Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Covid Sonrası Semptomlar ve Rehabilitasyonu Semineri

Edirne’de, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Seminerlerinin ikincisi düzenleniyor. Seminerde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Arıbaş, Longcovid sonrası sık görülen semptomlar ve bunların rehabilitasyonu konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2024 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2024 15:58
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Covid Sonrası Semptomlar ve Rehabilitasyonu Semineri

Edirne’de Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Seminerleri devam ediyor. Bugün, Trakya Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Arıbaş, Longcovid sonrası sık görülen semptomlar ve bu semptomların rehabilitasyonu konusunda açıklamalarda bulundu.

Covid-19’un bir sürü varyant geçirmesine rağmen, hastalık geçtikten sonra bile semptomların devam edebildiği söyleyen Arıbaş; “Longcovid ya da Covid sonrası durum diye tabir edebileceğimiz yani semptomların değişkenlik gösterebildiği ve uzun süre, bir yıl, iki yıla kadar sürebildiği bir durum yaşayabiliyor hastalar. Bunlar, halsizlik, beyin sisi dediğimiz konsantrasyon güçlükleri, kısa süreli hafızada unutkanlık, nefes darlığı, genel kas güçsüzlüğü, uyku problemleri, anksiyete, depresyon şeklinde görülüyor. Günlük yaşantıyı etkileyebilecek seviyede yaşanan rahatsızlıklar. Çok az semptomlu olan hastalarda bile görülebiliyor olması dikkat çekici kısmı. Hastaneye yatış gerektirmeden, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi geçirmiş bile olsa, ya da çok daha hafif varyantı olan ‘Omikron’ varyantı geçiren hastalarda bile bu semptomlar ortaya çıkabiliyor” dedi.

“EGZERSİZİ HAYATIMIZA KATMALIYIZ”

Bu semptomları yaşayan hastaların egzersizi hayatlarına katması gerektiğini söyleyen Arıbaş; “Bunlar için özelleştirilmiş egzersiz programları uygulanabilir. Nefes darlığı varsa solunum egzersizleri olabilir. Solunum kaslarına yönelik belki özel egzersizler olabilir. Hastaların şikayetine göre hangi semptomları yaşıyorlarsa ona yönelik egzersizler uygulanabilir. Biz fizyoterapist olarak egzersizin hem anti inflamatuar etkisinden hem de immün sistemi destekleyici etkisinden faydalanarak hastalara egzersiz yaptırıyoruz. Bu konuda değişik ölçekli çalışmalar var ve bu çalışmaların genel olarak hastaların yaşam kalitelerini arttırdığını, semptomları azaltarak yaşam kaliteleri üzerinde olumlu değişiklikler olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Dolayısıyla covidden sonra özellikle vurgulanan şey, sağlıklı yaşama daha fazla önem vermemiz. Özellikle riskli grupların egzersizi hayatlarına katması tavsiye edilen bir durum” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.