Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği’nin (EÇGD), 31 Mart 2024 tarihinde düzenlenecek Mahalli İdareler Seçimleri’nde Edirne Belediye Başkanlığı’na aday veya aday adayı olan isimlere sorduğu 12 soruya, CHP Edirne Belediye Başkan Aday Adayı Şükrü Ciravoğlu’ndan cevap geldi.
Ciravoğlu, EÇGD’nin sorduğu 12 soruya da tek tek cevap verirken; EÇGD Başkanı Ayten Eren, soruları cevaplandırması nedeniyle Ciravoğlu’na teşekkür etti.
“TAVUK ORMANI, EDİRNE SARAYI’NIN HAS BAHÇESİ’DİR”
Ciravoğlu, EÇGD’nin sorduğu “Edirne’mizin önemli doğal ve kültürel miraslarından, Osmanlı’nın Topkapı’dan sonra ikinci büyük sarayının has bahçesi (bilinen adıyla Tavuk Ormanı) hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda projeleriniz var mı?” sorusunu şu ifadelerle yanıtladı; “Tavuk Ormanı, Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi’dir. Sarayın ayağa kaldırılma çalışmaları da bir yandan sürdüğünden Belediye tamamen bu açıdan konuya bakmalıdır. Projeler konusunda adaylık açıklamamızda da belirttiğimiz gibi her alanda alanın ilgili uzmanları ile birlikte halkın ve STK’ların da görüşleri alınarak ciddi ve tutarlı çalışmalar yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE ÖNCÜLÜK YAPMALIDIR”
Ciravoğlu, EÇGD’nin sorduğu “Kentimizin içinden geçen Meriç Nehri’nin taşkınlarıyla oluşmuş Söğütlük Kent Ormanı, Millet Bahçesi yapılmak amaçlı halkımıza kapatılmış durumda. STÖ’lerinin, meslek odalarının ‘buraya uygun değildir’ itirazları hukuken de haklı bulunmuş olmasına rağmen hala halka açılmamıştır. Siz belediye başkanı olursanız bu konuda neler yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu da şu ifadelerle yanıtladı; “Söğütlük kent ormanı maalesef yanlış bir kararla Belediyenin kontrolundan çıkarılmıştır. Sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının bu konudaki itirazları doğrudur ve hukuken de haklı bulunmuştur. Gelinen bu noktada kamuoyu oluşturulabilir. Belediye buna öncülük yapmalıdır” dedi.
“YEŞİL ALANLAR ARTTIRILMALIDIR”
Ciravoğlu, EÇGD’nin sorduğu “Vatandaşın en temel ihtiyaçlarından olan ama yapılan incelemede kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarının birçok mahallede 1-2 m’yi geçmediği Edirne’mizde, var olanların da ticari işletmeler tarafından yasa dışı ihlallere uğradığını görüyoruz. Her mahallede insanlara yürüyüş mesafesinde dinlenme ve sportif amaçlı ücretsiz kullanımlı yeşil alanlar oluşturma konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu da cevaplarken; “Yeşil alanlar mutlaka arttırılmalı varsa ihlaller önlenmelidir. Bu konu da alanın uzmanları ile birlikte çalışmalar yapılmalıdır” sözlerine yer verdi.
“HAVA KALİTESİNİ İYİLEŞTİRMEK BAKANLIĞIN SORUMLULUĞU”
Ciravoğlu, “Edirne’nin hava kalitesini iyileştirmek ve arttırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi; “Hava kalitesini iyileştirmek öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Belediye kendi sorumluluk alanındaki konularda dikkatli ve özenli davranıp hava kalitesinin iyileştirilmesine katkı vermelidir.”
“KARŞI ÇIKMAMA RAĞMEN ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİR”
Ciravoğlu, EÇGD’nin sorduğu “Edirne’nin en fazla konuşulan konusu anketlere göre pahalı ve yetersiz ulaşımmış. Bu duruma bir ulaşım öneriniz var mı? Edirne’nin makro ulaşım planında temiz ve ucuz olan bisiklet yollarının ulaşım amaçlı, yaygın olarak planlanması konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi; “Ulaşım bugün itibariyle Edirne’nin en önemli ve vatandaşın çok şikâyetçi olduğu sorunlarından biridir. Benim de Partimizin muhalefette olduğu dönemde Belediye Meclis üyesi iken çok karşı çıkmama rağmen tamamen özelleştirilmiştir. Mutlaka çözülmesi gereken bir sorundur. İlgili alanların uzmanları ile birlikte çözümler üretilmelidir. Ulaşımda farklı alternatifler de düşünülmelidir. Bisiklet yolları çağdaş kentlerde öncelikle düşünülmesi gereken bir konudur. Olanaklar elverdiğince değerlendirilmelidir.”
