Türkiye’de bugüne kadar bisikletiyle 122 bin kilometre katederek 68 ülke gezen tek isim olan ‘Demir Atlı Adam’ lakaplı Gürkan Genç, Trakya Üniversitesi ile ETİSAN Holding işbirliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında Edirne’ye geldi.
Genç, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda öğrencilerle buluştu. Genç’e ait fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışı ile başlayan programda, söyleşi de düzenlendi. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, akademisyenler, kentteki bazı engelli ve bisiklet derneklerinin temsilcileri, ETİSAN Holding temsilcileri, öğrenci toplulukları ve vatandaşlar katıldı.
“İPEK YOLUNU KAS GÜCÜYLE TAMAMLAYAN İLK TÜRK VATANDAŞIYIM”
Söyleşi öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Genç, bisikletle dünya turunu henüz tamamlamadığını belirterek; “Bisikletle dünya turu muazzam bir olay, henüz de bitmedi. Türkiye'ye vizeleri almaya geri geldim. 2012'de başladığım dünya turu öncesinde aslında ilk defa yola çıktığım bir başka seyahatim var benim; Türkiye'den Japonya'ya 2010-2011 yılları arasında bisikletle İpek Yolu'nun tamamını kas gücüyle alan ülkemizdeki ilk Türk vatandaşıyım. Atalarımızın at sırtında, çekik gözle, terk ettiği diyarlara badem gözlü demir atıyla giden bir Türk olarak lakabım da Türkiye'de 'Demir Atlı Adam' olarak kaldı” ifadelerini kullandı.
“1 YIL HAZIRLIK YAPTIM”
Genç, İpek Yolu seyahatinin ardından dünya turu gerçekleştirmeye karar verdiğini söyleyerek; “O seyahatten sonra, ‘Bisikletle bu kadar büyük bir seyahat gerçekleşiyorsa neden dünya turu olmasın’ dedim ve Türkiye'de 1 yıl hazırlık yaptım. O hazırlıklar sonunda da 9 Eylül 2012'de Ankara, İzmir, İstanbul ve Edirne üzerinden bisikletle dünya turuna başlayarak 2023 yılına kadar Türkiye'ye dönmeden Avrupa'nın tamamını, Afrika'nın birçok ülkesini, Ortadoğu'yu, Güney Amerika ve Orta Amerika'yı seyahat ederek bisikletle dünya turuma devam ediyorum” dedi.
“4-5 SENE DAHA TURUMA DEVAM EDECEĞİM”
Türkiye’ye ABD vizesi almak için geldiğini açıklayan Genç; “Vizelerimi aldım, bu yılın sonunda, 30 Aralık 2023'te tekrar geri dönüp, önümüzdeki 4 sene daha Meksika, Kuzey Amerika, Avustralya ve Güney Asya ülkeleri olmak üzere 4 veya 5 sene daha bisikletle dünya turuma devam edeceğim. İnşallah kazasız, belasız bu turu bitirip ülkeme geleceğim” sözlerine yer verdi.
“YUNANİSTAN’A İLK KEZ DÜN EDİRNE’DEN GİTTİM”
Genç, bisiklet yolculuğunda Edirne’den sürekli Bulgaristan’a geçtiğini ve dün ilk kez Yunanistan’a Pazarkule Sınır Kapısı’ndan giriş yaptığını söyleyerek; “Çok enteresandır; ben Edirne'den Bulgaristan'a geçmiştim, daha önce hiç Yunanistan'a gitmemiştim. Böylelikle Yunanistan’a da yaklaşık 30 kilometre olarak ilk defa girmiş oldum. Yunanistan'a hiç gitmemiştim. Çünkü o dönem Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna, Rusya şeklinde bir rota çizmiştim. ‘İleride dünya turu bittikten sonra Avrupa'da gideceğim güzel birkaç ülke daha kalsın’ dediğim için Yunanistan’a gitmemiştim. Yunanistan da Avrupa’daki güzel ülkelerden biri. Ama dün Edirne'ye gelerek hazır buradayken ve bisiklet de altımdayken ‘Yunanistan'a da gideyim’ dedim ve orada güzel bir akşam yemeği yiyip geri geldik, güzel bir anı oldu” dedi.
