Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Özçağdaş’tan Edirne’deki Eyleme Destek

CHP Milli Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Edirne’de sokak hayvanlarının yaşam hakkı için düzenlenen oturma eylemi ve imza kampanyasını ziyaret etti. Sokak hayvanları için imza veren Özçağdaş, 17 gündür devam eden oturma eylemine de destek verirken; CHP’li belediyelerin yasayı uygulamayacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 19:45
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 19:47
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
CHP’li Özçağdaş’tan Edirne’deki Eyleme Destek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milli Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Edirne Kent Konseyi, Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve kentteki sokak hayvanlarıyla ilgili derneklerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna karşı düzenlediği oturma eylemini ziyaret etti.

Özçağdaş, Saraçlar Caddesi’nde 17’nci günündeki eyleme katılırken; CHP Edirne İl Başkanı Av. Harika Taybıllı ve CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı da eşlik etti. Özçağdaş, Taybıllı ve Balkanlı, eylemde başlatılan imza kampanyasına da destek vererek imzalarını attılar.

“15 AĞUSTOS’TA ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURACAĞIZ”

Özçağdaş, eylemde yaptığı konuşmada, 17 gündür devam eden oturma eylemini destek amacıyla ziyaret ettiklerini söyleyerek; “Mecliste uzun soluklu süreyle bunları tartıştık. Maalesef Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, sokaktaki yaşam dostlarımızı, arkadaşlarımızı, canlıları yaşatmak yerine yok etmeyi tercih eden bir yasayı mecliste bütün itirazlarımıza rağmen geçirdi. Kamuoyunun dikkatine şunu sunmak isterim; 2019 yılında bütün siyasi partilerin ortaklaşmasıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmuştu. Bu komisyonun oy birliğiyle hazırladığı bir rapor var. Bu rapora göre; bir hayvan hakları fonu kurulması, buna kaynak yaratılması ve bu kaynak aracılığıyla da sokak canlılarının, hayvanların kısırlaştırılması, üretimin durdurulması, bulundukları yerde aşılatılmaları, yerinde yaşatılması gibi bir takım konular var. Maalesef 5 yıl boyunca mevcut iktidar bir arpa boyu yol almadı ve 5 yıl sonra da sanki bu komisyon raporu yokmuş gibi, kendileri de bu raporu imzalamamışlar gibi bambaşka bir yasayla karşımıza geldi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 15 Ağustos'ta öğleden sonra 180 sayfalık itiraz dilekçemizle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunuyoruz. Biz, Anayasa Mahkemesi'nin ivedilikle bu yasayı görüşeceğine ve canlılardan yana tavır alacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN CANLILAR İÇİN TEHLİKEDİR”

Yasanın kabul edilmesinin ardından Türkiye’nin çeşitli kentlerinde üzüntülü olayların yaşandığına dikkat çeken Özçağdaş; “İktidar partisinin yaratmış olduğu iklim, iktidar partisinin süreci terörize etmesi nedeniyle çeşitli kentlerimizde hiç hoş olmayan, içimizi acıtan, bizi üzüntüye boğan olaylar yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Edirne’de de yaşandı. 15 köpeğimizi kaybettik. Bunu yapanlar, sonuç itibariyle canlılara bunu reval görenler, bütün canlılar için tehlikedir. Adalet ve Kalkınma Partililerin anlamadığı şey, mevcut iktidarın anlamadığı şey, sokak hayvanlarına reva görülen muamele bugün onlaradır, yarın diğer tüm canlılaradır. Sırayla önce köpeklerden başlar. Sonra diğer hayvanlara gider. Sonra da insanlara gelir. Yararı olmadığı düşünülen canlıları yok etmeye kalkarsanız, bunun sonunu hiç kimse alamaz. Oysa meclisteki konuşmalarında uzun uzun ecdadımızdan bahsettiler. Adalet ve Kalkınma Partisi temsilcileri, ecdadımızın hayvan haklarına ne kadar saygılı olduğundan bahsettiler. Kuşlardan, kedilerden, köpeklerden, geçmişte yaşanan olaylardan örnekler verdiler. Geçmişle övünmek kuşkusuz kıymetli ama geleceği korumak onlardan daha önemli. Bu derece geçmişe öykünüp, bu derece yanlış bir iş yapmak herhalde ancak bu iktidara nasip olabilecek olan bir şey” dedi.

