Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Edirne’nin Kaleiçi semtindeki tarihi Saint Antonio İtalyan Kilisesi’nde viyolonsel dinletisi konseri düzenledi.
1852 yılında inşa edilen, 171 yıllık tarihi kilisede düzenlenen konserde Danimarka Kraliyet Akademisi’den çello sanatçısı Prof. Henrik Brendstrup, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan emekli Prof. Aminbay Sapayev ve Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Musa Eren İşkodralı sahne aldı.
Johann Sebastian Bach, Erik Ørum von Spreckelsen ve Joseph Haydn’ın eserlerinin icra edildiği konsere Edirneliler de yoğun ilgi gösterdi. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer’in de katıldığı konserde sanatseverlerin bir bölümü konseri ayakta izledi. Konserde ayrıca Filistin ile İsrail arasında ortaya çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenler için de ‘Sarı Gelin’ türküsü icra edildi. Konserin sonunda sanatseverler, sanatçıları yoğun alkışlarıyla tebrik etti. Prof. Ahmet Hamdi Zafer de sanatçılara çiçek takdim ederek tebrik etti.
“İLK KEZ GELDİĞİM EDİRNE’DE HARİKA ZAMAN GEÇİRDİM”
Konserin ardından Edirne ziyareti ve konserle ilgili Batı Ekspres’e konuşan Prof. Henrik Brendstrup, Edirne’de harika zaman geçirdiğini söyleyerek; “Edirne’de çok güzel tarihi mekanları gezdik. Akademisyenlere ve öğrencilere teşekkür ederim. Öğrenciler çok iyi bir seviyede ve çok iyi insanlarla tanıştım. Edirne’ye ilk kez geldim. Daha önce bir kez İstanbul’da bulunmuştum. Konser de harikaydı. Konsere birçok insan katıldı. Mükemmel bir mekan ve katılımcıları çok iyi hissettim. Bu nedenle çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRENCİLERİMİZLE WORKSHOP VE MASTERCLASS YAPTI”
Prof. Ahmet Hamdi Zafer de Danimarka Kraliyet Akademisi’nden çello sanatçısı Prof. Henrik Brendstrup’un Erasmus vasıtasıyla Trakya Üniversitesi’ne geldiğini söyleyerek; “Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’mızda Çello Bölümü çok aktif bir bölümdür. Burada da Doç. Musa Eren İşkodralı’nın mihmandarlığında bu organizasyon oldu. Bizim emekli hocalarımızdan Prof. Aminbay Sapayev de bu projeye destek oldu. Edirne’de 2 gün boyunca öğrencilerimiz ile Danimarka’dan gelen Prof. Henrik Brendstrup ‘workshop’ ve ‘masterclass’ yaptılar. Akabinde de bu akşamki konser gerçekleşti. Bu konserin İtalyan Kilisesi’nde olmasının bizim için önemi var. Edirne’nin sanat hayatına yeni bir renk katacağını düşünerek burada yeni organizasyonların olacağının müjdesini vermek isterim. Akustiği çok güzel bir yer. Edirne’nin Kaleiçi semtindeki kültür hayatına da üniversitemizin katkılarının olacağından hiç şüpheniz olmasın” dedi.
“EDİRNE’NİN ULUSLARARASI ALANDA REKLAMINI YAPMASI ÇOK GÜZELDİ”
Doç. Musa Eren İşkodralı ise düzenlenen konserin Edirne için çok değerli olduğunu belirterek; “Yurt dışından çok kıymetli bir hocamız bizi kırmayıp Edirne’ye geldi. Kendisi Danimarka Kraliyet Akademisi’nde Profesör ve Danimarka’da çok saygın bir müzisyen. Onunla bu akşam burada aynı sahneyi almak benim için ayrı bir keyifti. Edirne’mizin kültürel ve tarihsel mirası açısından bu konseri özellikle tarihi İtalyan Kilisesi’nde düzenlemekteki amacımız; hem Prof. Henrik Brendstrup’a Edirne’nin tarihsel anlamda ne kadar zengin olduğunu göstermek, hem de Edirne halkının tarihi mekanı görmesi ve bir nevi ayaklarını alıştırmaktı. Prof. Henrik Brendstrup’un da sosyal medya hesaplarından Edirne’nin reklamını uluslararası alanda yapması bizim için ayrı bir güzellik oldu. Prof. Henrik Brendstrup da Edirne’ye geldiği için çok mutlu” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