIRACAĞIZ”

Üzmen, EÇGD’nin sorduğu “Edirne’nin en fazla konuşulan konusu anketlere göre pahalı ve yetersiz ulaşımmış. Bu duruma bir ulaşım öneriniz var mı? Edirne’nin makro ulaşım planında temiz ve ucuz olan bisiklet yollarının ulaşım amaçlı, yaygın olarak planlanması konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi; “İlimizde çok az olan bisiklet yolları araç park alanı olarak kullanılmakta, önce buna engel olacağız, sonrasında ana artel yollarımızda bisikletler için yol ayıracağız. Bunları yaparken kaldırımsız sokaklarımıza yayalar için kaldırım çalışması yapılacak, bu sebeple bazı dar yollar tek yön araç ulaşımına çevirilecek ihtiyaç olan alan sağlanarak kaldırım haline getirilecek.”

“ÇÖP KONTEYNERLERİ YÜZEY ALTINDA OLACAK”

EÇGD’nin “Kentimizde çevre kirliliğinin önüne geçilmesi, atıkların geri kazanılarak hammadde kaynaklarının korunması, evsel atıkların toprağa geri verilerek zenginleştirilmesi yöntemleri için kaynakta ayrıştırma konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu cevaplandıran Üzmen; “İlk işimiz mevcut çöp konteynerlerini yüzey altına yerleştirilebilen ve karıştırılması mümkün olmayan çöp bidonları ile değiştirmek. Edirneliler de yardımcı olursa evsel atık, plastik ve cam, kâğıt atıkların toplanma günleri ve ayrı konteynerlere atılmasını sağlamak için belediyemize verilen katkı nispetinde bu katkıyı sağlayan birey ve ailelere teşvikler uygulayacağız. Cam ve plastik, kâğıt atıkları doğru yere attıkça size puan kazandıracak sistemler mevcut. Bu puanları belediyeden aldığınız hizmetlerde kullanabilecek su bedeli, toplu taşıma bileti alabileceksiniz. Çöp toplayıcı olarak çalışanları da bu atıkların düzenlenmesi, katı atık tesisinde istiflenmesi için sözleşmeli olarak işe alabiliriz. Bunları başardığımızda mevcut katı atık tesisimizi de daha fizibil kullanabileceğiz ve daha çok elektrik üreteceğiz” dedi.

“ALT YAPI ARTIK KONUŞULMAZ HALE GETİRİLMELİ”

“Uzun zamandır devam eden yazın toz, kışın çamur çilesi, bitmek bilmeyen alt yapı çalışmaları ve özellikle kentimizin varoşlarında görmezden gelinen kaldırımlar konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Üzmen; “Her gelen belediyenin, PTT’nin, elektrik firmalarının yolları kaz boz tekrar yap ritüelinin son bulması, Avrupa’nın yaptığı gibi oda şeklindeki alt yapı bir kez yapılmalı ve bu konu artık konuşulmaz hale getirilmeli. Tarihi olan bölgelerde bu işlem yapılırken tarih kurumu ile birlikte çalışılmalı, ortaya çıkabilecek tarihi eserler de Edirne’mize kazandırılmalı. Kaldırım sorununun çözümünü 5’inci sorunuza olan cevabımızda mevcut” sözlerine yer verdi.

“MİMAR SİNAN 600 YIL ÖNCE ÇÖZMÜŞ”

Üzmen, “Çeşmeden içilebilir su konusu hakkında ne düşünüyorsunuz? Su kesintilerinin önüne geçecek temiz su temini konusunda çözüm önerileriniz nelerdir?” sorusunu da şu ifadelerle cevap verdi; “Mevcut sistemin iyi işletilmesi ile bu zaten mümkün. Ancak cadde ve sokaklarımıza döşenen boruların çok yüzeyde olması ve basınç ayarlamasının doğru yapılmaması sebebi ile problemler yaşıyoruz. 7’nci soru cevabımızda bahis edilen oda sistemine geçilirse bu konu artık konuşulmayacak haline gelecektir. Bu yapılırken her sokak aynı anda kazılıp yollar kapanmadan ve Edirnelileri üzmeden yapma imkânı mevcut. Buna ilave olarak yağmur sularınında toplama sistemi oluşturulmalı. Mimar Sinan bunu 600 yıl önce çözmüş. Selimiye Camii drenaj sistemi halen çalışmakta ve Selimiye'nin yer altı su akışları ve yağmur suları bu drenaj sistemi ile uzaklaştırılmakta.”

