Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Belediyenin Buğday Geliri Kız Öğrencilere Burs Olacak

Edirne Belediyesi bu yıl belediyenin arazilerine ektiği 180 dönüm buğday ve 80 dönümlük arpa gelecek olan geliri, kız öğrencilere burs olarak verecek.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2024 16:14
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Belediyenin Buğday Geliri Kız Öğrencilere Burs Olacak

Edirne belediyesi kendisine ait olan 260 dönümlük arazinin 180 dönümüne buğday 80 dönümüne ise arpa ekimi yaptı. Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, ekilen bu arazilerdeki ürünlerin son yağan yağmurlarla çıkmaya başladığını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’ın talimatıyla buradan çıkan ürünlerden gelecek olan kazancın kız öğrencilere Burs olarak verileceğini söyleyen Ilgın; “Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak bu yıl 180 dönümlük bir alanda buğday ekimi yerli cinslerden gerçekleşti. 80 dönümlük bir alanda da arpa ekimini gerçekleştirdik. Bu alanların bir kısmı boş vaziyette bir kısmı da işgalcilerin elindeydi. Onları çıkararak kendimiz üretim yapmaya başladık. Tabii bizim için bu yıl bazı alanlarımız anız olduğu için toprak işlemesi zor oldu. Bunu nasıl aşabiliriz diye çeşitli teknikler geliştirdik. Ürün kaybını en aza indirebilmek adına son sistem teknolojiyi kullanarak otomatik dümenleme sistemiyle ekimlerimizi yaptık. Akabinde hemen zaten yağışlar geldi. Dolayısıyla Edirne Belediyesi'nin ekmiş olduğu tüm buğday ve arpalar düşen tüm yağıştan faydalanmış oldular. Şu an buğdaylarımız ve arpalarımız tutundu, çıkmaya başladı. Ot ilacı çalışmasına başlayacağız. Ot ilacı çalışmamızı da tarlalarda çamur olduğundan, traktör giremeyeceği için hem yine çiftçilerimize örnek olmak, teknolojinin son imkanlarından yararlanmak hem de çamurlu tarlaya girilemeyeceğinden dolayı drone yöntemiyle ilaçlama yapacağız. İlaçlamanın ardından periyodik olarak tekrar buğdayın ihtiyaç duyduğu gübre ve ilaç takviyelerini yaparak inşallah hasat döneminde güzel bir verimle hasadımızı gerçekleştireceğiz. Bu tarlalardan elde edilen gelirin kız öğrencilerine burs olarak verilmesi söz konusu. Başkanımızın da talimatı bu yöndeydi. Artık biz ürünü ortaya çıkaracağız, hasadını yapacağız. Daha sonra teslim edeceğiz. Belediye başkanımız ve üst yönetimin kararı doğrultusunda, söylemleri doğrultusunda hayırlı bir işte inşallah kullanılacak” dedi.

“TOHUMLARIN İKLİM KOŞULLARINA UYGUN HALE GETİRİLMESİ GEREKİR”

Küresel çapta yaşanan iklim değişikliğinden ülkemizin ve bölgemizin de etkilendiğini, bu sebepten dolayı tohumların iklim koşullarına uygun hale getirilmesinin öneminden bahseden Ilgın; “Bu sene hepimizin bildiği ve takip ettiği üzere yaz dönemi oldukça kurak geçti. Sonbaharda buğday ekimi için yağmur gerekli, yağmur bekledi çiftçilerimiz ancak istenilen oranda bir yağmur düşmedi. Bunun bir nedeni iklimin aslında değişmesi. Tüm dünyanın etkisi altında olduğu iklim krizinin maalesef Türkiye'de etkisinin altında. Dolayısıyla buğdaylar kuruya ekildi ve toprak işlemesi maalesef çok zor koşullarda yapıldı veya yeterince yapılamadı. Özellikle anıza tekrar buğday ekilen yerlerde bu sıkıntıları bizzat yaşadık. Buğdaylar kuruya ekildikten sonra belli aralıklarla yağmur düşmeye başladı ve bu yağmurlar iyi geldi. Buğday çıkmaya başladı. Şu anda da gelişim döneminde buğdaylarımız çıkıyor. Ancak bu iklim değişikliği ekim zamanı ve hasat zamanını değiştirdi. Yani ayların isimlerinden de anlaşılacağı gibi Ekim ayı, buğdayın ekildiği aydır. Buğday çok stratejik bir ürün. Dünyada en fazla ekilen bir ürün ve dünyanın en fazla ham maddeden mamul madde haline getirip tükettiği bir ürün. Şimdi biz Ekim döneminden ekimi, kasım dönemine hatta aralık ayının başlarına çekmiş olduk. Bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Bir kuraklık eylem planı oluşturulması bölgelere göre, hatta illere göre şart durumda. Bunun yanı sıra tohum seçimine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Tohumun iklim koşullarına, hava şartlarına ve yağışa uygun hale gelmesi gerekir. Buradan tüm üreticilerimize bir de çağrıda bulunmuş olalım. Tohum seçiminde çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Artık eskisine göre daha dikkatli davranacağız. Şu an Edirne merkezinin hava sıcaklığıyla Lalapaşa'nın köyünün hava sıcaklığı bile farklı. Yani Edirne merkezde bir buğday çeşidi yüksek verim verdi diye bunun Lalapaşa’da da yüksek verim vereceğini beklemek yanlış olur. Bu nedenle dediğim gibi özellikle kuraklık eylem planı oluşturularak, tohumluk seçiminde çok dikkatli davranılması gerekiyor. Eğer böyle giderse yani mevcut iklim şartları devam ederse 2030-2037 yılları arasında tarımsal ürünlerde yüzde 7’lik bir verim kaybı yaşanması bekleniyor. O nedenle daha az suya ihtiyacı olan tohumlar, yani su performansı daha yüksek tonlar tercih etmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra toprak işleme maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor ve özellikle Edirne bölgesi için devam eden çalışmalar da var. Sulama yatırımlarını hızlandırıp bir an evvel üreticimizi suyla buluşturmak tüm ürünler açısından stratejik bir önem arz edecek” ifadelerini kullandı.

“YERLİ TOHUMU ÖNEMSİYORUZ”

Yerli tohumunu önemsediklerini ve bu konudaki çalışmaları desteklediklerini söyleyen Ilgın; “Çok kısa süre içerisinde tekrar bir yerli tohum toplama çalışmalarımız olacak. Tabii bu tohumlar atalardan kalan, dedelerden kalan bu iklimin bu coğrafyanın özelliklerine dayanıklı türler. Ama az önce bahsettiğimiz gibi artık iklim ve coğrafya değişiyor. Dolayısıyla Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve diğer araştırma enstitüleri, Türkiye Ulusal Gen Bankası bu bizlerin elimizde bulunan ata tohumları geliştirmek kurumlar arasında iş birliği yaparak hem mevcut iklim koşullarına daha dayanıklı hale getirmek hem de verimlerini arttırarak daha fazla ürün elde edebilmek amacıyla çalışmalar yapılıyor. Yerli tohumu önemsiyoruz. Atalık tohum verimli bir cins. Ekebilirsiniz, arttırabilirsiniz, lezzeti daha iyidir. Biz olabildiğince tohumları geliştirip, bu toprağa, bu coğrafyaya uygun hale getirebilirsek ilaç kullanımını da azaltmış oluruz. Böylelikle daha sağlıklı ürünler yemiş oluruz. Bu alan çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.