Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DEMİRHANLI’DA TARIM ARAZİSİNE LİNYİT OCAĞI

Edirne’ye bağlı Demirhanlı köyünde, şahıs mülkiyetindeki tarım arazilerinin bulunduğu alana linyit ocağı açılması için ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2023 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2023 16:27
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
DEMİRHANLI’DA TARIM ARAZİSİNE LİNYİT OCAĞI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Müdürlüğü, Edirne’ye bağlı Demirhanlı köyünde linyit maden ocağı proje için ÇED sürecinin başlatıldığını açıkladı.

ÇED Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada; “Edirne ili merkez ilçesi Demirhanlı köyü mevkiinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 201701445 ruhsat numaralı (ER:3360198) IV. Grup (Linyit) maden ocağı (1.170.000 ton/yıl) projesi ile ilgili olarak Edirne Valiliğimize sunulan proje tanıtım dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verildi.

RUHSAT ALANI 2 BİN 418 HEKTAR

Proje kapsamında açık ocak ile cevher çıkarılması planlanıyor. Projenin tanıtım dosyasında verilen bilgiye göre; 2 bin 418,26 hektar büyüklüğündeki ruhsat alanının proje kapsamında 24,86 hektarlık ÇED alanı içerisinde 15,00 hektarlık ocak alanı, 6,82 hektarlık pasa alanı, 1,28 hektarlık cevher stok alanı, 1,25 hektarlık bitkisel toprak depo alanı ve 0,5 hektarlık şantiye alanı oluşturulacak.

TOPRAK ÖRTÜSÜ KALDIRILACAK

Üretim faaliyetleri sırasında açık ocak işletmesinde kömür madeninin üretilmesi sırasında, önce madenin üzerindeki toprak örtüsü kaldırılacağı ve arazi ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere bitkisel toprak depo alanında depolanacağı belirtildi.

GÜNLÜK ÜRETİM MİKTARI 5 BİN 200 TON

Planlanan ocak üretim faaliyetleri kapsamında patlatma yapılmayacağı belirtilirken, ekskavatörle sökülen 1 milyon 170 bin ton tüvenan malzemenin, 1 milyon 53 bin tonluk kısmı pasa depoloma alanına, 117 bin tonluk kısmı ise cevher stok alanına kamyonlar ile taşınarak depolanacak. Maden sahasındaki açık ocakta günlük üretim miktarı 5 bin 200 ton olacağı açıklanan dosyada, ocaktan çıkarılacak cevherin ise linyit olarak satışa sunulacağı ifade edildi.

PROJE SAHASI TARIM ARAZİLERİNDEN OLUŞUYOR

Proje kapsamında çıkarılacak olan linyit madeninin yoğunluğu 1,4 ton/m³ olarak açıklanırken; işletme ruhsat süresinin 10 yıl olduğuna yer verildi. ÇED alanının 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında tarım alanı olarak işaretli alan üzerinde kaldığı projenin maliyetinin ise 8 milyon 500 bin TL olduğu açıklandı. Projenin gerçekleştirileceği sahanın şahıs mülkiyetindeki tarım arazilerinden oluşması da dikkat çekti. Sahaların üst kullanım haklarına ilişkin yapılan kira kontratlarının yapılacağı belirtilen dosyada, kiralama işlemleri tamamlanmayan şahıs parsellerinde herhangi bir anlaşmazlık olması halinde söz konusu alanların kullanılamayacağı vurgulandı.

EN YAKIN YERLEŞİME 685 METRE UZAKLIKTA

Projenin ÇED alanının Edirne il merkezine 15 kilometre, Demirhanlı köy merkezi 900 metre, en yakın yerleşim yerine ise 685 metre uzaklıkta olduğu belirtilen tanıtım dosyasında, ocak alanının, bölgede bulunan dere yatağına olan mesafesinin 158 metre, pasa alanın ise 135 metre olduğu ifade edildi. ÇED alanı içerisinde herhangi bir yüzeysel su kaynağı (dere, çeşme kuyu-kaynak) olmadığı belirtildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.