Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çığla’dan Çevreye Zarar Veren Firma Raporu

İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, Havsa’nın Abalar ve Uzunköprü’nün Aslıhan köylerindeki tren istasyonlarında çimento nakliyesi yapan firma tarafından bölgedeki çevreye ve tarım ürünlerine zarar verildiğini açıkladı. Çığla, firmanın denetlenmesini talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 16:41
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Çığla’dan Çevreye Zarar Veren Firma Raporu

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Temmuz ayı 3’üncü toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun tren istasyonlarında bir firma tarafından çimento nakliyesi yapıldığı hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, Havsa’nın Abalar ve Uzunköprü’nün Aslıhan köylerinin tren istasyonlarında bir firma tarafından çimento nakliyesi yapıldığı belirtilerek, konunun çevreye ve ekili alanlara etkisi açıklandı.

“ÇEVRE VE TARIM ÜRÜNLERİ ÇİMENTO TOZUNDAN ETKİLENDİ”

Çığla, LMK Dış Ticaret Liman İşletmeciliği Ltd. Şti. firması tarafından TCDD iltisak hattının talep edildiğini belirterek; “2 bin metre iltisak hattı üzerinde çimento ihracatı yapılacak, ayrıca Ro-la taşımacılığı planlanmıştır. Yıllık 100 bin ton taşıma taahhüdü verilerek alanın uzun süre tahsis ve işletmecilik yapması uygun görülmüştür. Komisyon olarak yapmış olduğumuz incelemelerde bugüne kadar açıkta yapılan sevkiyattan dolayı çevre ve tarım arazilerinde ürünler çimento tozundan olumsuz etkilenmiştir. Bu konuda vatandaşlardan şikayetler gelmektedir. 23 Ekim 2023 tarih ve 3035 nolu dosya ile İdare Mahkemesi’ne ve 26 Mart 2024 tarih ve 416 nolu dosya ile Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava dosyaları mevcuttur” ifadelerini kullandı.

“EVLERE YAKIN OLDUĞU İÇİN TOZ OLMAKTA”

Köy içinde büyük tonajlı kamyonların geçmesini engellemek için köyün doğusundan dere kenarından alternatif yol yapıldığını söyleyen Çığla; “Yol stabilize olduğundan evlere yakın olduğu için toz olmakta, çevreye zarar vermekte, dereye geçitleri de engellemektedir. Her ne kadar köy içinde de kamyon geçmemesi sağlansa da ara ara tonajlı kamyonlar köy içinden geçmekte ve sorun yaşanmaktadır” dedi.

“TARLALARINA GİRİŞ ÇIKIŞLARDA SORUN YAŞIYORLAR”

Çığla, Abalar köyü tren istasyonu arasında 4 kilometre İl Özel İdaresi’ne ait asfalt yolun da tonajlı kamyonlardan dolayı bozulduğuna dikkat çekerek; “Yolun dar olması, büyük araçların geçmesinden dolayı ulaşımı ile can ve mal güvenliğini olumsuz etkilemektedir. Dere üzerindeki köprü çok eski ve dar, ayrıca virajlı olduğu için ulaşımı zorlaştırmakta ve güvenli olmadığı görüşündeyiz. İlgili firma, Abalar-Azatlı yolunu sıfır noktasında kullanıma açmış, düzenleme yapmıştır. Ayrıca dere yatağına kadar dolgu yaparak dere yatağını daraltmış, önlem alınması görüşündeyiz. TCDD tahsis edilen alanda yolun sıfır noktasına kadar binalar ve inşaat yapılmıştır. Dere kenarı ve tahsis edilen yerin yanındaki arazilerin sahiplerinin, tarlalarına giriş çıkışlarında sorun yaşadıkları görülmüştür. Bu bölgede mera alanı ve boşluklar bırakılmamış, kullanım alanı ve projesinin ne şekilde olduğu bilinmemektedir. Vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi görüşündeyiz” sözlerine yer verdi.

“ÇEVREYE VE BİTKİLERE ZARAR VERİLMİŞTİR”

Aslıhan köy istasyonunun ise A.G.T. adlı firma tarafından kullanıldığını açıklayan Çığla; “Vahşi olarak boşaltma ve yükleme yapılmakta, çevreye ve bitkilere 1 kilometre alan içerisinde zarar verilmiştir. İstasyon alanında herhangi bir düzenleme ve yapılaşma yoktur. Abalar-Aslıhan köyleri tren istasyonları bölgesi, İl Özel İdaresi sorumluluk alanındadır. İlgili kurumların, bölgede yapılan çalışmaları incelemesi ve denetimini sağlayarak mağduriyetin giderilmesinin, vatandaşlar ve çevre için faydalı olacağı görüşündeyiz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.