Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Çocuklar hastayken okullara gitmemeli”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, son dönemde acil servislerde ve çocuk polikliniklerinde yaşanan yoğunluğa dikkat çekerek, çocukların hastayken okullara gitmemeleri ve maske takmaları konusunda uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2024 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 14:27
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Çocuklar hastayken okullara gitmemeli”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, son dönemde acil servislerde ve çocuk polikliniklerinde yaşanan salgın yoğunluğuna dikkat çekti. Özellikle maske kullanımının azalmasıyla birlikte hastaların benzer şikayetlerle hastaneye başvurduğunu belirten Yıldırım, maske kullanımının azalması sebebiyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artışın söz konusu olduğunu söyledi.

İnfluenza virüsünün özellikle 2 yaş altı hastalarda daha ağır geçebildiğini belirten Yıldırım, çoğu zaman alt solunum yolu enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonlarına dönüşebildiğini ifade etti. Yıldırım, çocukların hastayken okullarına gitmemeleri, maske takmaları ve özellikle gribi ağır geçirme ihtimali yüksek olan kişilere karşı temasta bulunmamaları gerektiğini söyledi.

“BURUN AKINTISI, YÜKSEK ATEŞ VE ÖKSÜRÜK ŞİKAYETLERİYLE GELİYORLAR”

Özellikle maske kullanımının azalmasıyla birlikte hastaların benzer şikayetlerle başvurduğunu belirten Yıldırım; “Bir salgından söz etmemiz mümkün. Aslına bakarsanız biz bu salgını Covid-19 döneminde maske kullanımından ötürü çok yaşamamıştık. Ancak maske kullanımının azalması sebebiyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artış görüyoruz. Son dönemlerde baktığımız hastalarımızın büyük çoğunluğu burun akıntısı, yüksek ateş ve öksürük şikayetleriyle geliyor” ifadelerini kullandı.

“ÖZELLİKLE 2 YAŞ ALTI HASTALARDA DAHA AĞIR GEÇEBİLİYOR”

Grip ve soğuk algınlığı arasındaki farklardan da söz eden Yıldırım, “Soğuk algınlığında şikayetler daha basit oluyor. Grip de viral bir hastalık ancak influenza dediğimiz virüs yol açtığı için daha ağır seyrediyor. Özellikle 2 yaş altı hastalarda daha ağır geçebiliyor.  Çoğu zaman alt solunum yolu enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonlarına dönüşebiliyor. Klinikte yaklaşık 39-40 derece ateş, yaygın kas ve eklem ağrıları, şiddetli baş ağrıları olabilir. Akut bronşite veya pnömoniye evrilmesi durumunda birkaç haftaya varan öksürükler görülebiliyor” dedi.

“ÇOCUKLAR HASTAYKEN OKULA GİTMEMELİ”

Gelişen salgınla mücadele kapsamında maske kullanılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “En etkili korunma yolu elbette hasta olmamaktır. Viral hastalıklar çoğu zaman kendi kendine iyileşen ve semptomatik destek tedavisi dışında ilaçlarla da süreyi kısaltamadığımız hastalıklardır. Hasta olan bireyler mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemeliler. Çocukların hastayken okullarına gitmemeleri, maske takmaları ve özellikle gribi ağır geçirme ihtimali yüksek olan kişilere karşı temasta bulunmamaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“GRİP VEYA SOĞUK ALGINLIKLARINDA ANTİBİYOTİKLERİN HİÇBİR FAYDASI YOK”

Yıldırım, grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulunup, “Yaşadığımız salgın viral etkenlerden kaynaklanıyor. Grip veya soğuk algınlıklarında antibiyotiklerin hiçbir faydası yok. Bakteriyel bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanmamak lazım. Ayrıca damardan tek dozda alınan C ve B vitaminlerinin de hiçbir faydası yok. Semptom süresini kısaltmadığı gibi gelişebilecek gribal enfeksiyon olma ihtimalini de azaltmıyor. Dolasıyla hastaya bir faydası olmuyor. Antiviral ilaçlar, ateş düşürücüler ve ağrı kesici ilaçlar ile mücadele mümkün” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.