“KAYNAKTA AYRIŞTIRMA GEREKLİDİR”
EÇGD’nin “Kentimizde çevre kirliliğinin önüne geçilmesi, atıkların geri kazanılarak hammadde kaynaklarının korunması, evsel atıkların toprağa geri verilerek zenginleştirilmesi yöntemleri için kaynakta ayrıştırma konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu cevaplandıran Ciravoğlu; “Çevre kirliliğinin önlenmesi için atıkların geri kazanımı, hammadde kaynaklarının korunması için kaynakta ayrıştırma sadece kentimizin değil üzerinde yaşadığımız dünya için de önemli ve gereklidir” dedi.
“ÇAĞDAŞ KENTE YAKINMAYAN GÖRÜNTÜLERLE KARŞILAŞILMAMALI”
“Uzun zamandır devam eden yazın toz, kışın çamur çilesi, bitmek bilmeyen alt yapı çalışmaları ve özellikle kentimizin varoşlarında görmezden gelinen kaldırımlar konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Ciravoğlu; “Yazın toz, kışın çamur sorunu ve kaldırımlar Belediyelerin öncelikli görevlerinde biridir. Gerekiyorsa bütçede önemli bir pay bu işe ayrılmalı ve çağdaş bir kente yakışmayan görüntülerle karşılaşılmamalıdır” sözlerine yer verdi.
“ÇEŞMEDEN İÇİLEBİLİR VE KESİNTİSİZ SU OLMALIDIR”
Ciravoğlu, “Çeşmeden içilebilir su konusu hakkında ne düşünüyorsunuz? Su kesintilerinin önüne geçecek temiz su temini konusunda çözüm önerileriniz nelerdir?” sorusunu da şu ifadelerle cevap verdi; “Çeşmeden içilebilir ve kesintisiz su Belediyenin doğru ve özenli çalışması ile mümkündür ve olmalıdır.”
“UZMANLARI İLE DEĞERLENDİRİLMELİ”
Ciravoğlu, “İklim krizini gündelik yaşam içinde her konuda hissetmeye başladığımız kentimizde, olası su ve gıdaya erişim krizi konusunda yerel yönetim olarak tedbirleriniz ne olacak?” sorusuna da cevap verirken; “İklim krizi konusunda olası su ve gıdaya erişim için alınacak önlemler ve ileriye dönük çalışmalar alanların uzmanları ile birlikte değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
“YEREL YÖNETİMLER STÖ’LERİ KARAR ALMAK SÜRECİNE KATMALI”
Ciravoğlu, “Yerel yönetimler olarak S.T.Ö, Meslek odaları, D.K.Ö ‘lerini karar alma süreçlerine katmayı düşünüyor musunuz? Bu mekanizmayı nasıl kurmayı planlıyorsunuz?” sorusuna da cevap vererek şu ifadeleri kullandı; “Yerel yönetimler S.T.Ö, Meslek Odaları ve D.K.Ö.’leri karar alma süreçlerine katmalı ve bunun için sürekli iletişim halinde olmalıdırlar.”
“DAHA ÇOK TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞER ORTAYA ÇIKARILMALI”
EÇGD’nin “Edirne turizminde, çeşitliliği hangi rotalarla ve yöntemlerle arttırmayı düşünüyorsunuz?” sorusunu da cevaplandıran Ciravoğlu; “Edirne turizminde çeşitliliğin arttırılması için daha çok tarihi ve kültürel değerin ortaya çıkarılması gereklidir. Bunların önemli bölümü merkezi yönetim sorumluluğunda olduğundan bu konuda kamuoyu oluşturulmalıdır” dedi.
“PERİFERDE OTOPARK ALANI YARATILABİLİR”
Ciravoğlu, son olarak “Kent ölçeğinde yakıcı bir sorun halinde yaşanılan otopark sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz? Çözüm önerileriz var mı?” sorusunu cevaplandırırken; “Kent merkezinde otopark oluşturmak kent imar planı, teknik konular, ekonomi gibi nedenlerle sorun olabilir. Bu yöndeki çalışmalar ile sonuç alınamaz ise biraz daha periferde otopark alanı yaratılıp buradan merkeze ücretsiz ulaşım sağlanabilir” sözlerine yer verdi.
HABER MERKEZİ
Kaynak: Haber Merkezi