“ÇÖZÜMÜ ÖLÜMDE BULMALARI TÜRKİYE İÇİN TRAJİK”

Türkiye'de güvenlik açısından bazen sokak hayvanlarıyla ilgili sonuçların yaşanabildiğini söyleyen Özçağdaş; “Devlet buna tedbir alır. Sabah saatlerinde bazen işe giden kadınlar, okula giden çocuklar, yaşlılar etkilenebiliyorlar. Biz de bunun için her türlü tedbir alınmasını istiyoruz zaten. Ama devletin tedbiri almayıp da çözümü ölümde bulması, maalesef Türkiye için çok trajik. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yönetimde olduğu belediyelerde bu yasa asla uygulanmayacak. Genel Başkanımız Özgür Özel, daha bu yasa teklifi meclise gelmeden kendilerini bu konuda uyardı. Biz, bu yasanın sokak hayvanlarını imha eden hiçbir kuralını uygulamayacağız ve Anayasa Mahkemesi'nin de ümit ediyorum çok yakında alacağı kararla canlılardan yana bir tavır alacağız. Ben buradaki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Buradaki arkadaşlarıma ölümü değil, yaşamı seçtikleri için, başka canlılara ses oldukları için teşekkür ediyorum. Bence tutkunuz, aidiyetiniz paha biçilmez. Türkiye'nin geleceğini kuracak olan şey de bu yaşamın yanında yer alma tavrıdır” sözlerine yer verdi.

SOYDAL; “NEDEN CHP’DEN KİMSEYİ GÖREMİYORUZ?”

Özçağdaş, konuşmasının ardından yaşam hakkı savunucuları ile sohbet etti. Yaşam hakkı savunucularına sokak köpeklerinin Edirne Belediyesi tarafından ölüme gönderilmeyeceğinin sözünü verdi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Edirne İl Başkanı Caner Soydal ise her gün oturma eylemine katılanların CHP’ye kırgınlığı olduğunu söyleyerek; “Biz 17 gündür her gün saat 18.00-19.00 arasında buradayız. İmza toplamaya da başladık. TİP her gün burada belirli üyeleriyle nöbet tutuyor. Neden her gün burada CHP’den kimseyi göremiyoruz?” Bu bizi çok yoruyor” dedi.

“DİĞER KENTLER İÇİN OLUMLU BİR GELİŞME”

Soydal’ın sorusuna cevap veren Özçağdaş, CHP’nin her konuda meydanlarda olduğunu söyleyerek; “İl Başkanımızın ilk gün burada olduğunu biliyorum. Bence TİP ile CHP arasında, ‘Siz mi daha çok meydandaydınız, biz mi?’ gibi bir tartışmaya gerek yok. Biz dostuz. Böyle bir mücadeleye gerek yok. Ben mecliste nasıl bir performans sergilediğimizi biliyorum. TİP milletvekilleri de dostum, arkadaşım. Onlarla birlikte mücadele verdiğimiz konular da var. CHP’nin eylemlilik performansını da Türkiye’de başka bir grupla karşılaştırmam. Ama eksik kaldığımız yer olur, birbirimizi destekleyeceğimiz yerler olur. Bence işin özüne bakmamız lazım. Bence asıl önemli olan; yaşama karşı olanlar var ve yaşamdan yana olanların güç birliği yapması gerekir. Edirne’de 17 gündür düzenli yapılan bir eylem olması, diğer kentler için olumlu bir gelişmedir. İyi örnekleri yaymamız lazım” ifadelerine yer verdi.

“İKTİDAR OLURSAK BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ”

22 Dosteli Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Esvet Kütük ise CHP’nin iktidara geldiğinde yasa ile ilgili yapacağı değişikliği sordu. Kütük’e cevap veren Özçağdaş; “Bu yasaya izin vermeyeceğimizi kesin olarak söyleyebilirim” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.