“ÜRETİCİDEN HALKA PAZAR YERLERİ AÇABİLİRİZ”

Üzmen, “İklim krizini gündelik yaşam içinde her konuda hissetmeye başladığımız kentimizde, olası su ve gıdaya erişim krizi konusunda yerel yönetim olarak tedbirleriniz ne olacak?” sorusuna da cevap verirken; “İklim krizi ile aslında tüm dünya daha hassas olmalı ancak halen bu konuyu öteleyen bir haldeler. Belediye olarak yağmur ve kar sularını biriktirip, temizleyip tekrar kullanmamız ile başlayabiliriz. Gıda fiyatlarını düşürebilecek ve ulaşımımızı kolaylaştırabilecek kapalı üreticiden halka isimli pazar yerleri açabiliriz. Bunun dışında ekilmeyen merkez belediyemize ve ilçe belediyelerimize ait arazilerin halkımızca ekimini sağlarken, mevcut çiftçimize de hem eğitim, hem de hibrit olmayan tohum desteği yapılabilir. Bu konuya yapılabilir diyorum çünkü bu konu ile ilgili bir bütçe çalışması yapılmalı” ifadelerini kullandı. Üzmen, “Yerel yönetimler olarak S.T.Ö, Meslek odaları, D.K.Ö ‘lerini karar alma süreçlerine katmayı düşünüyor musunuz? Bu mekanizmayı nasıl kurmayı planlıyorsunuz?” sorusuna ise 2’nci sorunun cevabında yer verdiğini belirtti.

“KALEİÇİ OTELLER, KAFELER VE RESTORANLAR BÖLGESİ OLACAK”

EÇGD’nin “Edirne turizminde, çeşitliliği hangi rotalarla ve yöntemlerle arttırmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu da cevaplandıran Üzmen; “İçinden nehir geçen şehirler, dünyanın en güzel şehirleridir. Eskişehir’i örnek alarak onu geçeceğiz ve nehirlerimizi mesire alanı, plaj, su sporlarına açacağız. Bununla birlikte Saros körfezimizi uluslararası ve yerel turizme kazandıracak otel ve tatil köyleri yapımı için gerekli girişimleri yaparken, Edirnelilerin ücretsiz faydalanabileceği plaj yapımı için gerekleri yapacağız. Mevcut turistlerimiz, çarşı alışverişlerinde en çok zorlandıkları tercüman, ücretsiz internet ve WC sorunlarını çözeceğiz. Tercüman hizmeti şehrimizde okumakta olan Batı Trakyalı öğrencilerimizden ve Balkan Türk’ü öğrencilerimizden faydalanarak hem onların ekonomisine katkı yaparken, hem belediye bütçesini kullanmadan esnaf desteği ile çözeceğiz. Ücretsiz internet belli lokasyonlarda turist için süreli olacak ki diğer bir lokasyona gittiğinde yine süreli ücretsiz internet bulacak. Böylece Edirne’de gitmedikleri yerlere de gitmelerine bir amaç yaratılacak. Ücretsiz interneti zaten internet sağlayıcıları vermekte bütçemizden yine bedel çıkmamakta. Ayrıca gençlerimiz de bu ücretsiz internetten faydalanacak. Kaleiçi semtimiz çocukluğumuzdaki haline konakların olduğu betonsuz yapılaşmaya dönülecek. Mevcut betonarme bina sahiplerine başka bölgede konut imkânı sağlanacak. Kaleiçi, oteller, kafeler, restoranlar bölgesi haline getirilecek” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ HİBE PROGRAMINDAN KARŞILANACAK”

Üzmen, son olarak “Kent ölçeğinde yakıcı bir sorun halinde yaşanılan otopark sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz? Çözüm önerileriz var mı?” sorusunu cevaplandırırken; “Belediyemize ait alanlar mevcut. Bunların imkân olduğu yerlerde yer altı ve yer üstü kapalı katlı otopark haline getirilmesi önceliğimiz. Ayrıca her muhtarlık bölgesinde belediye kapalı katlı otoparkları kazandırmak istiyoruz. Bu otoparklar, akıllı otopark olacak olup cep telefonundan SMS ile dahi ödeme yapabileceğiniz, kent kartla ödeme yapabileceğiniz çeşitli imkânlar sağlayacak. Bu sorularınız dışında, sokak hayvanları için kısırlaştırma yapılarak modern bakım evi oluşturulurken hayvan severlere sahiplendirme merkezi aynı yerden yönetilirken yönetimde hayvansever gönüllülerin etkin olması sağlanacak. Restoranların günlük yemek artıklarından sokak hayvanları için kuru mama üretilerek mama ihtiyacı da karşılanabilecektir. Bu anlattığımız projelerin finansmanının çoğu Avrupa Birliği hibe programından karşılanacaktır. Harcama denetimi de Avrupa Birliği tarafından yapılacaktır. Alt yapı düzenlenmesi haricindeki projeler belediye personeli park bahçeler tarafından yapılacaktır. İhtiyaç olunan dışarıdan satın almalar ve alt yapı düzenlenmesi gibi projeler şeffaf ihale edilecek ve Belediye internet sayfasından yapılan ihale, harcama, satın alma fiyat ve ürünler yayınlanacaktır” sözlerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.