Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dr. Yavuz; “Herkesi tarama yaptırmak için KETEM’e bekliyoruz”

Edirne’de 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nda stant açarak vatandaşlara kanser ile ilgili bilgi veren KETEM sorumlu hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz; “Herkesi tarama yaptırmak için KETEM’e bekliyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2024 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2024 14:30
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Dr. Yavuz; “Herkesi tarama yaptırmak için KETEM’e bekliyoruz”

Edirne’de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Saraçlar Caddesi’nde stant açtı.

Stantta kanserle ilgili bilgilendirici broşürler vatandaşlara dağıtılırken; kanser taraması ve erken teşhisin önemine dikkat çekildi. Vatandaşlar, erken teşhis amacıyla tarama için KETEM’e davet edildi.

“ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNİ VURGULAMAK İSTİYORUZ”

KETEM sorumlu hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde birçok program yaptıklarını söyleyerek; “Bunlardan biri de Saraçlar’da kurduğumuz stant. Kanserin ve özellikle erken teşhisin önemini vurgulamak istiyoruz. Kanser için belli taramalarımız var. Bunlar, Sağlıklı Hayat Merkezi’ndeki KETEM biriminde yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“3 ÇEŞİT KANSERE YÖNELİK TARAMA YAPILIYOR”

KETEM biriminde 3 çeşit kansere yönelik tarama yapıldığını belirten Yavuz; “Bunlardan birincisi meme kanseri, ikincisi rahim ağzı kanseri ve üçüncüsü ise kolon kanseridir. Bunların yaş sınırlamaları var. Meme kanseri ile ilgili 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda 1 mamografi çekerek tarama yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arası bütün kadınlara 5 yıl aralıklarla Smear yapılarak HPV testi yapıyoruz. HPV DNA’sına bakarak tarama yapıyoruz. Kolon kanseri için de 50-70 yaş arası kadın, erkek her 2 cinse de GGK, gaitada gizli kan testi denilen çok basit bir şekilde tarama yapıp, bunların erken teşhisini sağlayıp, hayata tutunmasını sağlıyoruz. Bunun için tüm sağlıklı bireylerin KETEM’e gelmesini istiyoruz. Çünkü erken teşhiste kişinin hastalığı olup hiçbir belirtisi olmadan kişiler kanser olabiliyor. Bunun farkında olmuyor. Fakat erken teşhiste yapılan tetkiklerde bu ortaya çıkıyor. Teşhisi konulduğu zaman sağ kalımı yüzde 100 olabiliyor. O yüzden erken teşhis çok önemlidir. Bütün sağlıklı olan kadınları ve erkekleri, yaş grubunda olan herkesi tarama yaptırmak için KETEM’e bekliyoruz” dedi.

“2 ADET KETEM VAR”

Yavuz, il genelinde Edirne merkez ve Keşan ilçesinde olmak üzere toplam 2 adet KETEM bulunduğunu açıklarken; “Edirne Merkez KETEM, Özgür Çocuklar Parkı’nın hemen karşısında, Toplum Sağlığı Merkezi’nin içinde yer alıyor. Oraya gelerek ve 214 90 18’den 2061 numaralı telefonu ararsanız, arkadaşlarımız yardımcı olurlar. Bütün herkesin arayıp öğrenmesini istiyoruz. Herkesi tarama yaptırmak için KETEM’e bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.