“TÜRKİYE’DE BİSİKLET KULLANIMI ARTIYOR”
68 ülkeyi bisikletle gezdiğinde 4 farklı kıtada bisiklet kültürüne sahip ülkeleri fark ettiğini belirten Genç; “Bunun sayısı da 28 ülke. Bisikleti kullanıyorlar, onunla ilgili yasalar, kurallar çıkartmışlar. Aslında sayı, 68 ülke içerisinde o kadar fazla değil. Türkiye bu konuda daha yeni adımlar atıyor. Ülkemizin 100'üncü yılındayız, Cumhuriyetin 100'üncü yılındayız. Bu işleri, kültürü ve eğitimi 100 sene önce yapmış toplumlarla, Türkiye'deki bisiklet kültürünü henüz karşılaştırmamamız gerekiyor. Çünkü olayın daha başındayız ve zamana ihtiyacımız var. Türkiye'de son yıllarda bisiklet kullanımı artıyor, bu güzel bir şey, farkındalık artıyor. Üniversitelerimiz içerisindeki topluluk sayısı artıyor, öğrencilerin bisiklete kullanım alışkanlıkları artıyor, tur bisikletçiliği artıyor. Bunlar yavaş yavaş artıyor. O farklılıkların olmasının sebebi; biz daha bu işlere yeni başladık. Ben inanıyorum ki önümüzdeki 10 sene içinde ülkemizde bisiklet kullanımı, bisiklet kültürüyle alakalı olacak kanun ve kurallar ile yolları artacaktır” ifadelerine yer verdi.
BELEDİYELERE VE KARAYOLLARINA ÇAĞRI YAPTI
Genç, Türkiye genelinde bisiklet yolu çalışmalarında hız kazandığını söyleyerek; “Ben bu konuda 13 senede, dünyada gördüğüm bütün uygulamaları deneyimlemiş, yollarını fotoğraflamış, eksiklerini görmüş birisiyim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir vatandaşı olarak sesleneyim; ülkemizdeki hangi belediye, karayolları bu konuda, bisiklet yolu yapımı konusunda görüşlerimiz almak isterse her zaman kapım açıktır. Çünkü gezerken, gözlemleyerek, tecrübe ederek o yollarda pedal çevirmiş biriyim. Bu önemli bir deneyim; çünkü eksi ve artılarını yaşayarak görüyorsunuz. Hepsinin bir araya gelebileceği muhteşem yolları ülkemizde inşa edebiliriz, yerimiz var. Sadece biz bu yolları Avrupa'dan almayalım. Çünkü Avrupa kendi eğitim ve kültürüne göre bu yolları yapıyor. Biz kendi kültürümüze, kendi dinamiklerimize göre bisiklet yollarını inşa etmeliyiz. Mavi boyalı değil, yolun sağında değil. Bunun için başka çözümler var” dedi.
DÜNYA TURUNUN ARDINDAN HEDEFİNİ AÇIKLADI
Genç, açıklamalarının ardından Balkan Kongre Merkezi’ndeki söyleşisinde katılımcılarla bir araya geldi. Söyleşide bir katılımcı, Genç’e yönelttiği soruda dünya turunu tamamlamasından sonra hedefinin ne olduğunu sordu. Genç, soruya eğitim ve iş hayatında her zaman hedefine ulaştığını, dünya turunu hedefini de tamamlayacağını söyleyerek; “Dünya turunu tamamladıktan sonra hedefim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Spor Bakanı olmak. Onu da inşallah bir gün gerçekleştireceğim” diye konuştu. Genç’in soruları yanıtlamasının ardından söyleşi sona erdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