Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Destanlarda Baş Kahraman Hep Kadındır”

“Anadolu ve Edirne Efsanelerinde Kadın” konulu konferansta konuşan Dr. Sibel Çelikel, destanlarda ve efsanelerde kadının kutsal olarak tasvir edildiğini belirterek “Destanlarda baş kahraman hep kadındır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 17:48
Kaynak: HİLAL PEKER
“Destanlarda Baş Kahraman Hep Kadındır”

Trakya Üniversitesi Eczalık Fakültesi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonunda Dr. Sibel Çelikel tarafından “Anadolu ve Edirne Efsanelerinde Kadın” konulu konferans gerçekleşti. Konferansa akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dr. Çelikel, konuşmasında, Anadolu ve Edirne'nin zengin efsane ve destan kültürüne dikkat çekti. Bu kültürel mirasın önemli bir parçası olan kadın figürlerinin, toplumsal ve tarihsel değerler açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Çelikel, efsane ve destanlarda kadının rolünü çeşitli örneklerle açıklayarak kadınların bu anlatılarda genellikle bilge, güçlü ve lider karakterler olarak öne çıktığını belirtti.

“KADINLAR EŞLERİNİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ OLARAK HAREKET EDERLER”

Çelikel, Türk destanlarında kadınlarının eşlerinin en büyük destekçisi olarak hareket ettiğini söyleyerek; “Türk Mitolojisinde Kadın Tipi, Türk destanlarında, zaman zaman kadınlar evin liderliğini üstlenirken eşlerinin en büyük destekçisi olarak hareket ederler, ihtiyaç duyulduğunda eşleriyle birlikte ata binip ava giderken her türlü tehlikeyi göze alarak yiğitlik özellikleri sergilerler. Göçebe toplum yapısı içinde ata binen, kılıç kuşanan, ok atan ve ava çıkan kadın destan kahramanları, Altay yöresi destanlarındaki Altın Arığ ve diğer örneklerde olduğu gibi son derece etkilidirler. Kırgızların Cangil Mirza, Uygurların Nözüğüm, Başkurtların Zaya Tülek, Hakasların Altın Arığ destanlarında baş kahraman hep kadındır. Manas'ın eşi Kanikey, bozkır kültürünün ideal kadın tipi olarak öne çıkar. Danişmentname'deki Efrumiye adlı kadın kahraman da destanlardaki kadın tipinin idealize edilmiş bir örneğidir” diye konuştu.

HİLAL PEKER

Kaynak: HİLAL PEKER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.