Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu çorba, kış aylarında şifa kaynağı

Yozgat yöresinin tescilli “Arabaşı çorbası” Edirne’de yoğun ilgi görüyor. Özellikle kış aylarında şifa yuvası olarak görülen çorba, 12 çeşit baharat katılarak yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2023 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 17:06
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Bu çorba, kış aylarında şifa kaynağı

Yozgat doğumlu olan 1989 yılından beri Edirne’de yaşayan ve 2017 yılından bu yana kendi işletmesinde bu çorbayı yapan Durak Keskin, çorbanın Edirne’de tanındıkça çok sevildiğini söyledi. İçerisinde 12 çeşit baharat ve 3 çeşit salça barındıran çorbanın özellikle kış aylarında şifa yuvası olduğunu belirten Keskin, müşterilerine çorbayı doktor reçetesiyle verdiği esprisini de yapıyor. Yozgat yöresinin tescilli yemeği olan çorbayı Edirne’de ve çevrede sadece kendisinin yaptığını ifade eden Keskin; “Yöresel bir çorba, Yozgat’ın tescilli yemeğidir. Konya, Eskişehir, Antalyalı Yörükler bu çorbayı bilirler. Bu çorba kış çorbasıdır. Özellikle soğuk algınlığına, gribe iyi gelir. Hatta müşterilerime doktor reçetesiyle verdiğim esprisini de yapıyorum. Çorbanın ismi Arabaşı çorbası. Orjinali av etiyle yapılır fakat av eti bulamadığımız için tavuk etiyle yapıyoruz. Bu çorbayı kendi kaynattığımız tavuğun suyuyla yapıyoruz. Kesinlikle et suyu bulyon kullanmıyoruz. İçerisinde salça ve çeşitli baharatlar var. Annelerimizin, ninelerimizin yaptığı farklı bir formülle yapıyoruz. Özellikle kış aylarında ama biz yazın da çıkarıyoruz. Gurbetçilerden bu tadı bilenler gelirken arıyorlar ve uğrayarak bu çorbadan içip yollarına devam ediyorlar. İçinde tereyağıyla kavrulmuş un var, kimyon, karabiber var,  12 çeşit dediğimiz bir baharatımız var. 3 çeşit salça kullanıyoruz. Salça lezzetini ve rengini veriyor. Hatay yöresinin güneşte kurutulmuş domates salçasını, acı biber salçasını ve tatlı biber salçasını kullanıyoruz. Hepsini oranları dahilinde içerisine katıyoruz. Önce tavuğu kaynatıyoruz. Tavuk kaynadıktan sonra tiftikleniyor. Kesinlikle bıçakla olmaz. Elde tiftiklenecek” dedi

Arabaşı çorbasını tadanların, çok sevdiğini belirten keskin; “Şu an bunu bilenler geliyor. Bunu tadan bir daha geliyor. Bu çorbayı içmek için gelen daimi müşterilerimiz var. Biz normal market tavuğu kullanmıyoruz. Antibiyotik ve ilaç kullanılmayan tavukların etiyle yapıyoruz” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.