Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Aytekin; “82’nci Seçim Bölgesi Yurt Dışı Olsun”

CHP, “Sıla Yolu” projesi kapsamında, gurbetçilerle Kapıkule Sınır Kapısı’nda buluşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının sayısına dikkat çekerek; “82’nci seçim bölgesi yurt dışı olsun” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 13:04
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
CHP’li Aytekin; “82’nci Seçim Bölgesi Yurt Dışı Olsun”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) “Sıla Yolu” projesi kapsamında Edirne’nin Kapıkule Sınır Kapısı’nda dönüş yolundaki gurbetçilerle buluştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin’in de katıldığı etkinlikte partililer tarafından gurbetçilerin sorunları dinlenerek, parti politikaları hakkında bilgiler verildi ve broşür dağıtıldı.

Dijital anketin olduğu broşürlerde gurbetçilerin, yaşadığı sıkıntıları aktarması istendi. Gurbetçilerin kullandıkları oyların hangi ile tekabül ettiğinin belli olmadığını, gurbetçilerin 82’nci seçim bölgesi olarak kendi milletvekillerini seçmeleri gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin; “CHP olarak Edirne Kapıkule’deyiz. Daha önce uygulanan Sıla Yolu projesi için buradayız. Proje, Kapıkule’de giriş çıkışların yoğun olduğu dönemde yurtdışından gelen ve giden vatandaşlarımızı karşılama ve uğurlama üzerine. Bunu yaparken Genel Başkanımız Özgür Özel’in vatandaşlarımıza mektubunu iletiyoruz. Bir anketimiz oluyor. Türkiye’de vatandaşlarımızın beklentilerini içeren, yurtdışında yaşanılan sorunların dile getirileceği bir anket bu. Bu sorunlara çözüm üretmek, dile getirmek, vatandaşın soluğu, nefesi olabilmek adına böyle bir işlem yapıyoruz. Başta yol güvenliği olmak üzere, özellikle gümrük kapılarında bir yoğunluk var. İşlem yapan tek bir merkez var burada, bu durumda işleri oldukça yavaşlatıyor. Memleket dönüşü bir çileye dönüşüyor. Bir kısım vatandaşlarımız ile konuştuk hepsi bu durumdan şikayetçi. Hepsi saatlerce beklediklerini söylediler. Onların dileklerini, şikayetlerini aldık. Bunu dile getireceğiz. Ayrıca Avrupa’da çeşitli ülkelerde yaşadıkları, çeşitli ırkçı durumları biliyoruz. Bunu çalıştaylarımızda ve seyahatlerimizde dinliyoruz” dedi.

“3 MİLYON CİVARINDA SEÇMEN KİTLESİ VAR”

3 milyon civarında seçmen kitlesine sahip olan yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 82’nci seçim bölgesi olması amacıyla kanun teklifi vereceklerini belirten Aytekin; “Bir önemli sorun da yurtdışı vatandaşlarımız, yurtdışı vekil istiyor. Türkiye’de nasıl 81 ilimiz var, 81 ilde seçim bazında milletvekilleri seçiliyor. Onlar, şehirlerinin sorunlarını parlamentoya getiriyorlar. Yurtdışı seçmenimizin böyle bir olanağı yok. 3 milyon civarında yurtdışında seçmen yaşıyor. İstanbul ve Ankara’dan sonra 3’üncü büyük il nüfusuna yakın seçmen kitlesi var. Ancak onların Türkiye’de, memleketlerinde temsilcileri yok. Bunu sıkça dile getireceğiz. Kanun teklifi hazırlayacağız. Şunu istiyoruz; 82’inci seçim bölgesi olarak yurtdışı ilan edilsin. Oralarda yaşayan vatandaşlarımız aday olabilsinler. Onlar seçilebilsinler ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sesi soluğu olabilsinler. Biz CHP olarak bunun en doğru yol ve yöntem olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

“YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI BİR ANDA 500 LİRAYA ÇIKARILDI, YAZIKTIR”

150 lira olan yurtdışı çıkış harcının 500 liraya çıkarılmasını eleştiren Aytekin; “Sınır boylarında yaşayan vatandaşlarımızın da ciddi sorunları var. Sınırdan geçiş daha önce 150 liraydı. Bir anda, bir karar ile 500 liraya çıkartıldı. 3 katında daha fazla arttırıldı. Bu çok önemli bir sorun. Sınırda yaşayan vatandaşlarımız çeşitli nedenlerle, ticari sebeplerle il sınırın ötesine geçerler. Bu 3 katını aşan artış fahiştir, yazıktır, günahtır” ifadelerini kullandı.

Etkinliğe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin’in yanı sıra Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı ve partililer katıldı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.