Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Komisyonu’nun Keşan ve İpsala ilçelerinde taşımalı eğitim yapılan köyler ve bu köylerdeki taşımalı sistem hakkındaki rapor görüşüldü.
Komisyon Başkanı Halil Akdağ tarafından sunulan raporda, Keşan ve İpsala’da taşımalı eğitim yapılan köyler, köylerdeki taşımalı sistem ile eğitim öğretim gören öğrenciler ve sayıları açıklandı.
Akdağ, Keşan’da ilkokul ve ortaokula taşınan köy sayısının 40 olduğunu açıklarken; “Öğrenci sayısı 280’dir. Ortaöğretimde taşınan köy sayısı 29, öğrenci sayısı 121’dir. Keşan ve İpsala’da özel eğitimde taşınan köy sayısı 22, öğrenci ve veli sayısı 196’dır. İpsala ilçemizde 18 köyden toplam 314 lise, 184 ilkokul ve 28 özel eğitim öğrencisi taşınmaktadır” ifadelerini kullandı.
Özel eğitime Karpuzlu, Koyuntepe, Kocahıdır, Aliçopehlivan, Esetçe, Kumdere, Paşaköy, Sultanköy ve merkezden 28 öğrencinin bulunduğunu belirten Akdağ; “Ahırköy 24, Korucuköy 18, Sarpdere 21, Pazardere 10, İbriktepe 10, Koyuntepe 29, Yapıldak-Küçükdoğanca 11, Sarıcaali 17, Hıdırköy-Turpçular 13, Kumdere 20 ve Balabancık-Tevfikiye’de 11 ilkokul ve ortaokul öğrencisi vardır” dedi. Akdağ, taşımalı eğitimden yararlanan lise öğrencilerinin de sayısını açıklarken; “Sarpdere 8, Kumdere 43, Karpuzlu 68, Korucuköy-Hıdırköy-Turpçular 6, Karaağaç-Pazardere-Hacıköy-İbriktepe-Sultanköy 19, Esetçe 55, Paşaköy-Ahırköy 25, Balabancık-Sarıcaali 11, Yapıldak-Küçükdoğan-Kocahıdır 32, Koyuntepe-Aliçopehlivan 47 öğrenci taşımalı eğitim sisteminden yararlanmaktadır” sözlerine yer verdi.
Akdağ’ın sunumunun ardından raporla ilgili söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İl Genel Meclis Üyesi Aladdin Öztürk, rapordaki bilgilere dikkat çekerek; “Benim edindiğim bilgilere göre Keşan’da taşımalı eğitim 35 köyde yapılıyor. 10 köyde aileler kendi imkanlarıyla götürüyorlar. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bünyesinde yapılması gereken taşımalı eğitimi aileler yapıyor. Ailelere sorduğumda, öğrenci sayısının azlığı nedeniyle buralara taşımalı eğitim alınmamış. Örneğin; bir öğrenci velisi, ‘Ben ekmeğimden, suyumdan kesiyorum; kendi imkanlarımla taşımaya çalışıyorum’ dedi. Diğerleri de aynı şeyi söylüyorlar” dedi.
Öztürk’e cevap veren Akdağ, taşımalı eğitim sistemi ihalelerine araç sahiplerinin katılmadığına dikkat çekerek; “İhaleye girmeyebiliyorlar. Az öğrenci olduğu için fiyatlar da düşük. Bu yerlerde ihaleye şoförler girmemiş olabilir” ifadelerine yer verdi. Öztürk ise Keşan’da taşımalı eğitim sistemi olmayan 6 köyün birbirine yakın mesafede olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili söz alan CHP Havsa İl Genel Meclis Üyesi Serdar Çığla ise bazı köylerde taşımalı eğitim sistemi aracı olmamasına tepki göstererek; “İlçe Milli Eğitim Müdürünün makam arabası var mı? Onu yollasın” dedi.
Çığla’nın tepkisinin ardından raporla ilgili söz alan CHP Meriç İl Genel Meclis Üyesi Niyazi Yoldaş da okulların bugün ara tatile girmesine rağmen taşımalı eğitim sisteminde ihale ile araç bulunamadığına dikkat çekerek; “Cemaati olmayan yerlerde imam var ama öğrenci olan yerlerde, ‘Çocuklar okula nasıl gidecek?’ diye düşünüyoruz. Belki de ihale yapılmayacak” sözlerine yer verdi.
Yoldaş’ın tepkisine cevap veren İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu da Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesindeki farka dikkat çekerek; “Milli Eğitim ile Diyanet’in bütçesine bakabilirseniz belki sorunuzun cevabını orada bulabilirsiniz” diye konuştu. Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