Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çeker’den Ev Sahiplerine Empati Tavsiyesi

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeker, Trakya Üniversitesi’nde öğrenci kayıtlarının başlamasının ardından öğrencilerin kiralık ev arayışının başladığını söyledi. Çeker, ev sahiplerini kira ücretinde insaflı olmaya davet ederken; “Kendilerini onların yerine koyarak hesabını yapsınlar ki böyle bir kiralama olayına girsinler” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 15:58
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Çeker’den Ev Sahiplerine Empati Tavsiyesi

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeker, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından Trakya Üniversitesi’ni kazanan öğrencilerin kentte kiralık daire arayışının başladığını söyledi.

Çeker, 1 hafta önce aileleri ile birlikte Edirne’de kiralık daire aramaya başlayan öğrencilere, sınır kapılarında çalışan gümrük memurları ve askeri personelin de eklenmesiyle birlikte kiralık ev sayısının azaldığını belirtti. Türkiye’deki ekonomik durumu hatırlatan Çeker, özellikle öğrencilerin ve ailelerinin karşı karşıya kaldığı zor duruma karşı ev sahiplerini katı davranmamaya davet etti.

“GEÇEN HAFTA ÖĞRENCİLER GELMEYE BAŞLADI”

Trakya Üniversitesi’nde bugün öğrenci kayıtlarının başladığını belirten Çeker; “Ama bu yerleştirme sonuçları bir hafta önce açıklandı. Bu açıklamalar yapıldığı anda bütün öğrenciler hangi ili kazanmışlarsa ertesi gün arayışa başladılar. Yurtta mı kalacaklarını, daire mi tutacaklarını akıllarında oluşturdular. Geçtiğimiz hafta çok sayıda arayışa başlayan öğrenci gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 50’SİNİ GÜMRÜKÇÜLER VE ASKERİ PERSONELE DAĞITTIK”

Çeker, Edirne’de gümrük memurları ve askeri personelin de kiralık daire talebinin olduğuna dikkat çekerek; “Biz sınır kenti olduğumuz için gümrükçülerimiz çok fazla. Sınır kapılarında yoğunluk olunca da aşırı derecede atama yapıldı. Yeni peronlar, yeni bölümler açıldı. Bazı yerlerde atamalar hızlandı. Bu atama esnasında gelenler için lojman yok. Gelenlerin birçoğu da genç, yeni mezunlar. Bu insanlara da 10-15 gün önce çok sayıda kiralık ev verdik. Bunlar zaten belirli bir kotayı doldurdu. Gümrükçülerin yanı sıra askerlerin de tayin dönemiydi. Eskiden askeriyenin lojmanları vardı. Şimdi ne lojman, ne de orduevi var. Orduevinde de kalamıyorlar. Onlar da ev arayışına girdiler. Bir taraftan gümrükçüler, bir taraftan askeri personel derken elimizdeki evlerin yüzde 50’sini dağıttık. Sadece bende değil, bütün emlakçı arkadaşlarımızda bunların bir dağılımları oldu” dedi.

“ÖĞRENCİLER İÇİN ODA KİRALAMAYA DÖNÜŞTÜ”

Edirne’de bir hafta gelen öğrencilerin, gördükleri ilk daireleri kiraladıklarını söyleyen Çeker; “Çünkü Edirne’de kiralık olarak fazla çeşitlilik yok. Yapılar fazla görünse de gerçekten kiralık sayımız oldukça az. Olanlar da çok yüksek fiyatlar isteniyor. Biz bunun uyarılarını ev sahiplerine hep yapıyoruz. Biraz daha insaflı davranalım. 1+1’e bakıyoruz; boş daireye bile 15 bin TL istiyorlar. 50-55 metrekare bir daire. Elimizde bol ev olsa fiyatlar bu kadar yüksek seviyede olmaz. Yurt fiyatları da çok yüksek. Özel yurtlar da aynı şekilde. Herkes ev tercihinde. 1+1 daireler azalınca, herkes 3+1, 2+1 evleri tutmaya başladı. Kayıtlarda birbirileri ile tanışıp beraber eve çıkanlar başladı. 3+1’e 3 kişi çıkmaya çalışıyorlar. Ama durum böyle olunca ev eşyalıysa 30 bin TL istiyorlar. Ev sahipleri, ‘3 öğrenci kalacaksa her odada 1 kişi kalsın, kişi başı 10 bin TL versinler’ diyor. Öğrenciler için oda kiralamaya döndü. Mesela elinde 4+1 daire var, 4 öğrenci koyuyor. 3+1’e 3 öğrenci, 2+1’e 2 öğrenci oluyor. 1+1’e de ekstra bir yatak atıp, yurt odası gibi 2 kişi kalabiliyorlar. Kirayı, aidatı, giderleri bölüşüyorlar. Böyle düşünenler var” sözlerine yer verdi.

“MAKUL FİYATLAR İSTESİNLER”

Çeker, Edirne’de öğrenci sayısının da arttığını söyleyerek; “Yurtlar az sayıda. Devlet yurdu fiyatlarının özel yurt fiyatlarından aşağı kalır yanı yok. Allah ailelere kolaylık versin. Ekonomik durumları iyi olsa, çok daha iyi olacak. Ama ekonomi çok kötü, maaşları çok kötü, gelirleri yok ama çocukları üniversiteyi kazanmış. Okutmak mecburiyetindeler, ne yapacaklar? Kendinden kısacaklar. Maaşının 3’te 1’i ile geçinip, 3’te 2’si ile çocuğunu okutmaya çalışıyorlar. Birçok mal sahibi de işi ticarete, menfaate döktü. Çok katı davranıyorlar. Piyasa belli. O piyasanın çok üstünde fiyat istemesinler. Makul fiyatlar istesinler. Kendilerini onların yerine koyarak hesabını yapsınlar ki böyle bir kiralama olayına girsinler. Ama çok katı davranıyorlar, ‘Hayır’ diyorlar” dedi.

“VAZİYETİMİZ OLDUKÇA KÖTÜ”

Bazı ev sahiplerinin eski binalardaki dairelerden, yeni binalardaki dairelerdeki kira ücretleri kadar ücret istediğini açıklayan Çeker; “Ev sahipleri de market alışverişine, evin giderlerine zam geldiğini belirterek, tek kazancının kiralık dairesinden geldiğini söylüyor. Böyle deyince, biz de bir şey diyemiyoruz. Türkiye bir çıkmazın içerisine girdi. Ekonomi tamamen boğulmuş vaziyette. Ekonomimiz hiç iç açıcı değil. Edirne’de yabancı ziyaretçiler olmasa iş yok. İki gündür arazilerde geziyorum, çiftçinin hali berbat. Çiftçide de, memurda da, esnafta da yok. Vaziyetimiz oldukça kötü” ifadelerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.