Edirne’nin Şükrüpaşa Mahallesi Muhtarı Esra Akgün Yılmaz, muhtarlık binasındaki bir odayı kütüphaneye dönüştürerek, kütüphane ve etüt merkezi gibi, mahallesindeki gençlerin hizmetine sundu. Milli sporculuk, beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük geçmişi olan Muhtar Yılmaz, bunun yanında mahallesindeki gençlere spor eğitimleri vermeye de devam ediyor.
Muhtarlık binasında oluşturduğu Kütüphane ve Etüt Merkezinden sürekli faydalanan 12 öğrenci ve bir özel gereksinimli öğrenci olduğunu söyleyen Muhtar Yılmaz “Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime vermiş olduğu destek şiarıyla, biz de Şükrüpaşa Mahallesi muhtarlığımızda planladığımız kütüphane projesini hayata geçirdik. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine hem bir kütüphane hem de etüt alanı olabilecek bir oda oluşturduk. Bu fikirde bize çok sayıda yardımsever iş insanları, spor insanları ve öğrencilerim destek verdi. Bu projenin hayata geçmesi için ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. Benim öğretmenliğimde yetiştirdiğim ve şu anda üniversitede okuyan öğrencilerim de eğitim gönüllüsü olarak bana burada yardım ediyorlar” dedi.
İlerleyen süreçte gençlere benzer birçok alan oluşturulabileceğini söyleyen Yılmaz; “Sürekli eğitim alan 12 öğrencimiz var burada. Onun dışında hikaye kitabı almaya gelen ilkokul öğrencilerimiz, test kitabı almaya gelen ortaokul ve lise öğrencilerimiz oluyor. Aynı zamanda üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimiz var, bunlar da bizden test kitaplarını alıyorlar. Bu şekilde çok sayıda öğrenciye destek olmaya çalışıyoruz. Bence çocuklarımızın yolunu açmamız gerekiyor. Onlara eğitim alanında her türlü imkanın yaratılması gerektiğini düşünüyorum. Her yere kütüphaneler kurulsun ve bu kitaplara, eğitime ve okumaya ulaşım her zaman kolay hale gelsin. Ben de muhtarlığımızda bunu kolaylaştırdığımızı düşünüyorum. İlerleyen süreçlerde buraya etüt merkezleri kurulabilir. Kadınlara, gençlere, çocuklara sportif, kültürel ve sanatsal etkinlik yapabilecekleri birçok alan oluşturulabilir” diye konuştu.
12 yaşındaki özel gereksinimli öğrenci Simay Sağlam’ın annesi Banu Özbozkurt, Muhtarın oluşturduğu Kütüphane ve Etüt Merkezi projesinin Simay’ın olduğu kadar kendisinin de hayatına dokunduğunu belirterek şunları söyledi: “Aslında yapılan bu proje muhtarlığa bakış açısını değiştirdi. Böyle bir projeyi duyduğumda 'olabilir mi acaba?' diye düşündüm. Muhtarlıkta etüt merkezinin olması benim kafamda tam oturmamıştı. Sonrasında geldim ve yapılan çalışmaları, ortamı kendim gördüm. Büyük kızımla benim derslerim çakıştığı için yaklaşık bir buçuk - 2 saatlik Simay ile ilgilenilmesi gerekiyordu. Muhtarımız da sağ olsun Simay’a burada eğitim verebileceklerini, burada derslerini yapabileceğini, hatta ona spor da yaptırabileceklerini söyledi. Okullar açıldığından beri Simay burada. Hepimiz mutluyuz. Sadece Simay'ın hayatına değil, benim de hayatıma dokunmuş oldu bu proje. Bu çok önemli. Çünkü Simay özel gereksinimi olan bir çocuk, normalden daha farklı eğitim alması gerekiyor. Biraz daha geç öğreniyor ama ortama ve sosyalliğe çok alışık bir çocuk. Bu zamana kadar elimden geleni yapıp Simay'ı yetiştirdim ama benim de ideallerim olduğu için bu idealleri gerçekleştirmemde bu proje çok yardımcı oldu. Muhtarımıza minnettarım.”
Esra Akgün Yılmaz’ın yetiştirdiği öğrencilerden olan ve Muhtarlıktaki Kütüphane ve Etüt Merkezine her gün gelerek Simay Sağlam’ı çalıştıran Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük birinci sınıf öğrencisi Nehir Sönmez ise “Çok uzun yıllardır Esra hocanın öğrenciyim ve 5 yıldır atletizm yapıyorum. Aynı zamanda triatlon ve pentatlon ile de uğraştım. Bu tarz gönüllü işlerde olmak çok mutluluk verici. Böyle bir imkanın olması çok iyi. Esra Hoca bize böyle bir fırsat tanıdığı için gerçekten mutluyum. Küçük de olsa onların dünyalarına dokunabilmek gerçekten çok gurur verici. Burada Simay'ın el ve bacak kondisyonuyla ilgili yürüyüşler yapıyoruz. Basit egzersizler yaptırıyoruz. Daha sonra ellerini kullanabileceği bulmacalar, boyama gibi etkinlikleri yapıyoruz. Antrenörlük eğitimimizde özel çocuklarla alakalı 'hareket eğitimi' dersimiz var. O derste de özel çocukların bacak ve el kondisyonlarıyla alakalı bilgiler zaten alıyoruz. Onlarla beraber vakit geçirmek, egzersizlik yapmak çok güzel” ifadelerini kullandı.
Uzun zamandır muhtarlığa gelerek ders çalıştığını, ortamın sessiz olması ve kitap desteği konusunda memnuniyetini belirten İlhami Ertem Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Duru Çentik; “Ben bu muhtarlığa uzun zamandır geliyorum ve çalışmalar yapıyorum. Çok güzel ortam ve inanılmaz derecede kitap desteğinde bulunuyorlar bize. Çok da sessiz bir çalışma ortamı var. Adeta mini bir kütüphane gibi burası. Benim aslında derslerdeki başarıma en çok destek olan yer burasıydı. Genelde kitap okumayı ve ders çalışmayı çok seven bir insan değildim. Çok fazla çalışmıyordum. Sonra bazı şeyler kulağıma küpe oldu ve çok çalışmaya başladım. Bu noktada kitap ve test konusunda buradan çok destek aldım. Muhtar ablaya da bu konuda çok minnettarım” diye konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK